newcaucasus.com

Violențe la frontiera dintre Armenia și Azerbaidjan. Ambele părți anunță morți și răniți

La frontiera dintre Armenia și Azerbaidjan au izbucnit violențe, informează Novaya Gazeta cu trimitere la Ministerul Apărării din Azerbaidjan. Trei militari azeri au murit. Baku informează despre 2 morți și 5 răniți în rândul militarilor armeni.

„Forţele armate armene au trecut la ofensivă, susţinute de tiruri de artilerie. După un contraatac, ele s-au repliat, suferind pierderi. Doi militari azeri au fost ucişi şi cinci răniţi”, afirmă comunicatul ministerului Apărării din Azerbaidjan.

Acesta precizează că ciocnirile au avut loc în jurul prânzului, în regiunea Tavus.

De partea cealaltă, Erevan a acuzat Baku de un „atac cu artilerie vizând capturarea unor poziţii” armene.

Militarii azeri ‘au fost respinşi, suferind pierderi umane. Nu au existat victime printre forţele armene’, a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Erevan, Sushan Stepanian, într-un mesaj pe Facebook.

Armenia şi Azerbaidjan sunt în conflict de aproape 30 de ani pentru controlul asupra regiunii separatiste azere Nagorno-Karabah.

Totuşi, ciocnirile de duminică a avut loc departe de această regiune disputată.

Enclavă cu majoritate armeană alipită în 1921 la Azerbaidjan de autorităţile sovietice, Nagorno-Karabah şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991, cu sprijinul Armeniei.

A urmat un război între Armenia şi Azerbaidjan. O încetare a focului a fost încheiată în 1994. De atunci, negocierile în vederea unui tratat de pace sunt mediate de Grupul de la Minsk – un grup de mediatori internaţionali coprezidat de Rusia, Franţa şi SUA.

Preşedintele azer Ilham Aliev a declarat marţi că are dreptul să recurgă la arme împotriva Armeniei şi a ameninţat că va părăsi negocierile cu ţara vecină pentru controlul teritoriului separatist Nagorno-Karabah.

Conflictul din Nagorno-Karabah din anii 1990 s-a soldat cu circa 30 000 de morţi, aminteşte AFP.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Digi24

Serviciile secrete rusești susțin, fără dovezi, că NATO s-ar pregăti să implice Moldova într-un război cu Rusia

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a publicat pe 14 iulie un comunicat în care spune că NATO s-ar pregăti să implice Republica Moldova într-o confruntare militară cu statul rus. Instituția sugerează că din acest motiv se realizează proiecte de infrastructură și se conectează infrastructura de transport de cea europeană. SVR nu a prezentat nicio dovadă care să-i susțină argumentele.

Potrivit informațiilor primite de către SVR (Serviciul de Informații Externe al Rusiei), NATO se pregătește activ să implice Moldova într-un posibil conflict armat cu Rusia. La Bruxelles s-a luat decizia de a accelera transformarea acestei țări într-un „cap de pod avansat al alianței pe flancul estic, ținând cont de înaintarea forțelor armate ruse în Ucraina””, .

Instituția a menționat că NATO ar transforma țara noastră într-un „poligon militar”.

Se încearcă adaptarea teritoriului moldovenesc pentru transferul operativ al trupelor NATO spre granițele Rusiei. În acest scop, sunt implementate proiecte de trecere la ecartamentul feroviar european și de sporire a capacității de transport a podurilor. Se construiesc huburi logistice, depozite mari și platforme pentru concentrarea tehnicii de luptă. Aerodromurile de la Mărculești și Bălți, aflate în apropierea teatrului de operațiuni din Ucraina, sunt modernizate în vederea primirii unui număr semnificativ de avioane militare și de transport. Totuși, potrivit planului de la Bruxelles, în cazul unui conflict direct între NATO și Rusia, principala lovitură ar urma să fie suportată de moldoveni. Ei ar trebui să devină „carne de tun” în desfășurarea luptelor cu trupele ruse. (…) Regimul comprador al M. Sandu este gata să satisfacă toate cererile Occidentului, numai să nu fie îndepărtat de la „sursa de bani””, se arată în comunicatul SVR.

NM a solicitat comentarii de la Ministerul Afacerilor Externe și Guvern, însă, deocamdată, nu am primit vreun răspuns.

Precizăm că, în ultima perioadă, atacurile hibride ruse la adresa Republicii Moldova s-au intensificat. În aprilie a devenit cunoscut public că rețelele rusești „Matrioșka” și „Pravda” desfășoară pe rețelele de socializare campanii de dezinformare împotriva țării noastre, fiind folosită în special imaginea președintei Maia Sandu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat atunci că Rusia investiseră deja 200 de milioane de euro în aceste campanii de dezinformare. Potrivit lui, scopul lor este influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: