Violonista Alexandra Conunova, prima reacție publică după confiscarea vioarei de €2,2 mln
Full Article 3 minutes read

Violonista Alexandra Conunova, prima reacție publică după confiscarea vioarei de €2,2 mln

Violonista Alexandra Conunova a publicat pe 29 octombrie un mesaj, în contextul celor întâmplate săptămâna trecută, la Aeroportul Internațional Chișinău, când vioara sa – un instrument în valoare de 2,2 mln de euro și arcușul de 20 de mii de euro, au fost confiscate de oamenii legii. Muziciana s-a arătat optimistă că incidentul va fi soluționat în timpul apropiat.

„Dragii mei prieteni și colegi! Sunt sigură că întâmplarea nefericită care mi s-a întâmplat, se va rezolva cu bine în curând. Cât n-ar fi de delicată situația la momentul dat, sunt profund mișcată de acel enorm val de sprijin, care de acum 6 zile a apărut și tot nu se mai oprește. Este absolut minunat cum într-o clipă s-au adunat mii de oameni în apărare! Fiecare articol, postare și mesaje, pe care le primesc în privat sunt extrem de importante și valoroase pentru mine. Vă muțumesc încă odată si revin cu noutăți in curând!”, a menționat aceasta.

Amintim că incidentul a fost înregistrat pe 22 octombrie la Aeroportul Internaținal Chișinău. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) violonista Alexandra Conunova este acuzată că ar fi încercat să scoată din țară o vioară datată din secolul al XVIII-lea, fără declararea acesteia.

Într-un comunicat de presă, Serviciul Vamal a precizat că instrumentul muzical nu a fost declarat. Acesta a fost depistat în valiză, alături de arcuș. În valiză mai erau și certificate eliberate în data de 20.10.2021 de către Expertul Oficial al Ministerului Culturii, unde se menționa că instrumentul „are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova”.

Mai mult, în interiorul husei, a fost depistat actul de „Expertiză a instrumentelor muzicale”, eliberat de către același expert, cu indicarea valorii vioarei – 2 200 000 Euro și a arcușului, care a fost evaluat la suma de 20 000 Euro.

Obiectele au fost confiscate, iar PCCOCS a apelat la INTERPOL pentru a stabili valoarea de facto a viorii și dacă instrumentul reprezintă o valoare culturală pentru statul de origine. De asemenea, Procuratura a anunțat că a fost pornită o cauză penală pe acest caz.

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a calificat situația creată drept „exces de zel” și a menționat că este vorba despre cea mai bună violonistă din Republica Moldova. Pe site-ul artistei se menționează că instrumentul muzical confiscat este un Giovanni Battista Guadagnini, realizat în 1785, la Turin, și este cunoscut sub numele „Ida Levin”. Acesta a fost împrumutat, în semn de respect și apreciere pentru talentul Alexandrei Conunova, de către maestrul Cedric Berger din Elveția.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: