Viorel Morari a fost reținut de PCCOCS. În același dosar figurează șeful interimar al Serviciului Antidrog al Poliției de Frontieră
Full Article 3 minutes read

Viorel Morari a fost reținut de PCCOCS. În același dosar figurează șeful interimar al Serviciului Antidrog al Poliției de Frontieră

Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, împreună cu șeful interimar al Serviciului Antidrog al Poliției de Frontieră sunt cercetați pentru fabricarea unui dosar la comandă. Viorel Morari a fost reținut de către oamenii legii, după audierile din 19 ianuarie.
 
Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție s-a prezentat azi, împreună cu avocații săi, la PCCOCS, unde a fost citat pentru a fi recunoscut și audiat în calitate de bănuit de patru capete de acuzare: ”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”.

După audierea acestuia în calitate de bănuit, procurorul de caz a decis asupra necesității reținerii lui în ordinea art.166 din Codul de procedură penală. În continuare, persoana urmează a fi pusă sub învinuire, cu decizia asupra măsurii preventive aplicabile.

Ilegalitățile imputate, potrivit probatoriului, au fost comise în cazul fraților Igor și Adrian Borș, co-proprietarii rețelei de benzinării ”VENTO”, reabilitați recent în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă.

Printre cei care au instrumentat și gestionat acest dosar figurează și actualul Șef interimar al Serviciului Antidrog din cadrul Poliției de Frontieră, care în anul 2018 era ofițer de investigație în cadrul Direcției nr.5 a INI, care a fost deja pus oficial sub învinuire pentru ”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”.

Pe lângă cei doi, încă doi figuranți au fost citați la Procuratură pentru audieri. Este vorba despre un fost procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție și un ofițer de investigație, care în ajun de data pentru care fusese citați, s-au îmbolnăvit subit. Fostul procuror, care fusese citat pentru data de 18 ianuarie, a informat în aceiași zi PCCOCS-ul despre contaminarea sa cu COVID-19, iar ofițerul de investigație, care urma să se prezinte la Procuratură pe 13 ianuarie, s-a internat, de sine stătător, la 12 ianuarie în spital, în baza unui certificat eliberat de serviciul medical al Poliției de Frontieră.

„Urmărirea penală este în plină desfășurare, iar Procuratura va continua să aplice toate căile legale de repunere în drepturi a persoanelor care au fost pe nedrept urmărite penal și judecate, cu tragerea la răspundere a celor care au fabricat și gestionat dosare la comandă”, se mai arată în comunicat.

***

Amintim că Viorel Morari a fost reținut pentru prima oară în data de 10 ianuarie 2020. În data de 12 februarie, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a oferit detalii despre dosarele în care este cercetat penal Viorel Morari. Astfel, acesta i-ar fi ordonat procurorului să pornească antedatat urmărirea penală în privința lui Veaceslav Platon pentru denunț calomnios, la solicitarea fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc.

De asemenea, pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost inițiat încă un dosar penal. Acesta este bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe 14 februarie, Morari a fost eliberat din arest și plasat sub control judiciar. În prezent, dosarul său este examinat de Judecătoria Buiucani.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: