dumbrăveanu
Максим Андреев, NewsMaker

Viorica Dumbrăveanu, invitată la parlament. Ar urma să răspundă la 6 întrebări

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a fost invitată la parlament, pentru a discuta problemele cu care se confruntă sistemul medical în lupta cu coronavirusul de tip nou. Invitația a fost lansată de fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), se arată într-o scrisoare publicată pe pagina de Facebook a formațiunii.

În cadrul întâlnirii, care ar urma să se desfășoare pe 6 mai, la ora 11:00, în incinta legislativului, ministrul Sănătății ar urma să răspundă la mai multe întrebări. Deputații PAS vor să afle care au fost argumentele în favoarea implicării medicilor de familie în prelevarea probelor pentru testele la COVID-19 la domiciliu și ce alternative au fost examinate, dar și cărori factori se datorează rata mare de infectare în rândul personalului medical.

O altă întrebare care ar urma să fie adresată ține de mărimea stocurilor de echipamente medicale în spitale și dacă sunt planificate achiziții noi în perioada următoare.

De asemenea, deputații PAS o vor întreba pe șefa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale câți lucrători medicali au beneficiat de sporuri salariale în contextul pandemiei și ce alte măsuri de motivare vor fi aplicate după expirarea stării de urgență.

Fracțiunea PAS mai vrea să afle de câte teste dispune statul și care este capacitatea zilnică de testare, dar și ce scenarii epidemiologice sunt luate în calcul pentru vitor.

 

https://www.facebook.com/partidulpas/posts/2901456349932100

Viorica Dumbrăveanu nu a anunțat public, deocamdată, dacă va da sau nu curs invitației lansate de PAS.

Potrivit celui mai recent bilanț publicat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în Republica Moldova, din 7 martie până pe 2 mai au fost testați pozitiv cu COVID-19 3980 de oameni, inclusiv 1001 lucrători medicali. Au fost înregistrate 122 de decese, inclusiv 6 din rândul angajaților din sistemul sănătății.

S-au însănătoșit 1272 pacienți. Bărbații care au învins coronavirusul sunt îndemnați să doneze plasmă sangvină, pentru tratamentul pacienților infectați care se află în stare gravă. Până în prezent, au fost înregistrați 20 de donatori.

Pe 15 mai în Republica Moldova expiră perioada de 60 de zile pentru care a fost declarată stare de urgență, în legătură cu pandemia de COVID-19.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: