NewsMaker

Vizită pre-electorală la Chișinău? Nicolae Ciucă, alături de liderul PAS înainte de alegerile prezidențiale din România

Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, efectuează pe 11 noiembrie o vizită la Chișinău. Acesta a susținut o conferință de presă alături de președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Vizita lui Ciucă are loc cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din România, la care președintele Partidului Național Liberal (PNL) candidează. Conferința de presă a avut loc la sediul partidului de guvernare din Moldova – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Liderul PAS Igor Grosu nu și-a manifestat public susținerea pentru Nicolae Ciucă, însă i-a mulțumit liderului PNL pentru susținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova.

„Urmează alegerile parlamentare și prezidențiale, unde PNL va juca un rol foarte important. PNL și PAS fac parte din marea familie politică europeană, PPE. Acesta a fost și este un avantaj extraordinar pentru PAS. Contribuția PNL, europarlamentarilor, miniștrilor, deputaților a fost una extraordinar de mare atunci când s-au luat decizii privind parcursul european al R. Moldova. Nu putem să nu menționăm ajutorul generos și constant al României”, a declarat Igor Grosu.

La rândul său, președintele Senatului a declarat că România va sprijini activ Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, subliniind modelul de succes al României în obținerea de fonduri europene.

„Pentru noi contează foarte mult cine conduce la Chișinău. Pentru noi este foarte important că Maia Sandu a reușit să fie realeasă și să continue în al doilea mandat și să asigure leadershipul în ceea ce înseamnă parcursul european al Republicii Moldova. Cum la fel de mult contează cine va fi forța politică din Republica Moldova, și sper să continuăm cu această consistență a PAS-ului, deoarece ei știu cel mai bine ce înseamnă procesul de aderare la Uniunea Europeană și sunt convins că pentru dvs. contează cine conduce la București, și din poziția de președinte, și din poziția de partid ce e în măsură să asigure guvernarea”, a declarat președintele PNL.

„România, din 2007 până în prezent, a beneficiat de sprijin financiar din partea Uniunii Europeane de aproximativ 65-67 de miliarde de euro. Tot ce am reușit să dezvoltăm în infrastructura mare și în proiectele care vizează educația, sănătatea, inclusiv dezvoltarea economică au venit pe cele două linii de finanțare. (…) Același lucru se va întâmpla și veți vedea și în momentul în care acest plan de creștere va deveni activ, vor intra pentru prima dată prefinanțările și după aceea, în funcție de proiecte, veți derula și veți dezvolta tot ceea ce dumneavoastră decideți”, a mai spus Ciucă.

De asemenea, Nicolae Ciucă, a mai afirmat că trebuie făcut absolut totul ca partidele care se constituie a fi portavocea Moscovei în ţara vecină, şi anume AUR şi SOS, să nu poată intra în combinaţii politice şi astfel să fie denaturat rezultatul final al alegerilor de la sfârşitul acestui an, iar România să continue parcursul de dezvoltare economică şi de consolidare a rolului pe care îl joacă în zona Mării Negre şi în estul Europei.

***

Alegerile prezidenţiale din România sunt programate, în acest an, pe 24 noiembrie – primul tur de scrutin şi pe 8 decembrie – turul al doilea.

Pe 24 noiembrie, românii vor putea alege viitorul preşedinte al României dintre cei 14 candidaţi înscrişi în cursa electorală – 10 candidaţi propuşi de partide politice şi de către o organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi 4 independenţi.

Biroul Electoral Central din România a stabilit, pe 10 octombrie, prin tragere la sorţi, ordinea în care candidaţii vor fi înscrişi pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale, potrivit G4Media.

Aceasta este următoarea:

* poziţia nr. 1 – Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvaţi România;

* poziţia nr. 2 – George-Nicolae Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor;

* poziţia nr. 3 – Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat;

* poziţia nr. 4 – Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Naţional Liberal;

* poziţia nr. 5 – Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România;

* poziţia nr. 6 – Mircea-Dan Geoană – candidat independent;

* poziţia nr. 7 – Ana Birchall – candidat independent;

* poziţia nr. 8 – Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională;

* poziţia nr. 9 – Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie;

* poziţia nr. 10 – Ludovic Orban – Forţa Dreptei;

* poziţia nr. 11 – Călin Georgescu – candidat independent;

* poziţia nr. 12 – Cristian Diaconescu – candidat independent;

* poziţia nr. 13 – Cristian-Vasile Terheş – Partidul Naţional Conservator Român;

* poziţia nr. 14 – Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova 1

Alegeri repetate la Boldurești, cu un singur candidat. Câți oameni au votat deja

În comuna Boldurești, raionul Nisporeni, are loc votarea repetată a turului II al alegerilor locale noi pentru funcția de primar astăzi, 20 iulie. La ora 07:00, în localitate, au fost deschise cele 3 secții de votare.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Electorale Centrale, în listele electorale de bază sunt înscriși, în total, 2 883 de alegători.

Până la ora 09:00, în total, dreptul la vot a fost exercitat de către 60 de alegători sau 2,07% dintre cei așteptați la urnele de vot.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, în cadrul votării repetate, scrutinul se declară valabil indiferent de numărul de alegători care au participat la vot.

Procesul de votare se va încheia la ora 21:00.

Amintim că Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat nule rezultatele turului II al alegerilor pentru funcția de primar de Boldurești din 1 iunie și a stabilit votarea repetată pe 20 iulie. În cursa electorală urmau să concureze din nou candidatul PAS Sergiu Bulicanu și candidatul independent Nicanor Ciochină.

Pe 18 iulie, însă, CEC l-a exclus pe Ciochină din alegeri, după ce a constatat că acesta a utilizat resurse administrative în scop electoral, fără a se suspenda din funcția de primar interimar în timpul campaniei. În buletinele de vot pentru scrutinul de astăzi, în dreptul candidatului a cărui înregistrare a fost anulată, a fost aplicată ștampila cu mențiunea „Retras”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Nicanor Ciochină neagă acuzațiile care i se aduc și pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: