Vladimir Bolea compară agricultura din Moldova … cu buruienile. Cum vrea să o dezvolte

Situația precară din sectorul agro este din cauza excluderii componentei științifice din agricultură, mai exact a agronomiei. Precizarea a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea în cadrul ediției din 11 septembrie a emisiunii „Puterea a Patra”, de la N4. În acest context, oficialul a declarat că în anul curent urmează a fi create 10 Camere agricole, unde fermierii vor putea acumula cunoștințe despre procesul agricol.

Agricultura în Moldova s-a dezvoltat ca o buruiană, așa cum a vrut sau s-a gândit un om. Eu nu sunt pentru economie plănuită, să fie foarte clar. Sunt pentru liberalizare, decizii personale. Dar partea știițifică a fost exclusă, agricultorul mic sau micro, care are 500 – 600 ha, neavând venituri pe tot parcursul anilor, că el de când e el e sărac, nu-i de ieri sau de acum două zile… Dacă vă uitați sunt aceleași persoane, preponderent sunt din sudul Moldovei, care tot au de furcă cu secetă. Adică, dacă ne uităm de-a lungul anilor, ei, practic, au făcut același lucru repetitiv. „Am avut 400, dă să-mi pun 500, poate va fi mai bine”. Și nu a fost mai bine, pentru că tot grâu a pus, pentru că tot porumb a pus, și tot i-a ieșit roadă mai mică. Ce înseamnă roada de 5 sau 6  tone la porumb? Este un nimic, pentru că în centrul și nordul Moldovei – 11, 12 tone e în mod curent”, a spus ministrul.

Vladimir Bolea a declarat că măsura de susținere cu care trebuie să vină Guvernul, în contextul lipsei de productivitate în sectorul agro, este știința. Acesta a precizat că agronomia trebuie să fie reintrodusă în procesele agricole.

Trebuie să aducem agronomii înapoi și lucrurile astea o să le facem, anul astă o să venim cu Camerele agricole. Va fi o premieră absolută în Republica Moldova. Camerele agricole, este legea Camerelor agricole, în care agricultorii se vor autoadministra. Una dintre regulile de bază a agriculturii moderne – „Cât exiști și lucrezi, atâta înveți”. Cel mai scump lucru este cunoștințele și experiența. Banii sunt pe locul doi și trei. Cunoștințele sunt cel mai scump lucru. Cine știe, în final câștigă și bani”, a declarat oficialul.

Ministrul Bolea a menționat că toți fermierii care au 1,5 ha și mai mult vor fi incluși în Camerele agricole. Acesta a subliniat că participarea va fi obligatorie.

Ei își vor vota conducerea Camerelor agricole. Minsterul Agriculturii va veni în aceste camere agricole cu salarii pentru consilieri, pentru părțile astea de persoane angajate, dar în rest vor fi elective. Ei își vor alege conducerea lor ca să fie un dialog continuu între agricultorul de la firul ierbii, minister și viceversa. Inclusiv AIPA va face parte din aceste Camere Agricole. Noi vom avea 10 Camere Agricole în Republica Moldova. Acolo unde avem AIPA, în fiecare dintre aceste oraș va fi staționat câte o Cameră agricolă. Pentru autoadministrare și pentru posibilitatea agricultorului de a învăța continuu, de a primi informații în regim nonstop și în regim real”, a conchis el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: