Vlah, nedumerită dacă va fi o reformă a învățământului. Replica lui Recean de la ședința Guvernului
Full Article 3 minutes read

Vlah, nedumerită dacă va fi o reformă a învățământului. Replica lui Recean de la ședința Guvernului

În cadrul ședinței Guvernului, din 7 martie, a avut loc un schimb de replici între bașcanul Găgăuziei Irina Vlah și premierul Dorin Recean. Irina Vlah a încercat să afle dacă va exista o reformă a învățământului.

După ce ministrul Educației a dat citire proiectului privind strategia de dezvoltare „Educația 2030”, Irina Vlah a intervenit cu câteva întrebări.

„Întrebarea mea este cu privire la reforma sistemului de învățământ. Este adevărat că școlile vor trece în subordinea Ministerului Educației? Care este motivul? Ce se va schimba? Acesta va rezolva problema cu deficitul cadrelor? Calitatea educației va deveni mai bună? Vor fi rezolvate toate problemele cu care se confruntă școlile? Care este scopul principal al acestei reforme?”, a întrebat Irina Vlah.

În replică, Dorin Recean i-a spus că documentul, care s-a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, nu conține astfel de prevederi pe care ea le-a menționat.

„ Vlah: Dar așa planuri dumnevoastră aveți sau nu? Noi am analizat această reformă.

Recean: Ne concentrăm pe agenda acestei ședințe, după care vom avea o discuție publică a reformei în educație. 

Vlah: Va fi sau nu? Planificați sau nu?

Recean: Doamna Vlah, aveți întrebări la acest proiect de dezvoltare „Educația 2030”? Vă rog să le adresați la acest proiect”.

Pentru a clarifica situația, a intervenit și Ministrul Educației.

„Deci, ca să vă răspund foarte clar. Nu avem elaborat la Ministerul Educației un document, care presupune ceea ce ați întrebat dumnevoastră”, a declarat Anatolie Topală.

La final, premierul i-a rugat pe miniștri să fie mai disciplinați.

„De azi înainte haideți să fim disciplinați și ne concentrăm pe agenda pe care o avem. Acest proiect este foarte important pentru toată lumea, pentru că educația stă la fundamentul a orice noi vrem să realizăm ca societate”, a punctat el.

Sporirea calității educației, implementarea tehnologiilor digitale, precum și asigurarea sistemului educațional cu personal didactic calificat și competent sunt obiectivele incluse în Strategia de dezvoltare „Educația 2030”, aprobată de Executiv, la propunerea ministerului Educației și Cercetării.

„Implementarea Strategiei „Educația 2030” va contribui la realizarea obiectivelor de integrare europeană pe domeniul educației. Prin acest document strategic, ne propunem să asigurăm calitatea educației și formării profesionale, dar și să facem conexiunea între domeniul educațional și piața muncii, care este în continuă dezvoltare”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.

Strategia urmărește și ameliorarea infrastructurii instituțiilor de învățământ, urmând să fie create condiții mai bune de instruire și dezvoltare pentru copii și tineri. Totodată, documentul include programe de promovare și motivare a tinerilor pentru cariera didactică. Astfel, va fi   perfecționată instruirea viitorilor profesori, va fi sporită atractivitatea și prestigiul profesiilor pedagogice, inclusiv prin programe de sprijin social și financiar.

Un alt obiectiv al strategiei se referă la învățarea pe tot parcursul vieții. În acest sens, vor fi  diversificate serviciile de formare continuă a adulților și create centre de educație nonformală, inclusiv prin implicarea sectorului privat.

Printre acțiunile care vor sprijini creșterea accesului la educație de calitate se numără programe de incluziune, în special pentru copiii și tinerii din grupurile vulnerabile sau pentru cei cu dizabilități. În același timp, Strategia programează creșterea eficienței cercetărilor, invențiilor și inovațiilor, ceea ce va asigura racordarea sistemului educațional național la cerințele și valorile europene.

Acțiunile incluse în planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei vor fi acoperite din bugetul de stat, dar și din surse externe.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: