Guvernul a aprobat, în timpul ședinței din 24 mai, proiectul de lege privind prelungirea stării de urgență în Republica Moldova. În timpul dezbaterilor, bașcanul în exercițiu Irina Vlah s-a arătat nedumerită de ce este în continuare nevoie de starea de urgență. Ulterior, între guvernatoarea Găgăuziei și premierul Dorin Recean s-a iscat un schimb de replici. Prim-ministrul i-a reproșat faptul că, recent, a avut o întrevedere cu liderul Republicii ruse Tatarstan, Rustam Minnikhanov, un susținător al războiului din Ucraina.
În cadrul ședinței, ministra de Interne, Ana Revenco dat citire proiectului de lege care prevede prelungirea stării de urgență pentru 60 de zile. Printre motivele care fac necesară această măsură, ministra a enumerat: proximitatea războiului din Ucraina, menținerea pericolului de survolare neautorizată a spațiului aerian al Moldovei de rachete rusești, atacuri hibride, dar și instensificarea luptelor din țara vecină ce ar putea duce la un nou val de refugiați.
„În aceste circumstanțe, autoritățile din Republica Moldova au nevoie în continuare de mecanisme legale, circumscrise stării de urgență, ce pot conduce la gestionarea unor asemenea evoluții imprevizibile și la răspunsul promt din partea autorităților naționale pentru fiecare astfel de situație ipotetică, inclusiv pentru a gestiona cu celeritate riscurile care pot să se concretizeze în orice moment”, a declarat ministra, cerând, ulterior, susținerea proiectului de lege.
Premierul Dorin Recean a făcut o intervenției remarcând și recentul bombardament asupra regiunii Odesa, dar și instensificarea, în perioada următoare, a operațiunilor militare din țara vecină, fapt ce, la fel, justifică prelungirea stării de urgență.
Bașcanul în exercițiu Irina Vlah a intervenit și ea. Dând citire de pe o foaie, Vlah l-a întrebat pe prim-ministru de ce este nevoie de starea de urgență în condițiile în care acesta a afirmat anterior că Moldova nu este expusă riscurilor de agresiune militară, iar recent Guvernul a organizat și Adunarea „Moldova Europeană”, la care cetățenii au participat masiv.
Răspunsul prim-ministrului a fost unul tăios. „Dvs. ați luat textul ăsta din Kazan, când ați îmbrățișat ucigașii?”, a spus acesta, referindu-se la recenta întrevedere a Irinei Vlah cu liderul Tatarstanului.
În continuare, guvernatoarea Găgăuziei i-a spus premierului că trebuie să manifeste „cultură politică”, iar când i se adresează o întrebare să răspundă „concret”.
„O să vă răspund. Cultura politică spune în felul următor: сă eu nu dau mâna cu ucigașii, indiferent câte computere mi-au dăruit. Pe dvs. vă deranjează că având starea de urgență în Republica Moldova noi nu permitem ucigașilor să intre în țara asta? Asta vreți să spuneți? Acuma, eu vă răspund la întrebare. În următoarele 5-7 săptămâni, ucigașii vor continua să intensifice acțiunile militare în Ucraina. Asta se va întâmpla. Noi trebuie să avem grijă ca atunci când există riscuri de securitate să le putem gestiona. Da, reconfirm, nu există risc de escaladare militară, bucurați-vă, rușii nu vor putea să bombardeze aici. Dar în continuare noi putem să avem riscuri de securitate. Când Rusia va bombarda infrastructura energetică în Ucraina și noi vom fi deconectați, cum veți activa dvs. în autonomie? Repet, există riscuri legate de securitatea Republicii Moldova și este obligația Guvernului să aibă instrumentele necesare pentru a intervini promt. Mai aveți întrebări?”, a spus Recean.
În continuare, proiectul de lege privind prelungirea stării de urgență a fost supus votului. Acesta a fost susținut de toți membrii cabinetului de miniștri, cu excepția Irinei Vlah. Astfel, prim-ministrul Recean se va duce pe 26 mai la Parlament pentru a cere deputaților adoptarea proiectului.
***
Amitim că, pe 20 mai, bașcanul în exercițiu al Găgăuziei, Irina Vlah, a avut o întrevedere cu președintele Republicii ruse Tatarstan, Rustam Minnikhanov. Serviciul de presă al guvernatoarei a declarat că părțile au discutat despre „o gamă largă de probleme legate de cooperarea interregională”.
Precizăm că, pe 17 aprilie, Rustam Minnikhanov a publicat un video în care anunța că se află pe Aeroportul Internațional Chișinău, doar că autoritățile moldovenești nu i-au permis intrarea pe teritoriul țării noastre. Minnikhanov urma să participe la primul Congres internațional al diplomației populare „Prietenia popoarelor 2023”, la invitația ex-candidatului la funcția de bașcan Victor Petrov. Poliția de Frontieră a explicat că liderului Tatarstanului i s-a refuzat intrarea în Moldova, deoarece nu și-a putut justifica scopul călătoriei. „Susținerea unui candidat în alegerile locale din țara noastră nu este un motiv întemeiat și autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre”, a declarat ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, pentru NM.