Vom cumpăra gaz mai ieftin de la Gazprom, însă vom plăti la fel. Explicația Moldovagaz
Full Article 3 minutes read

Vom cumpăra gaz mai ieftin de la Gazprom, însă vom plăti la fel. Explicația Moldovagaz

Revizuirea tarifelor pentru consumatorul final pe fondul scăderii prețurilor de achiziție la gazele naturale va fi posibilă după compensarea integrală a devierilor tarifare negative acumulate. Declarații în acest sens au fost făcute de către președintele Moldovagaz, Vadim Ceban. 

Mai exact, Vadim Ceban informează că în luna noiembrie se prevede ca prețul pentru o mie de metri cubi de gaz să fie circa 821,58 USD, ceea ce ar însemna o scădere a prețului în comparație cu luna octombrie și septembrie.

„În prețurile reglementate de furnizare a gazelor naturale în vigoare de la 01 octombrie 2022, prețul de achiziție este definit ca preț mediu anual și este inclus în tarif la nivelul de 926,94 dolari SUA pentru o mie de metri cubi, sau 17 906,35 lei. În același timp, prețul real de achiziție în octombrie 2022 a fost de 1 026,36 USD pentru o mie de metri cubi, în timp ce în noiembrie acesta este așteptat să fie de 821,58 USD pentru o mie de metri cubi”, a declarat Vadim Ceban.

Președintele Moldovagaz susține că doar în luna august și septembrie s-au acumulat devieri tarifare negative în sumă de 902,5 milioane lei, deoarece tariful achitat de cetățeni nu a acoperit prețul real de achiziție de gaze naturale.

„De remarcat, de asemenea, că prețul efectiv de achiziție în august 2022 a fost de 1 458,92 dolari SUA pentru o mie de metri cubi, iar în septembrie 1 882,78 dolari SUA pentru o mie de metri cub, în timp ce la prețurile reglementate aprobate, plătite de consumator din 12 august 2022, prețul de achiziție era stabilit la nivelul de 899,08 USD pentru o mie de metri cubi. Ca urmare, acesta nu a acoperit prețul real de achiziție de gaze naturale, ceea ce a cauzat acumularea devierilor tarifare negative impunătoare doar pentru august și septembrie în sumă de 902,5 milioane lei. Totodată, suma totală a devierilor tarifare ale SA „Moldovagaz” pentru perioada ianuarie-septembrie 2022 constituie de 5,095 miliarde lei, și conform legislației urmează să fie compensate prin includerea în tarif”, a informat Ceban.

De asemenea, Ceban spune că la moment în structura prețurilor reglementate actuale este inclusă doar o parte din devierile tarifare acumulate în mărime de 1,817 miliarde lei, sau 4 590 lei pentru o mie de metri cubi.

„Astfel, premisele reale pentru revizuirea tarifelor pentru consumatorul final pe fondul scăderii prețurilor de achiziție vor apărea după compensarea integrală a devierilor tarifare negative acumulate”, a mai adăugat el.

Amintim că pe 28 octombrie Vadim Ceban a anunțat că Gazprom va livra pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului în luna noiembrie 54 de milioane de metri cubi de gaze din necesarul de 77 de milioane de metri cubi.

Anterior viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că dacă Gazprom va livra aceeași cantitate de gaz ca în luna octombrie, asta ar însemna pentru Republica Moldova o reducere cu 60% a volumelor.

Concernul rus Gazprom a limitat livrările de gaze către Republica Moldova în luna octombrie cu 30 la sută. Gigantul rusesc a confirmat livrarea doar a 5.7 mln m3 de gaze naturale livrate pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului, din cele 8.06 milioane m3 livrate anterior.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: