„Vom îngheța o iarnă și vom sta mai mult pe întuneric, dacă trebuie”. Alaiba spune care este prețul libertății Moldovei
Full Article 3 minutes read

„Vom îngheța o iarnă și vom sta mai mult pe întuneric, dacă trebuie”. Alaiba spune care este prețul libertății Moldovei

„Vom îngheța o iarnă, dacă va fi necesar. Vom sta mai mult pe întuneric, dacă trebuie”, spune deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba, care mai adaugă că „Rusia încearcă să ne intimideze și să ne sperie”. Federația Rusă poate să ne închidă ce robinete mai are pe acolo, menționează parlamentarul, „dar nu ne va putea intimida”.

„În următoarea perioadă megafoanele lui Putin din Moldova vor depune eforturi supraumane ca să ne întoarcă pe unii împotriva altora. Vor exploata îngrijorările și frica oamenilor transformându-le într-o armă. Rusia, o țară mult mai mare ca noi, încearcă să ne intimideze și să ne sperie. Eu zic să nu le facem această plăcere. Ei pot să ne închidă ce robinete mai au pe acolo, dar nu ne vor putea intimida”, scris Alaiba, pe Facebook.

Tot el a adăugat că „ne vom isprăvi”. „Nu fără costuri, dar ne vom isprăvi. Vom îngheța o iarnă, dacă va fi necesar. Vom sta mai mult pe întuneric, dacă trebuie. Vom economisi și cu ocazia asta vom înțelege cât de multă risipă de energie am făcut până acum. Vom plăti prețul libertății”, menționează deputatul.

„Timp de milenii am rezistat pe aceste meleaguri. Avem pământul nostru, avem prieteni care ne vor veni în ajutor și ne avem unii pe alții. Haideți să ne concentrăm pe asta”, spune Alaiba.

***

De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară. În același timp, contrar contractului cu partea moldovenească, Gazprom a redus semnificativ furnizarea de gaz pentru Republica Moldova, dând vina pe operatorul ucrainean de transport.

De cealaltă parte, „Sistemul de transport al gazelor din Ucraina” (GTSU) a negat informațiile despre lipsa posibilităţilor sale de a crește volumul tranzitului de gaze către Moldova.

Din 1 noiembrie, Moldova cumpără energie electrică la bursa din România. Deficitul de electricitate prognozat pentru ziua de miercuri, 2 noiembrie, este de 1 698 MWh.

Autoritățile recomandă insistent să facem economie de gaz și energie electrică.

Mai menționăm că Premier Energy cere scumpirea energiei electrice pentru consumatori cu 55%, iar FEE Nord – cu 88%. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va examina în regim de urgență solicitările operatorilor. Ședința este planificată pentru data de 2 noiembrie, ora 17:00.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: