Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este funcțional. Anunțul a fost făcut de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, pe 4 octombrie. Oficialul a precizat că a avut o discuție cu demnitarii români despre oportunitatea de a livra gaze naturale din țara vecină.
„Am fost informat, astăzi, în cadrul unei întâlniri cu directorul general Transgaz România, Ion Sterian, și cu administratorul Eurotransgaz, Nicolae Faranga Dan. După mulți ani de muncă, birocrație, procese, conducta Iași-Chișinău ne oferă acces la piața energetică europeană”, a scris într-o postare pe Facebook, Andrei Spînu.
Pe 1 octombrie, ministrul Infrastructurii a precizat că livrarea gazelor din România, prin această conductă, nu presupune și un preț mai mic.
Amintim că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a fost construit și finanțat preponderent de Transgaz, operatorul rețelei de transport al gazelor din România. Conducta, cu o lungime de 150 km, pentru care Transgaz a plătit circa 150 de milioane de euro, este menită să poată alimenta zona Chișinăului cu gaze din rețeaua românească. În anul 2020, când a fost finalizat și de când este operațional, gazoductul avea o capacitate de transport de 1,5 milioane de metri cubi pe relația România-Republica Moldova, și 200.000 de metri cubi pe relația Moldova-România. Capacitatea acestuia a fost ulterior crescută pe sensul către Moldova de 3,3 ori, iar pe sensul invers, din Moldova spre România, de 4,6 ori, potrivit Economica.net.