Guvernul va promova repetat măsurile incluse în legea pentru care și-a asumat răspunderea, însă a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională. Anunțul a fost făcut marți, 14 aprilie, de către premierul Ion Chicu, pe pagina sa de Facebook.
Prim-ministrul a precizat că este vorba despre următoarele măsuri:
– impozitarea cu 50% a taxei aeroportuare de 9 euro impusă fiecărui cetățean;
– diminuarea cotei TVA pentru sectorul HORECA;
– eliminarea dublei impuneri a producătorilor moldoveni, care livrează mărfuri în magazinele duty free;
– impozitarea industriei extractive după volumul fizic al materiei extrase – nu după valoarea indicată în acte;
– păstrarea în legalitate a comerțului cu amănuntul pentru articolele de tutungerie, prin extinderea cu 1 an a termenului stabilit în legea tutunului.
Șeful executivului a argumentat decizia prin faptul că judecătorii de la Curtea Constituțională au declarat neconstituțională legea respectivă nu din motivul conținutului, ci a procedurii prin care fusese adoptată.
Totodată, Ion Chicu a anunțat că guvernul va aproba în această săptămână și proiectul de rectificare a bugetului, redirecționînd mai multe mijloace pentru sistemul medical, pentru protecția socială și pentru măsuri de susținere a businessului.
„Totodată, investițiile publice în infrastructură rămîn o prioritate pentru guvern, or ele înseamnă și locuri de muncă pentru cetățeni, inclusiv cei reveniți de peste hotare. Prefer să le achităm salarii pentru muncă, nu ajutor social sau de șomaj. Așa preferă și ei”, a mai scris Chicu.
Stimați Prieteni,1. Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea ”asumată” de guvern. Motivul -…
Geplaatst door Ion Chicu op Maandag 13 april 2020
Amintim că magistrații de la Curtea Constituțională au decis luni, 13 aprilie, că legea pentru care guvernul și-a asumat răspunderea pe 2 aprilie este neconstituțională.
Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.
Guvernul și-a asumat răspunderea pe 2 aprilie. Ședința parlamentului, la care urma să fie prezentată legea, nu a avut loc în lipsă de cvorum, după ce deputații din Partidul Socialiștilor și cei din Partidul Democrat nu s-au prezentat la ședință. Legea a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial.
Prin decizia din 9 aprilie, Curtea Constituțională a admis cererea deputatului Platformei DA, Dinu Plîngău, și a suspendat acțiunea legii. A doua zi, la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale au fost adoptate mai multe prevederi din legea suspendată.