Von der Leyen, Borrell, Scholz și Iohannis, mesaje de felicitare pentru Moldova și Ucraina, după decizia UE: „Aparțineți familiei UE”
Full Article 3 minutes read

Von der Leyen, Borrell, Scholz și Iohannis, mesaje de felicitare pentru Moldova și Ucraina, după decizia UE: „Aparțineți familiei UE”

Lideri ai Uniunii Europene, între ei președinta Comisiei Europene și șeful delegației UE, au transmis mesaje de felicitare pentru Republica Moldova și Ucraina, după ce ambele țări au primit joi, 14 decembrie, undă verde pentru începerea negocierilor de aderare la UE. Oficialii europeni și-au manifestat solidaritatea cu țara noastră și vecinii ucraineni, declarând într-un glas – Moldova și Ucraina aparțin familiei Uniunii Europene.

„Liderii au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova și să acorde Georgiei statutul de candidat. O decizie strategică și o zi care va rămâne înscrisă în istoria Uniunii noastre. Mândri că ne-am respectat promisiunile și suntem încântați pentru partenerii noștri”, a scris președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen pe rețeaua de socializare X, fosta Twitter.

„Astăzi facem un pas istoric către o familie europeană mai puternică, prin deschiderea negocierilor cu Ucraina și Moldova, acordarea statutului de candidat Georgiei și deschiderea negocierilor cu Bosnia și Herțegovina. Decizia Consiliului European este o dovadă a angajamentului și devotamentului partenerilor noștri față de valorile noastre comune și reformele UE. Acesta este un pas semnificativ către o Europă unită, prosperă și stabilă. Să construim împreună un viitor mai puternic!”, a scris șeful Diplomației UE, Josep Borrell, pe X.

Și liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a salutat decizia Consiliului European, pe care a catalogat-o ca fiind „istorică”. Președintele României a felicitat Republica Moldova și Ucraina și și-a manifestat convingerea că, de acum în colo, lucrurile „vor merge bine”.

„Mesajul meu pentru Chișinău este acesta: vă sprijinim, fiți curajoși, faceți reforme și împreună mergem mai departe. România va juca în continuare un rol important pentru Republica Moldova pentru că avem ambiția să reușească”, a scris președintele român, Klaus Iohannis, pe pagina sa de Facebook.

„Un lucru este clar: aceste țări aparțin familiei europene” – a scris, la rândul său, cancelarul german, Olaf Scholz, pe platforma X.

 

Precizăm că Consiliul European a decis să dea aviz pozitiv deschiderii negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Informația a fost confirmată, în seara de 14 decembrie, de președintele Consiliului European Charles Michel. Detalii – AICI.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE la 3 martie 2022. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE, iar la 23 iunie Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: