„Vor lipsi acei producători care nu au steluță în frunte”. Platforma DA a solicitat extinderea listei companiilor cu drept de export al fructelor în Federația Rusă
Full Article 3 minutes read

„Vor lipsi acei producători care nu au steluță în frunte”. Platforma DA a solicitat extinderea listei companiilor cu drept de export al fructelor în Federația Rusă

Platforma Demnitate și Adevăr a solicitat extinderea listei companiilor cu drept de export al fructelor în Federația Rusă. Mai mult, aceștia au insitat pe neadmiterea modificării listei exportatorilor fără consultări cu asociațiile pomicultorilor din Republica Moldova. În caz contrar, Platforma DA va solicita demisia ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju. Declarațiile au fost făcute astăzi, 16 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă. 

„În iulie 2019, în cadrul delegației parlamentare am avut întâlnire cu fostul prim-ministrul Dmitrii Medvedev”, a declarat Alexandru Slusari. „Prim-ministrul Federației Ruse a pus întrebarea că ceea ce se întâmplă la voi cu exportul, cu listele este un dezastru, deoarece la voi în listă sunt mai mulți intermediari decât producători”, a mai spus Slusari. „După trei saptămâni de muncă, ASNA a coordonat lista cu asociațiile de agricultori. Lista a fost expediată. După asta, cunosc precis, a intervenit Igor Nicolaevici. Lista a fost blocată. Din câte noi cunoaștem, ministrul Agriculturii a intervenit personal și a trimis altă listă”, a mai menționat Slusari.

În acest context, Platforma DA a cerut explicații publice de la ministru Ion Perju și de la conducerea ANSA pe marginea acestui subiect.

„Noi insistăm pe neadmiterea modificării listei exportatorilor fără consultări cu asociațiile pomicultorilor și solicităm adoptarea de urgență a listei extinse al companiilor cu drept de export al fructelor în Federația Rusă. În caz contrar, Platoforma DA va cere demisia ministrului Agriculturii”, a spus Andrei Năstase.

În același context, vicepreședintele Platformei DA, Aliona Mandatii a declarat că „din cei 130 de exportatori incluși astăzi în listă, real producători sunt 10-12. Mai mult, „acei producătorii care dețin livezi, care produc un volum destul de impunător de fructe, având frigidere, linii de sortare, nu se regăsesc în aceste liste”, a mai spus Mandatii. Mai mult, „probabil din această listă care a fost recent făcută de 500 de producători, vor lipsi acei producători care nu au steluță în frunte”.

Amintim că pe 27 iunie, în cadrul unei întrevederi cu premierul rus Dmitrii Medvedev, delegația parlamentului din Republica Moldova a convenit asupra actualizării listei exportatorilor de fructe.Tot atunci vicepreședintelui parlamentului, Alexandru Slusari, a declarat că companiile intermediare din Republica Moldova, care nu au propriile livezi și infrastructura necesară pentru depozitarea fructelor, li se va interzice exportul în Federația Rusă.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: