Vot în Parlament pentru cursul european al Moldovei. Deputații PAS au susținut Rezoluția adoptată în PMAN pe 21 mai
Full Article 4 minutes read

Vot în Parlament pentru cursul european al Moldovei. Deputații PAS au susținut Rezoluția adoptată în PMAN pe 21 mai

Parlamentul Republicii Moldova declară aderare Republicii Moldova la UE drept proiect de prioritate național și cheamă întreaga societate, inclusiv toate forțele politice, să dea dovadă de maturitate, unitate şi solidaritate pentru consolidarea dialogului politic și social în numele integrării țării noastre în marea familie europeană. Rezoluția Adunării ,,Moldova Europeană’’, adoptată în Piața Marii Adunări Naționale la 21 mai 2023, a fost aprobată de fracțiunea PAS și criticată de opoziția formată de comuniști și socialiști.  

În timp ce deputații PAS au vorbit despre necesitatea adoptării Rezoluției din 21 mai și beneficiile aderării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, opoziția, formată din deputați comuniști și socialiști, au criticat intenția guvernării, solicitând ca cursul extern al Moldovei să fie decis prin referendum național.

„Ați venit și ați câștigat un mandat pe care îl confundați cu un referendum. Cum ați câștigat acest mandat? Cu promisiuni frumoase. (…) Trebuie să avem calea noastră, un plan. Când vom ajunge la etapa de referendum să avem cetățeni în Republica Moldova capabili să ia asemenea decizii istorice. (…) Aveți de muncit mult sau veți rămâne fără integrare, or asta vor decide cetățenii atunci când vor primi invitație în această comunitate”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Bătrîncea.

„De ce nu organizați un referendum? Nu credeți că în acest context ar fi mai corect. Modernizarea europeană trebuie, dar nu trebuie să te ascunzi după ea ca să promovezi o politică antisocială”, a declarat deputata BCS Diana Caraman.

„În ultimii 2 ani multe adunări au avut loc în PMAN, în stradă, vizavi de Parlament, unde s-au adoptat rezoluții. De ce anume această rezoluție politică vreți sa o recunoașteți, dar pe altele le ignorați?”, s-a întrebat deputatul BCS Eduard Smirnov.

„Această întrunire mare, unde au participat nesiliți de nimeni zeci de mii de oameni, este un triumf al democrației. (…) Avem mandat de la cetățeni pentru a implementa cursul de integrare europeană și această rezoluție se integrează perfect în acest curs. (…) Este de bun simț ca acest deziderat, susținut de marea adunare de duminică, să-și găsească sprijinul și în rândul aleșilor săi din Parlamentul Republicii Moldova”, a declarat, la rândul său, vicepreședintele Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popșoi.

„Adunarea din 21 mai a fost cea mai mare de la independență încoace. Cetățenii au cerut clasei politice să-și unească eforturile pentru a le îmbunătăți calitatea vieții. Anume asta trebuie să facem și vom face”, susține deputatul PAS, Radu Marian.

55 deputați PAS, prezenți la ședință, prin votul lor, au luat act și au susținut integral cerințele cetățenilor Republicii Moldova indicate în Rezoluția adoptată în PMAN la 21 mai 2023. Parlamentarii invită, astfel, societatea civilă, liderii de opinie, partidele politice parlamentare şi extraparlamentare să sprijine necondiționat, indiferent de viziunile lor politice, implementarea cerințelor din Rezoluție, precum și a angajamentelor asumate prin depunerea cererii de aderare a țării noastre la UE.

Totodată, parlamentul solicită Guvernului și instituțiilor statului responsabile să depună eforturi conjugate și eficiente în scopul realizării Planului de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum pregătirea și definitivarea tuturor instrumentelor necesare pentru negocierile de aderare, până la expirarea mandatului actualei legislaturi.

Amintim că pe 21 mai, în PMAN, a avut loc Adunarea „Moldova Europeană”. Evenimentul, care a reunit la Chișinău circa 80 de mii de oameni, a putut fi urmărit, în direct, în peste 30 de capitale și orașe europene. La sfârșitul Adunării a fost adoptată Rezoluția „Moldova Europeană”. Prin acest document, moldovenii și-au afirmat aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: