NewsMaker

Votare multiplă, buletine de vot sustrase și huliganism. Poliția a inițiat 5 procese penale în primul tur de scrutin

În cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale, oamenii legii au inițiat 5 procese penale, privind încălcări ale procesului electoral, inclusiv votare multiplă și sustragere a buletinelor de vot. Informația a fost prezentată de către Alexandru Ciobanaș, șeful Direcției generale urmărire penală al Inspectoratului General al Poliției (IGP), în cadrul unui briefing de presă din 13 noiembrie. 

Potrivit șefului Direcției generale urmărire penală a IGP, în urma primului tur de scrutin, poliția a pornit 5 procese penale:

– sustragerea a 200 de buletine de vot din raionul Soroca;

– 2 cazuri în raionul Bender, satul Varnița, de blocare a secțiilor de votare și acțiuni de huliganism;

– 2 sesizări privind votare multiplă în raioanele Strășeni și Nisporeni.

Șeful adjunct al IGP, Marin Maxian, a declarat că, în ziua primului tur de scrutin, care s-a desfășurat pe 1 noiembrie, poliția a intervenit în 477 de cazuri, inclusiv în 34 de cazuri de blocaj a traseelor și 1 caz de blocare a accesului spre secțiile de votare.

De asemenea, au fost înregistrate:

– 24 de incidente legate de buletinele de vot;

– 18 cazuri privind bănuială de corupere a alegătorilor;

– 245 de sesizări cu privire la pretinse transportări organizate;

– 24 de cazuri de nerespectare a regulilor de sănătate publică;

– 76 de cazuri privind comportament lipsit de respect în adiacentul secțiilor de votare sau în sediul acestora, huliganism sau prezența la secțiile de votare în stare de ebrietate.

Din cazurile înregistrate, 13 cazuri au fost referite CEC, iar 4 au fost trimise către Procuratură.

De asemenea, poliția a intervenit în 16 cazuri de agitație electorală și 22 de cazuri de plasare a afișajului electoral.

În contextul campaniei electorale pentru turul II de scrutin, din 4 noiembrie pînă în prezent, în vederea asigurării securității participanților la evenimentele cu carcter electoral, poliția a asigurat ordinea publică în cadrul a 70 de evenimente cu peste 4000 de participanți, fiind implicați 257 de angajați ai forțelor de ordine.

Concomitent, au fost înaintate peste 763 de recomandări în adresa autorităților publice locale și a Consiliilor electorale de circumscripție, în vederea înlăturării unor lacune și fortificarea locațiilor unde vor fi păstrate buletinele de vot.

Poliția a intervenit în 16 cazuri unde s-a declarat bănuieli rezonabile de încălcare a legislației:

– 4 cazuri de afișaj electoral în locuri neautorizate;

– 7 cazuri de încălcare a restricțiilor de sănătate publică în timpul întâlnirilor cu alegătorii;

– 1 caz în care persoane neidentificate au manifestat comportament necorespunzător față de susținătorii unui concurent electoral.

***

Turul II al alegerilor prezidențiale se va desfășura duminică, 15 noiembrie. Buna desfășurare a procesului electoral va fi asigurată de peste 6000 de angajați ai IGP.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: