parlament, deputații
Максим Андреев, NewsMaker

Votat în Parlament: Petiționarii vor fi scutiți de achitarea taxei de stat

Toate persoanele care reclamă acțiuni legate de încălcarea dreptului la petiționare vor fi scutiți de achitarea taxei de stat în cazul în care se adresează în instanța de judecată. Parlamentul a aprobat, în ședința plenară din 16 decembrie, un proiect de modificare a Legii taxei de stat. 

Odată cu intrarea în vigoare a Codului administrativ, la 1 aprilie 2019, sunt scutiți de plata taxei de stat doar petiționarii care consideră că le-au fost lezate drepturile de către autoritățile publice. Codul administrativ nu se aplică în cazul petițiilor adresate altor categorii de persoane juridice decât autoritățile publice, cum anterior prevedea Legea contenciosului administrativ. Prin urmare, în caz de litigii cu aceste persoane juridice, petiționarii sunt obligați să achite taxa de stat stabilită de Legea taxei de stat.

”Se constată o discriminare a petiționarilor care adresează petiții altor persoane juridice decât autoritățile publice și care sunt obligați să achite taxa de stat în cazul în care sunt lezați în drepturi în raport cu petiționarii care adresează petiții autorităților publice și care sunt scutiți de achitarea taxei de stat în cazul în care sunt lezați în drepturi și se adresează în instanța de judecată. Prin Legea nr.121/2012 cu privire la asigurarea egalității este interzisă orice tip de discriminare”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

Inițiativa legislativă aparține deputaților PSRM Oleg Savva și Vasile Bolea.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură foto/NewsMaker

Îmbrâncelile din Chișinău cu implicarea unui minor: Avocatul copilului va sesiza organele de drept și autoritatea tutelară

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat cu un copil în brațe a încercat să forțeze cordonul MAI la Marșul Pride din Chișinău. Ombudsmanul a anunțat că va solicita organelor de drept investigarea cazului, iar autorității tutelare – evaluarea situației copilului și a familiei acestuia.

„În ceea ce privește copilul pus în pericol de către un adult în încercarea de a forța cordonul de carabinieri la Marşul Pride: m-am sesizat din oficiu; voi solicita organelor de drept investigarea cazului prin prisma Codului contravențional sau penal, după caz; voi solicita autorității tutelare evaluarea situației copilului şi a situației familiei, cu întreprinderea acțiunilor corespunzătoare în baza rezultatelor acestor evaluări”, a scris Vasile Coroi pe Facebook.

***

Pe 15 iunie, la Chișinău, a avut loc Marșul Pride, organizat în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+. În reacție, reprezentanții PSRM au organizat „Marșul Familiei”. În același timp, mai mulți credincioși și preoți au ieșit la protest, în centrul capitalei, în contextul evenimentului desfășurat în sprijinul comunității LGBTQ+.

După mai bine de o oră de protest în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, manifestanții s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Acolo s-au înregistrat îmbrânceli între, pe de o parte, preoți și credincioși ortodocși și, pe de altă parte, forțele de ordine. Tensiunile au izbucnit în momentul în care primii au încercat să treacă de cordonul poliției pentru a ajunge la participanții marșului. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe și care a pus minorul în pericol. Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat că integritatea fizică a minorului a fost pusă în pericol în contextul îmbrâncelilor. Astfel, reprezentanta poliției a precizat că bărbatul a fost imobilizat pentru a preveni posibile consecințe mai grave.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: