Toate persoanele care reclamă acțiuni legate de încălcarea dreptului la petiționare vor fi scutiți de achitarea taxei de stat în cazul în care se adresează în instanța de judecată. Parlamentul a aprobat, în ședința plenară din 16 decembrie, un proiect de modificare a Legii taxei de stat.
Odată cu intrarea în vigoare a Codului administrativ, la 1 aprilie 2019, sunt scutiți de plata taxei de stat doar petiționarii care consideră că le-au fost lezate drepturile de către autoritățile publice. Codul administrativ nu se aplică în cazul petițiilor adresate altor categorii de persoane juridice decât autoritățile publice, cum anterior prevedea Legea contenciosului administrativ. Prin urmare, în caz de litigii cu aceste persoane juridice, petiționarii sunt obligați să achite taxa de stat stabilită de Legea taxei de stat.
”Se constată o discriminare a petiționarilor care adresează petiții altor persoane juridice decât autoritățile publice și care sunt obligați să achite taxa de stat în cazul în care sunt lezați în drepturi în raport cu petiționarii care adresează petiții autorităților publice și care sunt scutiți de achitarea taxei de stat în cazul în care sunt lezați în drepturi și se adresează în instanța de judecată. Prin Legea nr.121/2012 cu privire la asigurarea egalității este interzisă orice tip de discriminare”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.
Inițiativa legislativă aparține deputaților PSRM Oleg Savva și Vasile Bolea.