parlament.md

Votul de „încredere” a devenit de „neîncredere”. Cum argumentează socialiștii și comuniștii revocarea lui Grosu (DOC)

Deputații comuniști și socialiști au înregistrat proiectul de hotărâre pentru adoptarea „Declarației de exprimare a votului de neîncredere față de președintele Parlamentului”. Ei au menționat în proiect că Igor Grosu ar încălca „sistematic cadrul normativ în vigoare” și că deputaților din opoziție le sunt îngrădite drepturile „de a-și expune opinia”. Potrivit comuniștilor și socialiștilor, în Parlament s-ar „compromite valorile democratice și statul de drept”. 

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înregistrat la Parlament „Proiectul de hotărâre pentru adoptarea Declarației de exprimare a votului de neîncredere față de președintele Parlamentului”. 21 de deputați și-au depus semnătura în proiect.

În proiect și-au depus semnătura: Vlad Batrîncea, Grigore Novac, Oleg Reidman, Vladimir Odnostalco, Eduard Smirnov, Tatiana Cunețchi, Valeriu Muduc, Inga Sibova, Adela Răileanu, Radu Mudreac, Corneliu Furculiță, Elena Beleacova, Alla Pilipețcaia, Said Amaev, Fiodor Gagauz, Constantin Starîș, Petru Burduja, Diana Caraman, Alla Darovannaia, Bogdat Țîrdea și Ivanna Koksal. Nu se regăsesc printre semnatari următorii deputați ai blocului: Adrian Albu, Zinaida Greceanîi, Nicolai Rusol, Chiril Tatarlî și Vladimir Voronin.

Parlamentarii au menționat că Grosu ar încălca „sistematic cadrul normativ în vigoare, precum și drepturile fundamentale derivate din principiul pluralismului politic consacrate prin Constituția Republicii Moldova”.

„Se constată că acțiunile președintelui Parlamentului în timpul ședințelor în plen a Parlamentului se caracterizează prin subminarea principiilor dezbaterilor parlamentare, etică și cultură parlamentată. Îngrădirea dreptului deputaților din opoziție de a-și expune opinia compromite valorile democratice și statul de drept. În asemenea circumstanțe, apare necesitatea demarării procedurilor legale privind revocarea președintelui Parlamentului”, au comunicat deputații blocului.

S-a mai precizat că „prezenta hotărâre a fost elaborată de către deputații din fracțiunea parlamentară a Blocului Socialiștilor și Comuniștilor, ca urmare a subminării consecvente a statului de drept prin subminarea principiilor dezbaterilor parlamentare, etică și cultură parlamentară de către președintele Parlamentului, dl Igor Grosu”.

Amintim că, pe 13 iunie, deputații Denis Ulanov, Vasile Bolea, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan și Vadim Fotescu au blocat tribuna centrală din plenului Parlamentului, în timpul ședinței plenare. Parlamentarii – afiliați oligarhului fugar Ilan Șor – au protestat în acest mod față de gestul președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care nu i-a permis lui Denis Ulanov să facă o luare de cuvânt pe marginea unui proiect de lege dezbătut în ședință. În rezultat, majoritatea parlamentară PAS a adoptat o sancțiune față de cei șapte deputați, prin care le-a fost interzisă participarea la următoarele cinci ședințe plenare. Detalii AICI.

A doua zi, în fața Parlamentului, deputații afiliați oligarhului fugar Ilan Șor au protestat. Alături de mai mulți manifestanți, aceștia și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu decizia de a le fi interzisă participarea la următoarele 5 ședințe plenare. Totodată ei au anunțat că vor propune Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, spre semnare, o inițiativă cu privire la revocarea președintelui Parlamentului Igor Grosu.

Între timp, în aceeași zi – la ședința Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea a cerut includerea pe ordinea de zi a unui proiect prin care Blocul Comuniștilor și Socialiștilor își exprimă vot de „încredere” față de activitatea lui Igor Grosu. În reacție, Grosu a spus că „încrederea” deja i-a fost oferită, totodată proiectul nu poate fi inclus pe ordine deoarece aceasta a fost aprobată în ajun. Ulterior, socialiștii și comuniștii au părăsit ședința Parlamentului. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Salarii până la 3000 de euro pe lună: selecție de funcții vacante noi în Chișinău

Dacă sunteți în căutarea unui job nou — acum este timpul potrivit să expediați CV-uri, când ceilalți se bronzează pe plajă la mare. Mai ales că unele companii propun un salariu în sumă de 50 de mii de lei chiar și candidaților fără experiență. Mai multe detalii — în selecția de funcții vacante, pregătită de site-ul Rabota.md.

În hotelul BERDS din capitală este vacant postul de administrator al salonului SPA, salariul — de la 18 până la 28 de mii de lei. Apropo, tot acolo au nevoie de un administrator al restaurantului. De un manager are nevoie și platforma de vânzare a imobiliarelor și automobilelor Seli.md. Salariul va fi de la 20 până la 50 de mii de lei și, remarcabil, compania este dispusă să ia în considerare candidații fără experiență în administrare.

Între timp, restaurantul ITADAKI are nevoie de un sous-chef. Unui specialist cu experiență sunt dispuși să îi propună de la 30-40 de mii de lei lunar. Mai mult, până la 50 de mii, poate câștiga un șef-bucătar în același restaurant. Magazinul George Standard de asemenea caută un șef-bucătar, în secția de culinărie. Salariul — 20 de mii de lei pe lună. Iar în cantina Bistro Royal din centrul capitalei este vacantă funcția de bucătar în secția de carne, salariul — 15 mii de lei.

Clinica stomatologică Dentus Dentino este în căutarea unui manager de vânzări. Va fi necesar să încheiați parteneriate cu clinici private, cabinete stomatologice și să le vindeți echipamente stomatologice. Câștigul va fi cuprins între 15 și 30 de mii de lei. La rândul său, compania Grindex caută un reprezentant medical, obligatoriu cu permis de conducere de categoria B. Salariul estimativ: 25-27 de mii de lei.

În final — câteva oferte de muncă din IT. Compania ROCMAN caută un specialist cu experiență pentru funcția de Senior Support Engineer, salariul de la 1500 până la 2500 de dolari. Atrageți atenția la programul de muncă: de la 13:00 până la 22:00, format hibrid. Iar compania Blaar Labs invită în echipa sa un JavaScript Developer. Formatul la fel este hibrid, însă programul nu este de seară. Salariul — de la 1700 până la 3000 de euro.

Informația despre lucru în Chișinău este actuală la momentul scrierii materialului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: