BILD

Zece persoane, reținute la Berlin după ce au sfidat legea la manifestațiile din 8 și 9 mai. Au purtat inclusiv panglica „Sf. Gheorghe””

Zece persoane au fost reținute în capitala Germaniei, Berlin, în timpul manifestațiilor de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial de lângă monumentele sovietice au avut obiecte și simboluri interzise. Reținerile au avut loc între 8 și 9 mai, scrie BILD.

În perioada 8-9 mai, câteva sute de persoane au venit la memorialele sovietice din Tiergarten și Parcul Treptow din Berlin. Polițiștii au verificat oamenii în zonele din apropierea monumentelor pentru a se asigura că nu transportă acolo obiecte și simboluri care au fost interzise. Este vorba despre steagurile, uniformele, cântecele militare rusești, precum și însemnele invaziei ruse din Ucraina și panglica „Sfântul Gheorghe”.

Pe 9 mai, grupul de motocicliști „Lupii singuratici” s-a deplasat prin Berlin până la Parcul Treptow. Poliția a percheziționat fiecare motociclist înainte de a fi lăsat să intre și apoi i-a escortat la memorial separat de ceilalți. Motocicliștii au depus o coroană de garoafe roșii și au pozat cu bannere.

BILD
BILD

De asemenea, un grup de persoane cu steaguri ale URSS și RDG a desfășurat o manifestație în parc.

BILD
BILD

Potrivit BILD, mai multe persoane au încălcat regulile, inclusiv purtând panglica „Sfântul Gheorghe” sau insultând poliția. În total, 10 persoane au fost reținute.

Per general, poliția de la Berlin a declarat: „Măsurile noastre au avut efect, au existat doar câteva incidente nesemnificative”.

***

În acest an, comunitatea mondială a marcat 79 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european. În Europa, festivitățile dedicate acestei ocazii au loc pe 8 mai, iar în Rusia și majoritatea celorlalte țări din fosta URSS – 9 mai. Acest lucru se întâmplă din cauza diferenței de fus orar în ceea ce privește semnarea tratatului de capitulare a Germaniei naziste.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: