„Zece zile este suficient”. Judecătorii i-au oferit lui Platon răgaz să revină în țară, înainte de a semna mandatul de arestare
Full Article 4 minutes read

„Zece zile este suficient”. Judecătorii i-au oferit lui Platon răgaz să revină în țară, înainte de a semna mandatul de arestare

Judecătorii au decis să nu îl anunțe în căutare pe omul de afaceri Veaceslav Platon în dosarul în care este vizat în legătură cu sustragerea unor sume de bani de la companiile de asigurări Asito, Мoldasig și Alliance Insurance Group (în trecut Victoria Asiguări). Acesta este așteptat să se prezinte la ședința de judecată din 12 august. Hotărârea a fost luată de magistrații Judecătoriei Buiucani, pe 2 august.

După ce Platon nu s-a prezentat la ședința de judecată, procurorul a solicitat judecătorilor să semneze ordinul cu privire la arestarea sa și să îl anunțe în căutare. Procurorul a precizat că, potrivit informației obținute de la Poliția de Frontieră, omul de afaceri se află în afara țării.

Nu s-au prezentat la ședința de judecată nici alți doi inculpați – Andrei Bahcivanji şi Maxim Capanji. Primul este în arest și nu a fost adus la ședință, iar al doilea a anunțat în prealabil că nu se va putea prezenta în fața judecătorilor. Procurorul Mirandolina Susițchi a remarcat că Veaceslav Platon ar fi trebuit să preîntâmpine instanța înscris că va absenta. De asemenea, acuzatoarea a precizat că nici judecătorii, nici Procuratura nu au fost informați despre intenția omului de afaceri de a reveni în țară.

Avocatul lui Platon, Alexandr Bodnariuc, a calificat solicitarea privind arestarea clientului său drept nejustificată. Acesta a remarcat că nici ceilalți inculpați nu sunt prezenți la ședință și că Platon știa că Bahcivanji va lipsi, iar ședința nu se va desfășura. De asemenea, apărătorul a precizat că Platon nu are interdicție de a părăsi țara și că „nu trebuie să raporteze nimănui unde pleacă și cu ce scop”.

„Clientul meu nu intenționează să se eschiveze”, a declarat Bodnariuc și a dat asigurări că Veaceslav Platon va veni la următoarea ședință, care urmează să se desfășoare pe 12 august.

Judecătorul a menționat că 10 zile constituie un termen suficient pentru ca Veaceslav Platon să revină în țară.

NM a solicitat un comentariu din partea omului de afaceri. Deocamdată, acesta nu a răspuns.

***

Procuratura Anticorupție a solicitat pe 2 august magistraților să emită mandat de arest pe numele lui Veaceslav Platon, cu anunțarea în căutare pentru reținere și executarea măsuri preventive.

„Având în vedere neprezentarea inculpatului Veaceslav Platon la ședința de judecată, în speța vizând rejudecarea dosarului în care este acuzat de ”corupere activă” și ”escrocherie”, procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție a solicitat astăzi magistraților aplicarea în privința acestuia a măsurii preventive – arestul cu anunțarea în căutare pentru reținere și executarea măsurii preventive”, se arată în comunicat.

Menționăm că, în dimineața zilei de astăzi urma să fie examinat dosarul, întors la 30.01.2020 de Curtea de Apel Chișinău la rejudecare, în care Veaceslav Platon este acuzat că în decembrie 2016 ar fi comis coruperea activă a doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială ,,Pantera” al Departamentului Instituţiilor Penitenciare care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanțele de judecată. De asemenea, acesta mai este acuzat și de faptul că în 2016, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni la trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor interpuși, a organizat sustragerea banilor deţinuţi pe conturile companiilor.

Veaceslav Platon a părăsit țara pe 18 iulie. Procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că, potrivit informațiilor pe care le deține, Platon a plecat în Marea Britanie.

***

Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoare, în aprilie 2017, în dosarul „furtul miliardului”. Platon era învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat în mai 2020 că dosarul în care era vizat Platon a fost fabricat la comandă politică. Un an mai târziu, Judecătoria Chişinău, la solicitarea procurorilor, l-a achitat pe Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: