Zelenski a solicitat să discute cu Putin despre escaladarea conflictului din estul Ucrainei. Ce a răspuns Kremlinul
Full Article 2 minutes read

Zelenski a solicitat să discute cu Putin despre escaladarea conflictului din estul Ucrainei. Ce a răspuns Kremlinul

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat să discute cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la escaladarea conflictului din estul Ucrainei, informează Hromadske. Pe de altă parte, Kremlinul neagă că a fost înaintată o astfel de solicitare. 

„Nu am primit încă un răspuns și sperăm foarte mult că acesta nu este un refuz la dialog”, a declarat Iulia Mendel, purtătoarea de cuvânt a administraţiei prezidenţiale de la Kiev. Potrivit acesteia, Zelenski urmează să plece la Paris pentru a discuta despre acumularea trupelor rusești lângă granița cu Ucraina.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt a lui Putin, Dmitri Peskov, a menționat că în ultimele zile „nu a văzut nicio cerere”.

Menționăm că discuțiile despre escaladarea situației din Donbas s-au întețit pe 26 martie, când în apropierea localității Șumî au murit patru militari ucraineni, iar doi au fost răniți. Kievul a declarat că decesele au fost provocate în timpul unor focuri de artilerie. De cealaltă parte, autoritățile din Donețk au negat implicarea în conflictul armat.

Pe 30 martie, conducătorul Forțelor armate ale Ucrainei Ruslan Homciak a declarat că Rusia mobilizează trupele sub pretextul exercițiilor militare.  La rândul său, Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Rusiei, a declarat că deplasarea militarilor rusești pe teritoriul țării „nu trebuie să îngrijoreze pe nimeni”, întrucât nu reprezintă pericol.

Iar viceministrul de externe al Rusiei Andrei Rudenko a declarat pe 2 aprilie pentru РБК că discuțiile privind escaladarea conflictului sunt false. Potrivit acestuia, Rusia nu este interesată într-un conflict cu Ucraina „sau cu altcineva, cu atât mai mult de natură militară”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: