Zelenski, mesaj de pe aeroportul Gostomel, cucerit de ruși în prima zi de război: „Azi ne întâlnim aici prietenii. Nu vom permite Ucrainei să dispară”

Președintele Vladimir Zelenski s-a adresat poporului ucrainean, la 2 ani de la invazia militară a Rusiei împotriva Ucrainei, de pe aeroportul Gostomel, unde în urmă cu doi ani, pe 24 februarie 2022, au început bătăliile dintre armata ucraineană și parașutiștii ruși. Liderul de la Kiev și-a înregistrat apelul pe fundalul avioanelor distruse în timpul bătăliei, scrie BBC.

„De aici trebuia să înceapă aceleași „vom lua Kievul și Ucraina în 3 zile”. Acum doi ani am întâlnit aici trupele inamice. Doi ani mai târziu, ne întâlnim aici cu prietenii și partenerii noștri”, a spus Vladimir Zelenski.

Cuvintele lui Zelenski au fost însoțite de filmări din timpul întâlnirii de astăzi cu prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, premierul Canadei, Justin Trudeau, al Belgiei, Alexander de Croo, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Dragi oameni mari ai unei țări grozave, sunt extrem de mândru de fiecare dintre voi. Vă admir pe fiecare dintre voi. Eu cred în fiecare dintre voi. Orice om normal vrea să se termine războiul. Dar niciunul dintre noi nu va permite Ucrainei să dispară. De aceea, când vine vorba de încheierea războiului, adăugăm mereu: în condițiile noastre. De aceea, alături de cuvântul pace, există întotdeauna un alt cuvânt: drept. De aceea, în viitor, cuvântul independent va apărea mereu alături de cuvântul Ucraina. Pentru asta luptăm. Și vom învinge. În cea mai mare zi din viața noastră. Le mulțumesc tuturor soldaților noștri, oamenilor noștri și celor din întreaga lume care sunt alături de noi și de adevăr. Glorie Ucrainei!”, a declarat Vladimir Zelenski.

Amintim că Federația Rusă a invadat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie 2022, în ceea ce au numit atunci „o operațiune specială” de „denazificare” și „demilitarizare”. Acesta este cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa, de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Aeroportul militar Gostomel a fost cucerit de ruși chiar în prima zi a invaziei. Atunci Vladimir Zelenski a promis că aerodromul va fi cucerit, ceea ce s-a și întâmplat, mai târziu, în aceeași zi.

Moldova, alături de marea majoritate a țărilor lumii, inclusiv cele membre ale UE și SUA, a condamnat războiul declanșat de Putin în țara vecină, din prima zi de război. Vezi mesajele transmise de conducerea țării, la 2 ani de război – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: