Ziua Victoriei sau Ziua Europei? Mesajele politicienilor și partidelor de 9 mai (FOTO/VIDEO)
Full Article 4 minutes read

Ziua Victoriei sau Ziua Europei? Mesajele politicienilor și partidelor de 9 mai (FOTO/VIDEO)

Cu ocazia zilei de 9 mai, liderii partidelor din Republica Moldova au transmis mesaje de felicitare. Membrii unor formațiuni au depus flori la complexul memorial „Eternitate”, alții la Cimitirul Eroilor. Unii au menționat că sărbătoresc memoria soldaților căzuți în al Doilea Război Mondial, alții au amintit de Ziua Europei. NM a elaborat o sinteză a mesajelor transmise de politicieni.

Membrii Platformei Demnitate și Adevăr, în frunte cu Andrei Năstase, au depus flori la crucea comemorativă din incinta Cimitirului Eroilor Români din Chișinău. Aceștia au menționat că vor să comemoreze jertfa ostașilor de diverse etnii, înhumați aici după cele două războaie mondiale.

”Sacrificiul lor în numele păcii nu poate fi uitat! Războiul nu iartă pe nimeni și astăzi, de Ziua Europei, Platforma DA îndeamnă cetățenii să lase discordiile în urmă și să se alinieze unor precepte de mare valoare umană precum pacea și unitatea, urmând un vis comun, cel al apropierii continue de Uniunea Europeană”, a menționat Năstase.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a marcat atât Ziua Europei, cât și Ziua Victoriei. Dimineața, membrii formațiuni au mers la complexul memorial „Eternitate”, unde au depus flori.

Ulterior, PAS a publicat un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Europei.

Pentru Partidul Unității Naționale (PUN), condus de Octavian Țîcu, 9 mai este, în primul rând, Ziua Europei. În același timp, membrii PUN au amintit de anul 1945, când s-a pus capăt celui mai sângeros război din istoria umanității. Octavian Țîcu nu a publicat adresări video și nu a participat la vreo manifestație. PUN a chemat la conciliere printr-un comunicat de presă.

„În timp ce ziua de 8 mai 1945 a adus încheierea celui de-al Doilea Război Mondial pe continent, această dată nu a adus libertatea și prosperitatea așteptată, Europa Centrală și de Est cunoscând ororile regimului totalitar sovietic pentru încă aproape 50 de ani. La aproape 80 de ani de la sfârșitul conflagrații mondiale, constatăm că acest război nu are învingători și învinși, ci doar lecții de învățat”.

De asemenea, Țîcu a criticat modul în care președinta țării a marcat ziua de 9 mai.

Partidul „ȘOR” a marcat Ziua Victoriei. Membrii Partidului „ȘOR” au depus flori la complexul memorial „Eternitate”. Ulterior, pe pagina de Facebook a formațiunii a fost publicat un comunicat de presă cu ocazia Zilei Europei. Reprezentanții partidului au menționat că susținerea UE este „valoroasă”.


Cu prilejul zilei de 9 mai – Ziua Victoriei, primarul de Bălți și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a adus un omagiu celor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Edilul a mers în marș cu bălțenii spre monumentele ridicate în memoria ostașilor căzuți pe câmpul de luptă. De 9 mai, 11 veterani din Bălți au primit câte 10.000 de lei din partea Primăriei și câte 10.000 de lei de la Renato Usatîi. Despre Ziua Europei, politicianul nu a scris nimic pe pagina sa de Facebook.

Fostul premier Ion Chicu, lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), a fost văzut la complexul memorial „Eternitate”, împreună cu speakerul parlamentului Zinaida Grecianîi și membrii cabinetului de miniștri. Pe pagina sa de Facebook, acesta a publicat un mesaj, în care a amintit de cele două sărbători.

Partidul Acasă Construim Europe (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, a adus în Piața Marii Adunări Naționale un steag imens al Uniunii Europene. Ulterior, liderul formațiunii a depus flori la complexul memorial „Eternitate”, fiind însoțit de un grup de persoane – vârstnici și bărbați îmbrăcați în haine de camuflaj.

Congresul Civic, din care fac parte mai mulți ex-deputați comuniști, inclusiv Mark Tkaciuc, au adresat un mesaj de felicitare, în rusă, pentru veteranii celui de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, Mark Tkaciuc a depus flori la complexul memorial „Eternitate”.

Ziua Victoriei sau Ziua Europei? Mesajele politicienilor și partidelor de 9 mai (FOTO/VIDEO)

NewsMaker

Ziua Victoriei sau Ziua Europei? Mesajele politicienilor și partidelor de 9 mai (FOTO/VIDEO)

NewsMaker

 

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: