customs.gov.md

Camionul cu 1,5 milioane de euro va fi întors proprietarului? Ce se întâmplă în Republica Moldova cu contrabanda confiscată

Un camion în care s-au depistat peste 1,5 milioane de euro cash a fost reținut la intrarea pe teritoriul Moldovei, la mijlocul lunii aprilie. Șoferul și banii au fost arestați. Conform legii, orice bunuri de contrabandă trebuie să fie confiscate în folosul statului, prin decizia instanței. În Moldova însă nu se întâmplă așa de fiecare dată. NM a decis să reamintească unele cazuri de rezonanță despre contrabanda cu bani și mărfuri care, după arest, au revenit la proprietari.

1,5 milioane de euro într-un camion

Un camion la bordul căruia s-au depistat 1.570.735 de euro a fost reținut la 18 aprilie, la intrarea pe teritoriul Moldovei din România. O săptămână mai târziu, autoritățile au anunțat că după o examinare repetată, în acest camion s-au mai găsit 50 de mii de euro. Expertiza a confirmat autenticitatea banilor.

Ion Caracuian, procuror-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, a spus pentru NM că acești bani se păstrează în „departamentele corespunzătoare”. El a refuzat să spună, unde anume.

Procuratura Generală a comunicat pentru NM că instituția nu are depozit pentru dovezi. De obicei, în astfel de cazuri, probele sunt transmise către Centrul Național Anticorupție (CNA) ori sunt lăsate în depozitul Serviciului Vamal.

Juristul Ștefan Gligor a specificat pentru NM că, potrivit legii, în asemenea cazuri, banii trebuie să fie confiscați și transferați în bugetul statului. El a precizat că aceasta se poate face după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va pronunța sentința definitivă în cazul dat. Până atunci, potrivit lui Gligor, banii se vor afla sub sechestru. În același timp, instanța nu poate indica, cum anume trebuie să fie folosite mijloacele financiare confiscate, menționează juristul. Acestea pur și simplu sunt transferate în buget.

Ce se întâmplă în Moldova cu bunurile de contrabandă confiscate

Camionul cu 1,5 milioane de euro s-a dovedit a fi unul dintre cele mai mari cazuri de contrabandă din Moldova din ultimii ani. Iar contrabanda arestată nu întotdeauna este confiscată. Sunt cazuri în care, după arest, bunurile sunt returnate proprietarului încă până ca dosarul să ajungă în instanță. NM reamintește câteva hotărâri despre cazurile de contrabandă.

În anul 2016, la punctul de trecere a frontierei Leușeni – Albița, a fost reținut Valeriu Malarciuc, cu 30 de mii de euro. Potrivit anchetei, el transporta acești bani pentru a-l „cumpăra” pe killer-ul Vitalie Proca. Acesta, în schimbul unei remunerări, trebuia să-și schimbe mărturiile în dosarul despre atentatul asupra bancherului Gherman Gorbunțov. Instanța l-a condamnat pe Malarciuc la patru ani privațiune de libertate și a dispus ca banii confiscați să fie transferați în bugetul de stat.

În anul 2016, antreprenorul Vladimir Bostan a fost reținut în dosarul despre contrabanda cu mărfuri din Ucraina în Moldova. Instanța a stabilit ca banii depistați la el să fie confiscați în folosul statului (în sentință, suma a fost hașurată), marfa în valoare de 190 de mii de lei, automobilul marca Mercedes Vito cu care erau transportate mărfurile de contrabandă și un telefon mobil model Explay. Însă în anul 2019, Curtea Supremă de Justiție a întors dosarul spre reexaminare. În luna februarie 2020, Curtea de Apel Bălți l-a achitat pe Bostan și complicele acestuia, deoarece nu a găsit componența infracțiunii în acțiunile lor și a stabilit ca lui Bostan să-i fie returnate bunurile și mijloacele financiare confiscate anterior.

În anul 2013, la punctul de trecere a frontierei Cahul – Oancea a fost reținut un bărbat care a încercat, prin contrabandă, să introducă în Moldova medicamente în valoare de 200 de mii de lei. Procurorul care instrumenta cazul a dat indicații ca marfa arestată să fie returnată proprietarului când investigațiile în acest caz încă nu erau finalizate. În instanță, acuzatul a declarat că nu știe unde sunt acum medicamentele. De aceea instanța a decis că nu are ce confisca. Procurorul de caz a contestat această hotărâre la Curtea de Apel, cerând încasarea sumei de 200 de mii de lei de la acuzat. CA a respins cererea procurorului. Mai târziu, CSJ a întors dosarul spre reexaminare. Decizia definitivă în acest caz încă nu a fost pronunțată.

În luna ianuarie 2020, procurorul general Alexandru Stoianoglo a comunicat că în timpul verificărilor de la Procuratura Anticorupție, s-a constatat că în dosarul despre contrabanda cu 900 kg de chihlimbar, procurorii au returnat învinuitului cele 900 kg de chihlimbar care au fost arestate. Procurorii au motivat acest lucru prin faptul că CNA nu are condiții pentru păstrarea chihlimbarului. În acest dosar au fost condamnate două persoane – administratorul și șoferul firmei pe numele căreia au fost întocmite documentele false de însoțire a mărfii. Firma a fost amendată. De asemenea, în acest dosar, au fost arestați cinci colaboratori ai Serviciului Vamal, însă vina lor nu a putut fi demonstrată. Potrivit afirmațiilor lui Stoianoglo, hotărârile care au fost luate în privința altor persoane vizate în acest caz rămân suspecte și neelucidate.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Protestatarii veniți să o susțină pe Tauber la Judecătoria Buiucani, plătiți? Trei persoane, cercetate penal

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că a documentat mai multe acțiuni ilegale în timpul protestului care a avut loc pe 14 iulie, în fața Judecătoriei Buiucani din capitală, unde s-a desfășurat o nouă ședință în dosarul deputatei Marina Tauber. Potrivit oamenilor legii, trei persoane – două femei, de 32 și 40 de ani, și un bărbat de 30 de ani – ar fi fost surprinse primind bani, pe care i-ar fi distribuit ulterior altor participanți la manifestație.

Cei trei au fost conduși la sediul Poliției pentru audieri, iar pe numele lor a fost inițiat un proces penal.

„Poliția reiterează că susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal – inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale – va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, anunță IGP.

Astăzi, 14 iulie, la Judecătoria Buiucani au fost reluate pledoariile finale în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”, între timp declarat neconstituțional. Ședința a avut loc pe fundalul unui protest organizat în fața instanței, la care au participat și deputați afiliați politicianului fugar Ilan Șor, condamnat pentru fraudă bancară, precum și zeci de susținători care au scandat lozinci în apărarea deputatei Marina Tauber, vizată în acest dosar.

Reamintim că, la ședința din 11 iulie, procurorii au cerut, în timpul dezbaterilor judiciare, 13 ani de închisoare pe numele Marinei Tauber, cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Acuzarea a cerut, de asemenea, anunțarea în căutare a parlamentarei, care a părăsit Republica Moldova acum aproximativ șase luni și nu a mai revenit. Procurorii au mai cerut în instanță ca Marinei Tauber să-i fie interzis dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani, precum și confiscarea a peste 200 de milioane de lei.

Deputata, care potrivit ultimelor imagini publicate pe rețelele de socializare s-ar afla la Moscova, se declară nevinovată, iar dosarul pornit pe numele său – „politic”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: