border.gov.md

15 bărbați din Ucraina au venit în Moldova „cu ajutorul” unei grupări: au achitat până la $5 500 per persoană

Polițiștii de frontieră moldoveni, în coordonare cu Procuratura Briceni, au reținut patru persoane care au asigurat intrarea ilegală în Republica Moldova pentru 15 bărbați din Ucraina. Persoanele bănuite sunt cercetate în cadrul cauzelor penale inițiate pe faptul comiterii infracțiunii de organizare a migrației ilegale.

Pe numele a trei din membrii grupărilor criminale a fost aplicat arestul preventiv pentru 30 de zile, iar ultimul bănuit a fost reținut în această dimineață pentru 72 de ore. Bărbații sunt trei cetățeni ai Ucrainei și un conațional.

Suplimentar, au fost indisponibilizate două autoturisme și un microbuz. Cu ajutorul acestora era asigurată transportarea persoanelor.

Pe parcursul ultimelor două săptămâni, în regiunea de responsabilitate a sectoarelor Poliției de Frontieră Briceni și Larga, cei patru bănuiți au organizat traversarea frauduloasă a persoanelor din Ucraina în Republica Moldova, prin ocolirea punctelor de trecere a frontierei de stat.

Toate persoanele sunt bărbați cu vârste cuprinse între 19 și 51 de ani. Aceștia și-au legalizat aflarea pe teritoriul Republicii Moldova, afându-se sub protecția de stat.

Conform declarațiilor, cetățenii ucraineni au achitat pentru serviciile călăuzelor de la 1.700 de dolari până la 5.500 de dolari americani pe persoană.

În continuare, pe marginea cazurilor sunt întreprinse măsuri speciale de investigații și urmărire penală, în vederea elucidării circumstanțelor și luării măsurilor legale ce se impun.

​​Amintim că bărbații ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara. Această interdicție este valabilă în perioada de aplicare a legii marțiale.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: