Игорь Чекан/NewsMaker

15 etaje pe un teren cu restricții? Chironda: Ion Ceban pur și simplu a trădat chișinăuienii

Fostul viceprimar al Chișinăului, Victor Chironda, acuză administrația locală de manipulare și ilegalități în legătură cu proiectul unui complex multifuncțional ce urmează să fie construit pe terenul fostului cinematograf Gaudeamus. Acesta susține că decizia Primăriei de a permite construcția unei clădiri de până la 15 etaje în acea zonă este o „trădare a chișinăuienilor” și a regulilor urbanistice existente. Ion Ceban nu a comentat deocamdată acuzațiile.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Victor Chironda a reacționat la declarațiile viceprimarului Ilie Ceban, care a confirmat pe 10 februarie eliberarea actelor permisive pentru construcția complexului. Chironda susține că proiectul este ilegal și că acesta nu ar fi fost posibil dacă autoritățile respectau regulile urbanistice.

„Declarațiile viceprimarului Ilie Ceban despre complexul multifuncțional sunt o minciună și o manipulare ieftină. În 2019, proprietarul terenului nu a putut construi un bloc locativ cu 13 nivele pentru că zona era codificată C3. De aceea a fost inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), care a fost aprobat de Consiliul Municipal Chișinău (CMC), schimbând codul zonei în R7”, a declarat Chironda.

Potrivit acestuia, în 2020, CMC a anulat decizia din 2019 prin care fusese aprobat PUZ-ul, menținând zona ca fiind C3, ceea ce limitează construcțiile de mare înălțime. Totuși, deși Curtea de Apel a confirmat în 2023 că anularea PUZ-ului a fost legală și codul zonei a rămas C3, Primăria Chișinău a decis în 2025 că pe acest tip de zonă se pot ridica clădiri de 15 etaje, atâta timp cât sunt numite „complexe multifuncționale”.

„Adică, Dorin Chirtoacă și Nistor Grozavu nu și-au permis să autorizeze o clădire de 15 etaje pe o zonă C3, dar primarul Ion Ceban și viceprimarul Ilie Ceban au decis că totuși se poate. Este pur și simplu incredibil că o astfel de decizie a fost luată fără un PUZ, fără calcule de trafic, fără condiționări privind înălțimea”, a scris Chironda.

Fostul viceprimar subliniază că decizia va avea un impact negativ major asupra infrastructurii din zonă, deoarece un complex de birouri și spații comerciale generează mai mult trafic și necesar de locuri de parcare decât un bloc locativ.

„Un bloc de oficii și magazine generează mult mai mult trafic și nevoie de parcare. Vedeți exemplul de peste drum, la Torro Center. Deși au parcare subterană, au amenajat locuri de parcare din contul trotuarului și al spațiului public care nu le aparține. În cazul complexului multifuncțional, intrarea și ieșirea se vor face spre străzile Vasile Alecsandri și Pan Halippa, care și așa sunt la punctul lor maxim de capacitate”, a explicat Chironda.

Chironda a anunțat că va lupta pentru anularea acestei autorizații, considerând că este emisă în mod ilegal și fără o justificare clară.

„Au rămas puțini oameni care mai cred și mai luptă pentru acest oraș, dar ei există. Și noi vom face totul ca să anulăm această autorizație ilegală și să asigurăm că această enormitate de clădire nu va fi construită acolo”, a declarat fostul viceprimar.

***

Viceprimarul Chișinăului Ilie Ceban a confirmat că pe terenul fostului cinematograf „Gaudeamus” va fi ridicat un complex multifuncțional. „Într-adevăr am eliberat acte permisive”, a declarat viceprimarul pe 10 februarie. El a asigurat că nu va fi un bloc locativ și că „promisiunea este în continuare respectată”. Potrivit viceprimarului, complexul va avea „până la 15 etaje”.

„Într-adevăr am eliberat acte permisive pentru această locație. Pornind de la aceea că terenul și construcția este proprietate privată de mulți ani. Anterior au fost tentative din partea foștilor proprietari să modifice zona și să o transforme într-o zonă pentru construcția blocurilor. În 2020 acest lucru a fost stopat. Astăzi, în momentul actual este o zonă C3, care presupune construcția unui complex sau a unor construcții multifuncționale, social, comercial. Așa a fost solicitată eliberarea actelor permisive și așa și au fost eliberate. Au fost eliberate acte permisive pentru construcția unui complex multifuncțional. Deci, nu va fi un bloc locativ. Și promisiunea este în continuare respectată”, a comunicat Ilie Ceban. Detalii AICI.

Pe 9 februarie, ex-viceprimarul capitalei Victor Chironda a anunțat că în zona fostului cinematograf „Gaudeamus” din Chișinău a început amenajarea unui șantier. Chironda menționa că Primăria a emis o autorizație de construcție cu privire la „construirea unui complex multifuncțional din contul demolării construcției existente”. „În 2020 primarul Ceban rupea cămașa de pe el și promitea că nu va admite construcția unui bloc de 13 nivele în locul cinematografului Gaudeamus. Ca acum, în 2025 să admită 15 nivele”, comunica fostul viceprimar, adăugând că „construcția unui asemenea complex în această zonă este ilegală și inadmisibilă”. „Fără o documentație de urbanism adecvată și fără soluții de fluidizare a traficului, o asemenea clădire va genera o presiune suplimentară enormă pe infrastructura socială și de transport în zona Pan Halippa, care și așa suferă de ambuteiaje cronice zilnice, în orele de vârf și va duce la scăderea nivelului de viață și a confortului urban a tuturor rezidenților din această zonă”, susținea Chironda. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: