bnm.md

30 de ani de la punerea în circulație a leului moldovenesc. Guvernatorul BNM: „A trecut prin nenumărate teste de rezistență”

Leul moldovenesc împlinește astăzi 30 de ani de la punerea în circulație. Potrivit guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, leul moldovenesc „a devenit moneda națională a statului modern nou creat Republica Moldova în scurt timp după proclamarea independenței sale”, iar ulterior „a trecut prin nenumărate teste de rezistență”. În acest an aniversar, Banca Națională a Moldovei va organiza mai multe evenimente dedicate leului moldovenesc.

Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat că marchează, pe 29 noiembrie 2023, Ziua monedei naționale.

Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 30 de ani de la punerea în circulație a leului moldovenesc, ca mijloc de plată pe teritoriul Republicii Moldova”, au menționat reprezentanții BNM.

Guvernatorul Octavian Armașu a declarat că „leul moldovenesc a devenit moneda națională a statului modern nou creat Republica Moldova în scurt timp după proclamarea independenței sale”.

A trecut ulterior prin nenumărate teste de rezistență. (…) Leul moldovenesc și-a afirmat rolul său ca mijloc de plată consfințit prin Constituție, iar Banca Națională dispune de experiența necesară ca să-i asigure rezistența și să mențină sectorul bancar stabil și de încredere”” a menționat Armașu.

Se menționează că în acest an aniversar pentru leul moldovenesc, BNM organizează mai multe evenimente, printre care o călătorie pe „Drumul banilor”.

Este un eveniment de educație financiară îndrăgit de copii și tineri, subiectul financiar devenind pentru mulți dintre ei unul de interes sporit. Călătoria va începe la banca centrală și se va încheia la băncile comerciale, oferind vizitatorilor posibilitatea de a afla cum circulă banii, sub ce formă și cum ajung în economie sau la consumatori”, au declarat reprezentanții BNM.

De asemenea Banca Națională, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, organizează în perioada 25-30 noiembrie excursii dedicate aniversării leului moldovenesc.

La intrarea în muzeu, vizitatorii primesc un card- tichet, care le oferă accesul gratuit în toate sălile, inclusiv la expoziția „Comorile trecutului”, care prezintă vestigii din aur și argint”, au comunicat reprezentanții Băncii.

Se mai precizează că „aniversarea va culmina cu o ceremonie oficială”.

În cadrul acesteia, vor fi desemnați câștigătorii concursului „Descoperă monumentele de pe bancnotele de lei moldovenești””, au comunicat responsabilii de la BNM.

Leul moldovenesc a fost pus în circulație pe 29 noiembrie 1993.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: