8 hectare de livezi și 7 de sfeclă de zahăr, afectate de înghețuri. Autoritățile pregătesc măsuri de sprijin pentru fermieri

Înghețurile de primăvară au provocat pagube semnificative sectorului pomicol și culturii de sfeclă de zahăr din Republica Moldova, a anunțat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Fenomenul a compromis înflorirea și formarea rodului în livezi, afectând aproximativ 8.650 de hectare. În ceea ce privește cultura de sfeclă de zahăr, au fost înregistrate pierderi pe o suprafață totală de 6.942 hectare. În context, MAIA a propus în consultări un proiect privind acordarea unui ajutor fermierilor afectați de înghețurile care au prejudiciat cultura de sfeclă de zahăr. De asemenea, analizează diverse opțiuni de sprijin pentru reprezentanții sectorului pomicol.

Cele mai afectate specii sunt caisul, prunul, cireșul, nucul și mărul. Se anticipează o reducere de 40-45% a recoltei de cais și prun. În cazul cireșului, pierderile ar putea ajunge până la 55%, influențate și de crăparea fructelor cauzată de ploile abundente. Pentru piersic și vișin, se estimează o scădere de 25–30%, iar la măr și nuc, pierderile prognozate sunt între 15% și 20%.

Deși condițiile meteorologice din luna mai, cu precipitații și umiditate adecvată, au contribuit la o regenerare parțială a pomilor, aceste evoluții nu pot anula pierderile provocate de înghețurile din aprilie.

În ceea ce privește cultura de sfeclă de zahăr, au fost înregistrate pierderi pe o suprafață totală de 6942,06 hectare. Până în prezent, agricultorii au reușit să reînsămânțeze 6825,5 hectare. În acest context, MAIA a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede acordarea unui ajutor financiar fermierilor afectați de înghețurile târzii din primăvara anului 2025 la cultura sfeclă de zahăr. Proiectul, care include compensații parțiale pentru costurile semințelor utilizate, este în prezent supus consultărilor publice.

De asemenea, ministerul, în colaborare cu reprezentanții sectorului pomicol, analizează diverse opțiuni de sprijin pentru fermierii afectați. Printre măsurile propuse se numără compensarea pierderilor, prioritizarea producătorilor cu pagube confirmate, evaluarea necesarului de resurse financiare și identificarea surselor de finanțare disponibile, atât interne, cât și externe. Informații detaliate vor fi comunicate după finalizarea procesului de validare a datelor din teritoriu.

Amintim că pe 30 mai, Asociația Moldova Fruct solicită Guvernului să declare stare de calamitate națională de primăvară în agricultură și să aplice „măsuri urgente de sprijin” pentru producătorii de fructe afectați de înghețuri și grindină. Potrivit Asociației, temperaturile scăzute din luna aprilie și ploile cu grindină din luna mai „au compromis până la 100% din recoltă în unele regiuni ale țării”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

FOTO Atac masiv cu rachete și drone asupra Kievului: 2 morți, printre care o polițistă, și peste 15 răniți

Autoritățile din Ucraina au anunțat că, noaptea trecută, Kievul a fost atacat de armata rusă cu rachete și drone. Două persoane au murit, printre care o polițistă în vârstă de 22 de ani. Alte 16 persoane au fost rănite. Potrivit autorităților ucrainene, în capitală a fost distrusă aproape complet ambulatoria unui centru de asistență medicală, au izbucnit incendii într-un bloc de locuințe, în garaje și la o benzinărie, a luat foc un camion și mai multe automobile, iar un cămin studențesc a fost, de asemenea, afectat.

„În prezent, numărul răniților în capitală în urma atacului masiv al inamicului a ajuns la 16”, a comunicat primarul Kievului, Vitalii Kliciko, în jurul orei 8 dimineața. Zece dintre cele 16 persoane au fost spitalizate, iar celelalte au primit ajutor la fața locului.

Potrivit lui Kliciko, într-un sector din Kiev a fost distrusă aproape complet ambulatoria unui centru de asistență medicală primară. Într-un alt sector, în urma căderii resturilor de dronă, a izbucnit un incendiu la ultimul etaj al unui bloc de locuit. În altă zonă a orașului, au izbucnit incendii în garaje și la o benzinărie. Tot în Kiev, în urma căderii resturilor de dronă, a luat foc un camion. Kliciko a raportat despre atacul rusesc asupra capitalei și a îndemnat locuitorii să caute adăposturi în jurul orei 2.

„Din păcate, avem doi morți. Acești oameni au fost uciși de ruși. Este o pierdere cumplită”, a comunicat șeful administrației militare a orașului Kiev, Timur Tkacenko. Înainte de aceasta, Tkacenko a raportat că la Kiev ard clădiri de locuit, automobile, depozite, birouri și construcții nelocuibile.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne a declarat că armata rusă a atacat Kievul cu rachete și drone. Au fost avariate clădiri de locuit, cămine studențești, service-uri auto, un complex de garaje, mijloace de transport, spații comerciale și linii de tramvai. Potrivit ministerului, într-un sector al Kievului, resturile au lovit un cămin studențesc, unde au murit două femei – o localnică în vârstă de 68 de ani și o polițistă de 22 de ani.

Telegram/ Реальний Київ
Telegram/Національна поліція України
Ігор Клименко/МВС
Telegram/Національна поліція України
Telegram/Національна поліція України
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: