A fost cod galben sau portocaliu? Precizările Serviciului Hidrometeorologic, după furtuna din ajun 
Full Article 4 minutes read

A fost cod galben sau portocaliu? Precizările Serviciului Hidrometeorologic, după furtuna din ajun 

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a declarat că nu a greșit atunci când a emis „cod galben de instabilitate atmosferică” pentru ziua de 11 iunie. Potrivit Serviciului, ploaia și intensitatea vântului din ajun s-au încadrat în codul anunțat, iar o avertizare la nivel mai înalt, cum ar fi cod portocaliu, nu ar fi fost oportună. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker, după ce în ajun furtuna violentă a doborât copaci, a distrus bunuri, iar două persoane au decedat. 

La întrebarea NewsMaker dacă consecințele intemperiilor din ajun sunt caracteristice codului galben sau trebuia să fie un nivel mai înalt de avertizare, cum ar fi cel portocaliu, șeful Direcției Prognoze Meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat Ghenadie Roșca a răspuns: „Nu, conform criteriilor noastre s-a încadrat în codul care l-am emis, galben, pentru că sunt unele criterii pe care noi le urmăm și respectiv ca intensitate, atât ploile cât și intensitatea vântului s-au încadrat în cele de până la galben”.

„Dacă am fi avut viteza vântului mai mare de 25 metri pe secundă, respectiv atunci ar fi fost portocaliu. Luând în considerare că la noi, doar pe Chișinău, s-a înregistrat până la 23 metri pe secundă deci s-a încadrat în cel de galben”, a adăugat reprezentantul Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

La precizarea dacă Serviciul nu a greșit și într-adevăr a fost cod galben, Ghenadie Roșca a spus: „Da, și chiar dacă uneori se întâmplă să zicem ca exemplu că dăm cod galben și într-o localitate undeva a depășit mai mult, oricum acest lucru nu poate fi prevăzut cu atâta acuratețe. Doar fiindcă sunt condiții locale care poate să devieze de la ceea ce ne așteptăm noi”.

***

Menționăm, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de instabilitate atmosferică pentru zilele de 11 și 12 iunie. S-a anunțat că se prevăd ploi de scurtă durată, însoțite de descărcări electrice, izolat averse puternice și grindină și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.

Astfel, în seara zilei de 11 iunie, în Republica Moldova s-au înregistrat precipitații abundente însoțite de vânt puternic. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a raportat că cel mai mult a intervenit în capitală, unde a deblocat 66 de arbori de pe trasee, curți, dar și autovehicule parcate. Din cauza unui arbore căzut, un bărbat a avut de suferit traumatisme pe strada Gheorghe Asachi, nr.23 din capitală. „Viața acestuia la moment este în afara oricărui pericol, fiind transportat de medici la spital”, a raportat Inspectoratul. Detalii AICI. Între timp, în capitală a fost declarată „Situație de forță majoră”. Potrivit edilului Ion Ceban, decizia a fost luată în cadrul Comisiei Situației Excepționale Chișinău. „Situația este gravă și rugăm cetățenii să fie atenți”, a menționat Ceban. Detalii AICI.

Două persoane au decedat în urma furtunii din seara zilei de 11 iunie. Un caz a fost înregistrat la Chișinău, al doilea – în stânga Nistrului. La Chișinău, pe strada Doina și Ion Aldea Teodorovici, a fost depistat cadavrul unei copile în vârstă de 12 ani. Potrivit oamenilor legii, copila a fost lovită de un copac. Iar la Dubăsari o creangă a căzut peste un cort, în rezultat un bărbat de 36 de ani a murit. Cazul a avut loc în satul Harmațca, în timp ce mai multe familii se odihneau pe malul Nistrului. Se menționa că una din familii era de pe malul drept. „Când a început furtuna, ei au auzit un vuiet, au luat copiii în braţe şi au fugit afară, dar bărbatul de 36 de ani nu a reușit. În acel moment, o ramură mare de salcie a căzut pe cort. Toate acestea s-au întâmplat în fața soției și a copiilor lui”, au comunicat reprezentanții așa-numitului „Minister de Interne” al regiunii. Bărbatul a decedat în drum spre spital. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: