„A fost exact opusul dorinței lui Putin: Moldova nu a cedat”. Mesajele liderilor europeni, reuniți la Chișinău
Full Article 10 minutes read

„A fost exact opusul dorinței lui Putin: Moldova nu a cedat”. Mesajele liderilor europeni, reuniți la Chișinău

Miniștrii de Externe ai României, Franței, Germaniei, Poloniei, Lituaniei și Țărilor de Jos, care au participat la cea de-a cincea Conferință Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, au transmis mesaje de solidaritate. Oficialii au declarat că țara noastră va continua să primească asistență financiară, și-au exprimat aprecierea pentru parcursul european al Republicii Moldova și au dat asigurări că susțin aderarea acesteia la UE. 

Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova s-a desfășurat pe 17 septembrie, la Palatul Republicii din Chișinău.

Aceasta a reunit 65 de delegații din țări partenere și organizații internaționale.

„A fost exact opusul dorinței lui Putin: Moldova nu a cedat”. Mesajele liderilor europeni, reuniți la Chișinău

Facebook/Guvernul Republicii Moldova

Printre oficialii din Republica Moldova care au participat se numără președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi.

Evenimentul a debutat cu semnarea a nouă acorduri de finanțare cu mai multe state și instituții internaționale. Banii au fost acordați pentru proiecte în diverse domenii, care urmăresc să accelereze modernizarea Republicii Moldova. Acordurile au o valoare totală de 385,1 milioane de euro, dintre care 80 de milioane de euro reprezintă granturi, iar 305,1 milioane euro – împrumuturi în condiții avantajoase.

Conferința ministerială a continuat cu remarci din partea lui Dorin Recean, Maiei Sandu și Mihai Popșoi.

„A fost exact opusul dorinței lui Putin: Moldova nu a cedat”. Mesajele liderilor europeni, reuniți la Chișinău

Facebook/Guvernul Republicii Moldova

Ulterior au susținut discursuri și cei șase miniștri de Externe din țări partenere, care au fost prezenți.

„Ajutorul Franței va continua”

Ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, Stephane Sejourne, a declarat că țările din Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova vor continua să ofere sprijin financiar. Potrivit lui, susținerea va fi un pe termen lung și vor fi luate măsuri pentru ca aceasta să vizeze sectoarele identificate de autoritățile țării noastre ca fiind prioritare.

Agenția Franceză de Dezvoltare a început un lucru activ pentru a moderniza sectorul energetic al Republicii Moldova. Noi suntem la a doua fază a programului de susținere: 25 milioane de euro vor fi alocate pentru acest program. (…) Ajutorul Franței va continua și mai departe. Vom susține, împreună cu Organizația Națiunilor Unite, prin reprezentanții săi în Republica Moldova, refugiații care vin în Republica Moldova. În pofida amenințărilor care există până în prezent, vom continua să colaborăm și mai departe”, a adăugat acesta.

Totodată, Stephane Sejourne a reconfirmat susținerea Franței pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

Dumneavoastră sunteți pentru valorile europene. Noi vom continua să susținem țara dvs., vom susține Republica Moldova întru aderarea la UE, pe calea prosperității. Este vorba despre o misiune exigentă ce ține de prezența noastră, mobilizarea noastră colectivă foarte impresionantă în acest sens. (…) Republica Moldova poate să mizeze pe partenerii săi, pentru că împreună vom continua activitatea noastră pentru a atinge obiectivul comun. Este vorba de o realitate concretă”, a menționat el.

„A fost exact opusul dorinței lui Putin: Moldova nu a cedat”. Mesajele liderilor europeni, reuniți la Chișinău

Radio Chișinău

Baerbock: „A fost exact opusul dorinței lui Putin: Moldova nu a cedat”

Ministra germană de Externe, Annalena Baerbock, a apreciat modul în care Republica Moldova a depășit problemele apărute din cauza agresiunii ruse din Ucraina. Oficiala remarcat în special felul în care a fost gestionată criza refugiaților ucraineni. Ea subliniat că partenerii externi au acordat asistență Republicii Moldova, întrucât erau conștienți de faptul că aceasta se află pe „prima linie de apărare” a propriei democrații și libertăți.

Din data de 14 decembrie 2023, negocierile pentru aderarea Republicii Moldova sunt deja lansate. A fost un pas istoric, un pas incredibil, care nici măcar nu era așteptat cu câțiva ani în urmă. Și exact opusul dorinței lui Putin: Moldova nu s-a înecat, Moldova nu a cedat, Moldova a devenit o țară-candidată la UE. Cetățenii din Moldova au demonstrat că sunt foarte puternici, au demonstrat că reprezintă o țară puternică în fața crizei. (…) Moldova nu este singură în fața acestor provocări, suntem aici uniți astăzi, pentru viitor și pentru totdeauna. Suntem alături de dvs pentru ca cetățenii din Moldova să-și poată decide propria cale, să-și poată decide propriul viitor, care este incredibil – un viitor european, în pace cu prosperitate, cu democrație”, a adăugat ea.

„A fost exact opusul dorinței lui Putin: Moldova nu a cedat”. Mesajele liderilor europeni, reuniți la Chișinău

Facebook/Guvernul Republicii Moldova

„Moldova stabilă va asigura și stabilitate în întreaga regiune”

Luminița Odobescu, ministra Afacerilor Externe a României, a menționat că, de la începutul agresiunii ruse din țara vecină, Republica Moldova a oferit „tot sprijinul posibil” Ucrainei și poporului său. Ea adăugat că, în același timp, Republica Moldova a fost afectată „semnificativ” de războiul de la graniță și, în plus, s-a confruntat cu amenințări hibride din partea Rusiei, iar asistența externă a avut un rol esențial în a o ajuta să le facă față și să-i crească reziliența.

Republica Moldova este acum într-o poziție mult mai puternică din toate aspectele. (…) Republica Moldova a inițiat un program de reforme ambițioase și a început o călătorie istorică spre integrarea europeană. În ultimul an am văzut rezultate impresionante. (…) Dar aceste progrese trebuie să continue. Împreună trebuie să ajutăm Republica Moldova, trebuie să pregătim țara pentru integrare în Uniunea Europeană, pentru a consolida guvernanța democratică și statul de drept, pentru a îmbunătăți mediul de afaceri, pentru a putea investiții atractive, care, la rândul lor, vor crea locuri de muncă pentru a îmbunătăți asistența socială și a genera prosperitate pentru fiecare cetățean. Acestea sunt noile sarcini pentru noi. Trebuie să ajutăm Guvernul Republicii Moldova să reușească, fiindcă ei merită să reușească, grație determinării lor, voinței politice puternice și angajamentului asumat. Aceasta va fi și succesul nostru: Republica Moldova stabilă, democratică va asigura și stabilitate în întreaga regiune”, a comunicat ministra.

Luminița Odobescu a declarat că România este umăr la umăr cu Republica Moldova la această intersecție critică. „Vom colabora pentru a extinde conectivitatea în sectorul energetic, infrastructură și digital. Noi linii de tensiune îmbunătățite, extinderea roaming-ului și multe alte investiții necesare pentru a genera creșterea și prosperitatea în Republica Moldova și pentru a-i consolida securitatea energetică”, a precizat ea.

„A fost exact opusul dorinței lui Putin: Moldova nu a cedat”. Mesajele liderilor europeni, reuniți la Chișinău

Facebook/Guvernul Republicii Moldova

„Moldova este o națiune europeană mândră, care are locul în UE”

La rândul său, ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbegis, a transmis susținerea țării sale pentru integrarea Republicii Moldova. El a reiterat deschiderea Lituaniei privind acordarea de asistență în procesul de negocieri pentru aderare.

Aderarea la Uniunea Europeană este o soluție care aduce beneficii pentru toate părțile implicate. Noi ne-am fi dorit ca bunăstarea și această securitate să fie împărtășită și cu alții, inclusiv cu Republica Moldova, dar și alte țări din Balcanii de Vest. În iunie a început cooperarea între Uniunea Europeană, Moldova și Ucraina. Inițierea negocierilor va asigura ireversibilitatea acestor schimbări. (…) În acest proces dureros de reforme, Moldova și-a demonstrat angajamentul său față de alegerile europene, dar și față de valorile europene. Ca și o țară care a trecut mai recent prin acest proces, comparativ cu comparativ cu alte țări, suntem gata să împărtășim experiența noastră. Cunoaștem cât de important este să fim ajutați, să fim sprijiniți de cât mai mulți parteneri”, a spus acesta.

Ministrul Landsbergis a încurajat cetățenii Republicii Moldova să susțină referendumul constituțional cu privire la eurointegrare din această toamnă, votând în favoarea aderării la UE.

Moldova este o națiune europeană mândră, care are locul în Uniunea Europeană”, a conchis el.

„A fost exact opusul dorinței lui Putin: Moldova nu a cedat”. Mesajele liderilor europeni, reuniți la Chișinău

Telegram/MAExplică

„Noi am decis să investim în relații de lungă durată, nu doar asistența de urgență”

În intervenția sa, șeful diplomației Țărilor de Jos, Caspar Veldkamp, s-a referit la cooperarea dintre cele două state.

Noi susținem Moldova pentru a combate amenințările hibride. Am contribuit cu 4 milioane de euro pentru a securiza aspectele cibernetice, în special aproape de alegeri. Și vreau să menționez că parteneriatul nostru continuă destul de puternic. Noi am decis să investim în relații de lungă durată, nu doar asistența de urgență și mă bucur că ceilalți parteneri susțin această cale de parteneriat”, a menționat ministrul de Externe.

De asemenea, Caspar Veldkamp a lăudat reformele implementate de țara noastră în drumul spre UE.

Noi avem încredere în dumneavoastră. Doamnă președinte, vă mulțumim pentru lidership-ul dvs. puternic. Țara dvs. face un lucru face un lucru extraordinar, un efort extraoridnar, care va duce la rezultate bune pe termen lung. Rezultate bune atât pentru moldoveni, Moldova, dar și pentru regiune. Deoarce pacea și prosperitatea merg mână în mână”, a adăugat el.

„A fost exact opusul dorinței lui Putin: Moldova nu a cedat”. Mesajele liderilor europeni, reuniți la Chișinău

Facebook/Mihai Popșoi

„Moldova este importantă atât pentru Polonia, cât și pentru UE”

Iar ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a vorbit despre importanța continuării reformelor pentru a face Republica Moldova mai prosperă. Radoslaw Sikorski a subliniat, totodată, faptul că partenerii internaționali trebuie să sprijine Republica Moldova în acest proces.

Moldova este importantă atât pentru Polonia, cât și pentru Uniunea Europeană. (…) Știm cu toții că războiul lansat de Rusia în Ucraina a schimbat istoria lumii, a schimbat istoria continentului spre rău. Și în aceste timpuri dificile, Moldova are potențialul să devină o țară care poate evita, depăși riscurile aduse acest război și poate să prindă aceste oportunități aduse de Europa, iar Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova este o asemenea oportunitate. După ce Moldova a implemetat mai multe reforme, a lansat cu succes procesul de negociere cu Uniunea Europeană și asta a fost posibil grație curajului politicienilor, liderilor și cetățenilor. (…) Este absolut crucial pentru Moldova să continue pe acest parcurs democratic (…) și să continue procesul de reformare, procesul de aderare (…) și eforturile de menținere a păcii. Noi trebuie să susținem Moldova să finalizeze acest proces de aderare și să ne asigurăm că Moldova devine o țară prosperă, sigură și cu un viitor bun”, a precizat el.

Radoslaw Sikorski a dat asigurări cetățenilor moldoveni că pot conta în continuare pe susținere din partea Poloniei.

„A fost exact opusul dorinței lui Putin: Moldova nu a cedat”. Mesajele liderilor europeni, reuniți la Chișinău

X/Radoslaw Sikorski

După intervențiile oficialilor străini, au început lucrările conferinței ministeriale.

***

Amintim că, în 2022, Germania, România și Franța au creat Plaforma de Suport pentru Moldova. Aceasta are drept scop mobilizarea susținerii politice, tehnice și financiare a țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova, în mod special la provocările generate de războiului de agresiune al Rusiei din Ucraina.

După lansarea a negocierilor de aderare la UE cu țara noastră, în iunie 2024, Platforma de Suport pentru Moldova a fost redenumită în „Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova”. Principalul obiectiv al transformării este de a schimba accentul de la sprijinul ad-hoc și de urgență la un parteneriat pe termen lung pentru dezvoltarea durabilă și rezilientă a Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: