„A fost exact opusul dorinței lui Putin: Moldova nu a cedat”. Mesajele liderilor europeni, reuniți la Chișinău

Miniștrii de Externe ai României, Franței, Germaniei, Poloniei, Lituaniei și Țărilor de Jos, care au participat la cea de-a cincea Conferință Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, au transmis mesaje de solidaritate. Oficialii au declarat că țara noastră va continua să primească asistență financiară, și-au exprimat aprecierea pentru parcursul european al Republicii Moldova și au dat asigurări că susțin aderarea acesteia la UE. 

Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova s-a desfășurat pe 17 septembrie, la Palatul Republicii din Chișinău.

Aceasta a reunit 65 de delegații din țări partenere și organizații internaționale.

Facebook/Guvernul Republicii Moldova

Printre oficialii din Republica Moldova care au participat se numără președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi.

Evenimentul a debutat cu semnarea a nouă acorduri de finanțare cu mai multe state și instituții internaționale. Banii au fost acordați pentru proiecte în diverse domenii, care urmăresc să accelereze modernizarea Republicii Moldova. Acordurile au o valoare totală de 385,1 milioane de euro, dintre care 80 de milioane de euro reprezintă granturi, iar 305,1 milioane euro – împrumuturi în condiții avantajoase.

Conferința ministerială a continuat cu remarci din partea lui Dorin Recean, Maiei Sandu și Mihai Popșoi.

Facebook/Guvernul Republicii Moldova

Ulterior au susținut discursuri și cei șase miniștri de Externe din țări partenere, care au fost prezenți.

„Ajutorul Franței va continua”

Ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, Stephane Sejourne, a declarat că țările din Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova vor continua să ofere sprijin financiar. Potrivit lui, susținerea va fi un pe termen lung și vor fi luate măsuri pentru ca aceasta să vizeze sectoarele identificate de autoritățile țării noastre ca fiind prioritare.

Agenția Franceză de Dezvoltare a început un lucru activ pentru a moderniza sectorul energetic al Republicii Moldova. Noi suntem la a doua fază a programului de susținere: 25 milioane de euro vor fi alocate pentru acest program. (…) Ajutorul Franței va continua și mai departe. Vom susține, împreună cu Organizația Națiunilor Unite, prin reprezentanții săi în Republica Moldova, refugiații care vin în Republica Moldova. În pofida amenințărilor care există până în prezent, vom continua să colaborăm și mai departe”, a adăugat acesta.

Totodată, Stephane Sejourne a reconfirmat susținerea Franței pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

Dumneavoastră sunteți pentru valorile europene. Noi vom continua să susținem țara dvs., vom susține Republica Moldova întru aderarea la UE, pe calea prosperității. Este vorba despre o misiune exigentă ce ține de prezența noastră, mobilizarea noastră colectivă foarte impresionantă în acest sens. (…) Republica Moldova poate să mizeze pe partenerii săi, pentru că împreună vom continua activitatea noastră pentru a atinge obiectivul comun. Este vorba de o realitate concretă”, a menționat el.

Radio Chișinău

Baerbock: „A fost exact opusul dorinței lui Putin: Moldova nu a cedat”

Ministra germană de Externe, Annalena Baerbock, a apreciat modul în care Republica Moldova a depășit problemele apărute din cauza agresiunii ruse din Ucraina. Oficiala remarcat în special felul în care a fost gestionată criza refugiaților ucraineni. Ea subliniat că partenerii externi au acordat asistență Republicii Moldova, întrucât erau conștienți de faptul că aceasta se află pe „prima linie de apărare” a propriei democrații și libertăți.

Din data de 14 decembrie 2023, negocierile pentru aderarea Republicii Moldova sunt deja lansate. A fost un pas istoric, un pas incredibil, care nici măcar nu era așteptat cu câțiva ani în urmă. Și exact opusul dorinței lui Putin: Moldova nu s-a înecat, Moldova nu a cedat, Moldova a devenit o țară-candidată la UE. Cetățenii din Moldova au demonstrat că sunt foarte puternici, au demonstrat că reprezintă o țară puternică în fața crizei. (…) Moldova nu este singură în fața acestor provocări, suntem aici uniți astăzi, pentru viitor și pentru totdeauna. Suntem alături de dvs pentru ca cetățenii din Moldova să-și poată decide propria cale, să-și poată decide propriul viitor, care este incredibil – un viitor european, în pace cu prosperitate, cu democrație”, a adăugat ea.

Facebook/Guvernul Republicii Moldova

„Moldova stabilă va asigura și stabilitate în întreaga regiune”

Luminița Odobescu, ministra Afacerilor Externe a României, a menționat că, de la începutul agresiunii ruse din țara vecină, Republica Moldova a oferit „tot sprijinul posibil” Ucrainei și poporului său. Ea adăugat că, în același timp, Republica Moldova a fost afectată „semnificativ” de războiul de la graniță și, în plus, s-a confruntat cu amenințări hibride din partea Rusiei, iar asistența externă a avut un rol esențial în a o ajuta să le facă față și să-i crească reziliența.

Republica Moldova este acum într-o poziție mult mai puternică din toate aspectele. (…) Republica Moldova a inițiat un program de reforme ambițioase și a început o călătorie istorică spre integrarea europeană. În ultimul an am văzut rezultate impresionante. (…) Dar aceste progrese trebuie să continue. Împreună trebuie să ajutăm Republica Moldova, trebuie să pregătim țara pentru integrare în Uniunea Europeană, pentru a consolida guvernanța democratică și statul de drept, pentru a îmbunătăți mediul de afaceri, pentru a putea investiții atractive, care, la rândul lor, vor crea locuri de muncă pentru a îmbunătăți asistența socială și a genera prosperitate pentru fiecare cetățean. Acestea sunt noile sarcini pentru noi. Trebuie să ajutăm Guvernul Republicii Moldova să reușească, fiindcă ei merită să reușească, grație determinării lor, voinței politice puternice și angajamentului asumat. Aceasta va fi și succesul nostru: Republica Moldova stabilă, democratică va asigura și stabilitate în întreaga regiune”, a comunicat ministra.

Luminița Odobescu a declarat că România este umăr la umăr cu Republica Moldova la această intersecție critică. „Vom colabora pentru a extinde conectivitatea în sectorul energetic, infrastructură și digital. Noi linii de tensiune îmbunătățite, extinderea roaming-ului și multe alte investiții necesare pentru a genera creșterea și prosperitatea în Republica Moldova și pentru a-i consolida securitatea energetică”, a precizat ea.

Facebook/Guvernul Republicii Moldova

„Moldova este o națiune europeană mândră, care are locul în UE”

La rândul său, ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbegis, a transmis susținerea țării sale pentru integrarea Republicii Moldova. El a reiterat deschiderea Lituaniei privind acordarea de asistență în procesul de negocieri pentru aderare.

Aderarea la Uniunea Europeană este o soluție care aduce beneficii pentru toate părțile implicate. Noi ne-am fi dorit ca bunăstarea și această securitate să fie împărtășită și cu alții, inclusiv cu Republica Moldova, dar și alte țări din Balcanii de Vest. În iunie a început cooperarea între Uniunea Europeană, Moldova și Ucraina. Inițierea negocierilor va asigura ireversibilitatea acestor schimbări. (…) În acest proces dureros de reforme, Moldova și-a demonstrat angajamentul său față de alegerile europene, dar și față de valorile europene. Ca și o țară care a trecut mai recent prin acest proces, comparativ cu comparativ cu alte țări, suntem gata să împărtășim experiența noastră. Cunoaștem cât de important este să fim ajutați, să fim sprijiniți de cât mai mulți parteneri”, a spus acesta.

Ministrul Landsbergis a încurajat cetățenii Republicii Moldova să susțină referendumul constituțional cu privire la eurointegrare din această toamnă, votând în favoarea aderării la UE.

Moldova este o națiune europeană mândră, care are locul în Uniunea Europeană”, a conchis el.

Telegram/MAExplică

„Noi am decis să investim în relații de lungă durată, nu doar asistența de urgență”

În intervenția sa, șeful diplomației Țărilor de Jos, Caspar Veldkamp, s-a referit la cooperarea dintre cele două state.

Noi susținem Moldova pentru a combate amenințările hibride. Am contribuit cu 4 milioane de euro pentru a securiza aspectele cibernetice, în special aproape de alegeri. Și vreau să menționez că parteneriatul nostru continuă destul de puternic. Noi am decis să investim în relații de lungă durată, nu doar asistența de urgență și mă bucur că ceilalți parteneri susțin această cale de parteneriat”, a menționat ministrul de Externe.

De asemenea, Caspar Veldkamp a lăudat reformele implementate de țara noastră în drumul spre UE.

Noi avem încredere în dumneavoastră. Doamnă președinte, vă mulțumim pentru lidership-ul dvs. puternic. Țara dvs. face un lucru face un lucru extraordinar, un efort extraoridnar, care va duce la rezultate bune pe termen lung. Rezultate bune atât pentru moldoveni, Moldova, dar și pentru regiune. Deoarce pacea și prosperitatea merg mână în mână”, a adăugat el.

Facebook/Mihai Popșoi

„Moldova este importantă atât pentru Polonia, cât și pentru UE”

Iar ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a vorbit despre importanța continuării reformelor pentru a face Republica Moldova mai prosperă. Radoslaw Sikorski a subliniat, totodată, faptul că partenerii internaționali trebuie să sprijine Republica Moldova în acest proces.

Moldova este importantă atât pentru Polonia, cât și pentru Uniunea Europeană. (…) Știm cu toții că războiul lansat de Rusia în Ucraina a schimbat istoria lumii, a schimbat istoria continentului spre rău. Și în aceste timpuri dificile, Moldova are potențialul să devină o țară care poate evita, depăși riscurile aduse acest război și poate să prindă aceste oportunități aduse de Europa, iar Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova este o asemenea oportunitate. După ce Moldova a implemetat mai multe reforme, a lansat cu succes procesul de negociere cu Uniunea Europeană și asta a fost posibil grație curajului politicienilor, liderilor și cetățenilor. (…) Este absolut crucial pentru Moldova să continue pe acest parcurs democratic (…) și să continue procesul de reformare, procesul de aderare (…) și eforturile de menținere a păcii. Noi trebuie să susținem Moldova să finalizeze acest proces de aderare și să ne asigurăm că Moldova devine o țară prosperă, sigură și cu un viitor bun”, a precizat el.

Radoslaw Sikorski a dat asigurări cetățenilor moldoveni că pot conta în continuare pe susținere din partea Poloniei.

X/Radoslaw Sikorski

După intervențiile oficialilor străini, au început lucrările conferinței ministeriale.

***

Amintim că, în 2022, Germania, România și Franța au creat Plaforma de Suport pentru Moldova. Aceasta are drept scop mobilizarea susținerii politice, tehnice și financiare a țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova, în mod special la provocările generate de războiului de agresiune al Rusiei din Ucraina.

După lansarea a negocierilor de aderare la UE cu țara noastră, în iunie 2024, Platforma de Suport pentru Moldova a fost redenumită în „Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova”. Principalul obiectiv al transformării este de a schimba accentul de la sprijinul ad-hoc și de urgență la un parteneriat pe termen lung pentru dezvoltarea durabilă și rezilientă a Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Jocul video Pao Pao, dezvoltat de studioul ArtDock din Republica Moldova, a fost premiat la cea mai mare conferință scandinavă de profil, Nordic Game. Echipa ArtDock a fost felicitată pentru victorie în plenul Parlamentului, în cadrul ședinței plenare din 29 mai.

Pao Pao a câștigat premiul de la categoria People’s Choice Award la conferința Nordic Game, care are loc anual în Suedia.

Premiul People’s Choice este deosebit de prețios pentru noi, deoarece este acordat în urma unui vot deschis. Un număr impresionant de oameni au votat pentru Pao Pao — dintre zeci de nominalizați din întreaga lume — și aceasta este o onoare incredibilă pentru mica noastră echipă”, au declarat dezvoltatorii.

În semn de recunoaștere, echipa a fost invitată în Parlament. La începutul ședinței plenare din 29 mai, deputații i-au felicitat pe dezvoltatori pentru victorie și le-au urat succes în continuare.

Amintim că la aceiași ședință a legislativului a fost prezent și cineastul Oleg Condrea, care la fel a fost felicitat. Recent, tânărul a câștigat premiul pentru „Cel mai scenariu de scurtmetraj de mister” la festivalul internaționalul cu film Cannes 7th Art Awards, cu producția sa „Ecoul clopotelor care sună”.

Consiliul Audiovizualului (CA) a avertizat 11 posturi de televiziune, inclusiv postul public „Moldova 1”, pentru modul în care au reflectat cazul presupusei agresiuni în familie în care este vizat deputatul Vasile Bolea. Potrivit CA, toate posturile monitorizate au difuzat informații care încalcă dreptul minorului la viață privată. Pe lângă avertismentul public, ProTV a fost amendat cu 10 000 de lei, pentru că a difuzat imagini și detalii care ar putea duce la identificarea copilului aflat într-o situație vulnerabilă.

Decizia a fost luată în ședința din 28 mai, în urma prezentării rezultatelor unui control inițiat la sesizarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului. Verificările au vizat modul în care mass-media a relatat despre presupusele acte de violență domestică petrecute în locuința deputatului Bolea, în prezența copiilor.

Posturile vizate de control sunt: „Moldova 1”, „1 TV”, „Jurnal TV”, „N4”, „Next TV”, „Premiera TV”, „One TV”, „Star TV”, „PRO TV Chișinău”, „TV8” și „TVR Moldova”.

Potrivit art. 15 din Cod, furnizorii de servicii media au obligația să respecte principiul interesului superior al minorului. Minorul are dreptul la protecția imaginii și a vieții sale private. Dreptul minorului la respectarea vieții private și la propria imagine prevalează în fața necesității de informare, inclusiv în cazul minorului aflat în situații dificile.

Amintim că presupusul caz de violență în familie a fost raportat pe 25 aprilie. Poliția a intervenit la domiciliul deputatului Vasile Bolea, iar ulterior acesta a primit un ordin de restricție de urgență. În presă a fost publicat un videoclip din timpul intervenției, în care apar și copiii familiei.

Atât deputatul, cât și soția sa, au negat acuzațiile de agresiune. Vasile Bolea a declarat că întreaga situație face parte dintr-o „campanie de discreditare” care vizează familia sa.

În urma scandalului declanșat, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, a solicitat Inspectoratului General al Poliției să inițieze o anchetă privind scurgerea în presă a imaginilor video și a anunțat că va sesiza Consiliul Audiovizualului și Consiliul de Presă în legătură cu modul în care mass-media a gestionat acest subiect, în special din perspectiva protecției drepturilor minorilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Un adolescent de 16 ani din Anenii Noi, care a luat fără permisiune mașina familiei sale și a condus prin centrul Chișinăului, în urmă cu trei zile, încălcând mai multe reguli de circulație, a fost identificat. Oamenii legii au întocmit mai multe procese verbale, inclusiv pentru conducere fără permis. De asmenea, tatăl băiatului a fost sancționat pentru „neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de educare şi de instruire a copilului”. Informațiile au fost confirmate de Inspectoratul General al Poliției (IGP) într-un comunicat din 29 mai.

Cazul a avut loc pe 26 mai. Minorul a luat mașina, fără permisiunea părinților, și a condus prin Chișinău, încălcând mai multe reguli de circulație. Potrivit unor imagini video publicate de IGP, acesta a făcut raliuri în Piața Marii Adunări Naționale.

Oamenii legii au identificat adolescentul, iar acesta și-a recunoscut vina. Încălcările au fost documentate în prezența tatălui minorului.

Au fost întocmite procese-verbale pentru conducere fără permis, conducerea mașinii fără plăcuțe de înmatriculare, exploatarea vehiculului reutilat fără autorizaţie, neglijarea de către conducător a semnalului de interzicere al semaforului. Materialele au fost expediate instanței de judecată pentru luarea deciziei”, a menționat IGP.

La mașină au fost depistate mai multe defecțiuni tehnice, fiind interzisă exploatarea acesteia. Astfel, automobilul a fost transportat la parcarea specială.

Telegram/Poliția Republicii Moldova
Telegram/Poliția Republicii Moldova

Tatăl minorului a fost amendat pentru „neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de educare şi de instruire a copilului”.

Forțele armate ruse au comis „în mod sistematic crime de război” prin utilizarea dronelor împotriva civililor din regiunea Herson, se arată într-un nou raport al Comisiei Internaționale Independente de Anchetă a Națiunilor Unite privind Ucraina, citat de The Moscow Times.

Potrivit documentului, începând cu iulie 2024, trupele ruse, aflate pe malul stâng ocupat al Niprului, au atacat aproape zilnic zonele locuite de pe malul drept, aflate sub control ucrainean. Până în martie 2025, în districtele Herson și Beryslav au fost uciși cel puțin 146 de civili, iar alți 1.405 au fost răniți.

Comisia ONU a analizat peste 300 de înregistrări video și fotografii, aproximativ 600 de postări de pe canale de Telegram și a intervievat 91 de persoane din zonele afectate de atacuri. Experții au concluzionat că atacurile cu drone asupra civililor reprezintă „o strategie deliberată de teroare, care încalcă dreptul internațional umanitar”.

De exemplu, în toamna anului trecut, în contextul intensificării atacurilor cu drone, pe Telegram a apărut un mesaj adresat locuitorilor din Herson: „Până nu cade frunza, plecați din oraș, sinucigașilor.”

Un medic senior dintr-un spital din Herson, intervievat de comisie, a declarat că soldații ruși „vânează civili care merg la muncă sau își plimbă câinii.” „Aruncă explozibili din drone ca și cum ar fi un joc video”, a spus acesta.

Cadrele didactice din regiunea transnistreană își vor primi indemnizațiile de concediu din vara anului 2025 în două tranșe egale. Decizia este justificată prin lipsa de fonduri în așa-zisul buget al regiunii, ca urmare a consecințelor crizei energetice, declanșată de refuzul Rusiei de a livra gaze naturale conform prevederilor contractuale.

Modificările care permit plata eșalonată a fost adoptate astăzi de așa-zisul Soviet Suprem al regiunii, în două lecturi, în cadrul unei „ședințe extraordinare”. Proiectul a fost propus de liderul de facto la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, scrie televiziunea TCB din regiunea transnistreană.

Alexandr Korșunov, șeful așa-zisului Soviet Suprem, a declarat că această soluție este necesară în contextul resurselor financiare limitate. Astfel, între 23 mai și 31 august, profesorii din regiune își vor primi concediul de odihnă achitat în două etape.

Amintim că Federația Rusă a refuzat să mai furnizeze gaze naturale în Republica Moldova, destinate regiunii transnistrene, de la 1 ianuarie, deși contractul prin care și-a asumat să o facă este în vigoare. Decizia Moscovei a declanșat o criză în stânga Nistrului, dar s-a răsfrâns și asupra malului drept.

În februarie, Chișinăul a permis tranzitul de gaze către regiunea transnistreană, în baza unui contract între Moldovagaz și un trader european, cu plata în avans. Recent, președinta Maia Sandu a recunoscut că gazele care ajung astăzi în regiune sunt achitate de Federația Rusă, dar a precizat că autoritățile nu deține informații despre cum sunt plătite livrările: „Rusia achită. Știm că Rusia. Nu știm detalii, pentru că nimeni nu ni le prezintă”.

Președinta a mai precizat că soluționarea problemelor economice din regiune este practic imposibilă, atâta timp cât Rusia își menține ilegal pe teritoriul din stânga Nistrului trupele militare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: