În ajun de 9 mai, șefa statului Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Dorin Recean au fost în vizită la trei veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial. Maia Sandu l-a vizitat pe Ion Mereacre din satul Costești, în vârstă de 98 de ani. Igor Grosu a fost la Constantin Cojocari din satul Sofia, Hîncești, care recent a împlinit 105 ani. Potrivit lui Grosu, Constantin Cojocari a fost pe front ca telegrafist în Armata Română iar după război a fost deportat în Siberia și a stat acolo timp de 9 ani. Dorin Recean a fost la Alexei Eremciuc din satul Grigorăuca, raionul Sângerei, care în luna martie a sărbătorit 100 ani. Potrivit șefei statului, azi în Moldova mai sunt în viață 37 de veterani din cel de-al Doilea Război Mondial.
Maia Sandu a fost în vizită la Ion Mereacre. Potrivit șefei statului, el este unul dintre cei 500 de oameni din satul Costești care au fost recrutați în cel de-al Doilea Război Mondial. Doar 170 dintre ei au revenit acasă. „Am avut o discuție emoționantă cu domnul Mereacre, care, la doar 18 ani, în 1944, a fost trimis pe front. Speranța lui este ca cei 4 copii, 10 nepoți și 19 strănepoți ai săi, dar și întreaga Moldovă, să nu mai cunoască niciodată ororile războiului și să se bucure de viață, în pace. I-am mulțumit lui Ion Mereacre pentru sacrificiul făcut, pentru dragostea de patrie și pentru că, alături de nenumărați eroi, a contribuit la readucerea păcii pe continentul european”, a scris Maia Sandu pe o rețea de socializare.
Șefa statului a adăugat că azi în Moldova mai sunt în viață 37 de veterani din cel de-al Doilea Război Mondial.
Igor Grosu a fost în vizită la Constantin Cojocari din satul Sofia, Hîncești.
„Recent, a împlinit 105 ani trăiți cu demnitate, corectitudine și cu respect față de țară și oameni. (…) Mi-a povestit experiențele sale de război, cum din 1942 – 1944 a fost pe front ca telegrafist în Armata Română, cum în una din misiuni a trebuit să facă cu bicicleta 600 km din suburbia Iașiului la București pentru a transmite un mesaj important. Fiica sa, Ludmila, ne-a povestit că atât cât a putut, până la 102 ani, domnul Constantin a continuat să fie activ, inclusiv să meargă pe bicicletă. (…) După război, în 1951 a fost deportat în Siberia și a stat acolo timp de 9 ani. Dar în toți acești ani nu a uitat de casă, iar la mii de kilometri a luptat pentru dreptate, pentru familie, valori. A revenit ulterior în satul de baștină unde s-a încadrat la munca în câmp, apoi ca șofer, dar mereu și-a făcut munca corect și onest”, a comunicat Grosu.
Dorin Recean a fost la Alexei Eremciuc.
„Ca mulți alți oameni din Republica Moldova, a plecat pe front pentru a lupta contra nazismului și pentru a aduce pace lumii. A revenit acasă, în satul Grigorăuca, raionul Sângerei, mult timp după terminarea războiului, în anul 1946. Recent, în luna martie a acestui an, Alexei Eremciuc a sărbătorit 100 de ani de viață – timp în care a crescut șase copii, doisprezece nepoți și unsprezece strănepoți și este un exemplu de onoare și demnitate pentru întreaga comunitate. Am fost în vizită la domnul Alexei pentru a-i mulțumi pentru curajul pe care l-a avut în timpul războiului”, a declarat Recean.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!