Андрей Мардарь / NewsMaker

A treia doză de vaccin anti-Covid în Moldova. Ce trebuie să știm și când poate fi administrată? Ghid NM

La fel ca și în multe alte țări, în Moldova este accesibilă deja vaccinarea booster anti-Covid care, potrivit specialiștilor, întărește imunitatea. NM prezintă, ce ar trebui să se știe despre revaccinare, dacă aceasta este eficientă împotriva noilor tulpini, inclusiv a Omicron-ului și care vaccin este mai potrivit pentru cea de-a treia doză.

Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății, care face referire la OMS, cu timpul, imunitatea căpătată prin vaccinare cu primele doze (sau cu una) începe să slăbească. De aceea, la recomandarea OMS, mai multe țări, inclusiv Moldova, au introdus vaccinarea booster. Mai întâi, pentru categoriile vulnerabile ale populației, apoi pentru toți doritorii.

Când poate fi administrată doza „booster”

Ministerul Sănătății recomandă administrarea celei de-a treia doze în primul rând grupurilor vulnerabile ale populației. Dar și toți ceilalți își pot întări imunitatea împotriva coronavirusului.

Dacă v-ați vaccinat împotriva Covid-ului cu AstraZeneca, Moderna, Pfizer, Sinopharm și Sputnik V, doza booster poate fi administrată deja peste o jumătate de an după a doua. Dacă v-ați vaccinat cu Sinopharm, puteți să vă administrați a treia doză peste trei-șase luni după doza a doua. După vaccinarea cu Johnson&Johnson, doza booster va fi accesibilă deja peste două luni de la prima.

Cei de la Ministerul Sănătății au precizat că nu este obligator ca a treia doză să fie administrată cu același vaccin ca și primele două. Deci, dacă v-ați vaccinat, de exemplu, cu Coronavac, Sinopharm Johnson&Johnson sau altele, a treia doză ar putea fi administrată cu alt vaccin. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în cazul dozei booster specialiștii preferă vaccinurile Pfizer și Moderna. Pentru a înțelege mai ușor, ce vaccin poate fi ales pentru doza a treia, noi am elaborat niște infografice în baza recomandărilor Ministerului Sănătății.

NewsMaker
NewsMaker
NewsMaker
NewsMaker
NewsMaker
NewsMaker
NewsMaker

De ce este necesar „booster”

Potrivit unor studii ale Agenției britanice de Sănătate Publică, cea de-a treia doză a vaccinului (booster) readuce eficiența protecției împotriva noilor tulpini, inclusiv a Omicron-ului, la nivelul care a fost asigurat de cele două doze ale vaccinurilor împotriva Delta. Conform acestor studii, creșterea eficienței este într-atât de importantă, încât este greu de explicat printr-o simplă creștere numerică a nivelului de anticorpi după administrarea unei noi doze de vaccin.

Însă este vorba nu doar despre cantitatea de anticorpi, ci și despre calitatea acestora. Potrivit profesorului britanic Charles Bangham de la Colegiul Imperial, concentrația de anticorpi în sânge crește, dar noi nu știm cât timp va dura aceasta. Acesta susține că funcționează mai bine și alte elemente ale sistemului imunitar, de aceea doza booster oferă organismului nostru protecție împotriva noilor tulpini.

„În timp ce tulpina Omicron încearcă să păcălească sistemul nostru imunitar, fiecare doză de vaccin și fiecare contaminare oferă mecanismelor de apărare a organismului mai multe instrumente pentru lupta împotriva virusului”, a precizat profesorul Bangham.

În același timp, cei de la OMS au declarat la 11 ianuarie că administrarea permanentă a dozelor booster nu este o strategie viabilă pentru combaterea pandemiei de coronavirus. De aceea producătorii de vaccinuri au fost îndemnați să creeze preparate modernizate împotriva Covid-19 care vor permite evitarea necesității dozelor suplimentare și vor proteja nu numai împotriva evoluției severe a bolii și decesului, dar și a contaminării propriu-zise.

Experții au mai îndemnat să se identifice o modalitate de producere a vaccinurilor, după care răspunsul imun va fi „extins, puternic și de lungă durată”.

Ce trebuie și ce nu trebuie de făcut înainte și după vaccinare

Înainte de vaccinare, ar trebui să dormiți bine, pentru că somnul are un impact benefic asupra sistemului imunitar. Cu două zile înainte și după vaccin, e bine să nu consumați alcool.

După ce vă va fi administrat vaccinul, trebuie să rămâneți la punctul de vaccinare timp de 15-20 de minute, sub supravegherea medicilor – în cazul în care vor apărea anumite reacții adverse. Dacă după vaccin vă doare mâna sau există senzația unei oboseli puternice, e mai bine să nu vă așezați la volan câteva ore.

Câteva zile după vaccin, nu trebuie să umeziți ori să frecați locul injectării, e bine să renunțați la exercițiile fizice excesive și să evitați temperaturile prea înalte sau prea scăzute. Dar iată părerea precum că după vaccinare trebuie să renunțați la alcool pentru câteva săptămâni nu este confirmată nicicum. Deși medicii recomandă totuși să vă abțineți de la alcool pentru câteva zile.

***
Potrivit ultimelor date ale Ministerului Sănătății, 30% din populația Moldovei (998 mii de persoane) au susținut cursul complet de vaccinare împotriva coronavirusului, iar doza booster și-au administrat-o deja peste 85 mii de persoane (circa 2,5% sau 8,5% dintre cei care și-au administrat cursul complet).

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Ministrul german de Externe, la Chișinău: „Moldova ar fi o adevărată îmbogățire pentru UE”

Ministrul de Externe al Germaniei, Johan Wadephul, care se află într-o vizită la Chișinău, și-a afirmat sprijinul pentru integrarea Republicii Moldova în UE. Acesta a declarat că crede în viitorul european al Republicii Moldova și că țara noastră ar fi „o adevărată îmbogățire” pentru Uniunea Europeană. Oficialul a spus că Germania va continua să susțină Republica Moldova în parcursul său europeană, dacă cetățenii săi vor decide să continue să meargă pe această cale, făcând aluzie la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă în fața Catedralei Nașterii Domnului.

Astăzi am venit în Republica Moldova pentru că, la fel ca și mulți în Europa, cred în viitorul european al Moldovei. Uniunea Europeană și-a deschis larg ușile și porțile pentru toate țările care împărtășesc valorile noastre, care doresc să vină alături de noi, care vor să devină membre ale acestei comunități puternice. Ale comunității în care sunt trăite valorile libertății de exprimare, ale drepturilor omului, ale statului de drept și ale democrației parlamentare. Moldova ar fi o adevărată îmbogățire pentru Uniunea Europeană. Este o țară interesantă din punct de vedere economic, ceea ce în mod cert înseamnă un viitor bun pentru Uniunea Europeană”, a declarat Johann Wadephul.

Șeful diplomației germane a mai menționat că UE reunește state cu culturi, religii și sisteme politice diferite, iar Republica Moldova la fel își poate găsi locul în cadrul blocului comunitar.

Doresc să subliniez acest lucru cât se poate de clar, pentru că din partea Rusiei există în mod repetat încercări de a răspândi informații false despre Uniunea Europeană. În Uniunea Europeană, fiecare țară își poate păstra identitatea, obiceiurile și tradițiile. Diferite religii pot fi liber practicate. De aceea mă întâlnesc acum cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase, pentru a înțelege și a cunoaște care este situația în această țară. Pentru că în fiecare țară din Europa lucrurile stau puțin diferit și așa poate fi, așa este permis și așa trebuie să fie”, a adăugat el.

Totodată, ministrul Johann Wadephul a declarat că vrea să continue politica predecesoarei sale Annalena Baerbock cu privire la sprijinirea Republicii Moldova. El a menționat că țara intenționează să ofere și în continuare susținere inclusiv prin Platforma de Sprijin pentru R. Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței.

În acest moment au loc pregătiri tehnice, iar atunci când va fi momentul potrivit și când va fi necesar, vom invita cu siguranță la o nouă conferință (a Platformei de Sprijin – n. r.). Dar știu, de asemenea, că aici urmează alegeri (alegeri parlamentare din 28 septembrie – n. r.), iar alegătorii sunt suverani în toate țările guvernate democratic și ei decid cum merg lucrurile mai departe. Și de aceea cred că este corect să arătăm respect față de decizia electorală aici în Moldova și să așteptăm să vedem cum vor decide oamenii”, a spus Johan Wadephul.

El a subliniat că Germania va sprijin și de acum încolo Republica Moldova în parcursul său european, dacă cetățenii vor decide să meargă și mai departe pe această cale. „Sper din tot sufletul că oamenii din această țară vor decide să urmeze în continuare calea europeană”, a adăugat el.

Amintim că ministrul de Externe al Germaniei, Johan Wadephul, întreprinde pe 1 iulie o scurtă vizită la Chișinău. Înainte de declarațiile de presă, oficialul a fost la Catedrala Nașterii Domnului. Pe agendă mai figurează discuții cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase și o cină cu președinta Maia Sandu.

Johan Wadephul a ajuns în Republica Moldova imediat după o vizită de solidaritate la Odesa, Ucraina.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: