La fel ca și în multe alte țări, în Moldova este accesibilă deja vaccinarea booster anti-Covid care, potrivit specialiștilor, întărește imunitatea. NM prezintă, ce ar trebui să se știe despre revaccinare, dacă aceasta este eficientă împotriva noilor tulpini, inclusiv a Omicron-ului și care vaccin este mai potrivit pentru cea de-a treia doză.
Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății, care face referire la OMS, cu timpul, imunitatea căpătată prin vaccinare cu primele doze (sau cu una) începe să slăbească. De aceea, la recomandarea OMS, mai multe țări, inclusiv Moldova, au introdus vaccinarea booster. Mai întâi, pentru categoriile vulnerabile ale populației, apoi pentru toți doritorii.
Când poate fi administrată doza „booster”
Ministerul Sănătății recomandă administrarea celei de-a treia doze în primul rând grupurilor vulnerabile ale populației. Dar și toți ceilalți își pot întări imunitatea împotriva coronavirusului.
Dacă v-ați vaccinat împotriva Covid-ului cu AstraZeneca, Moderna, Pfizer, Sinopharm și Sputnik V, doza booster poate fi administrată deja peste o jumătate de an după a doua. Dacă v-ați vaccinat cu Sinopharm, puteți să vă administrați a treia doză peste trei-șase luni după doza a doua. După vaccinarea cu Johnson&Johnson, doza booster va fi accesibilă deja peste două luni de la prima.
Cei de la Ministerul Sănătății au precizat că nu este obligator ca a treia doză să fie administrată cu același vaccin ca și primele două. Deci, dacă v-ați vaccinat, de exemplu, cu Coronavac, Sinopharm Johnson&Johnson sau altele, a treia doză ar putea fi administrată cu alt vaccin. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în cazul dozei booster specialiștii preferă vaccinurile Pfizer și Moderna. Pentru a înțelege mai ușor, ce vaccin poate fi ales pentru doza a treia, noi am elaborat niște infografice în baza recomandărilor Ministerului Sănătății.
De ce este necesar „booster”
Potrivit unor studii ale Agenției britanice de Sănătate Publică, cea de-a treia doză a vaccinului (booster) readuce eficiența protecției împotriva noilor tulpini, inclusiv a Omicron-ului, la nivelul care a fost asigurat de cele două doze ale vaccinurilor împotriva Delta. Conform acestor studii, creșterea eficienței este într-atât de importantă, încât este greu de explicat printr-o simplă creștere numerică a nivelului de anticorpi după administrarea unei noi doze de vaccin.
Însă este vorba nu doar despre cantitatea de anticorpi, ci și despre calitatea acestora. Potrivit profesorului britanic Charles Bangham de la Colegiul Imperial, concentrația de anticorpi în sânge crește, dar noi nu știm cât timp va dura aceasta. Acesta susține că funcționează mai bine și alte elemente ale sistemului imunitar, de aceea doza booster oferă organismului nostru protecție împotriva noilor tulpini.
„În timp ce tulpina Omicron încearcă să păcălească sistemul nostru imunitar, fiecare doză de vaccin și fiecare contaminare oferă mecanismelor de apărare a organismului mai multe instrumente pentru lupta împotriva virusului”, a precizat profesorul Bangham.
În același timp, cei de la OMS au declarat la 11 ianuarie că administrarea permanentă a dozelor booster nu este o strategie viabilă pentru combaterea pandemiei de coronavirus. De aceea producătorii de vaccinuri au fost îndemnați să creeze preparate modernizate împotriva Covid-19 care vor permite evitarea necesității dozelor suplimentare și vor proteja nu numai împotriva evoluției severe a bolii și decesului, dar și a contaminării propriu-zise.
Experții au mai îndemnat să se identifice o modalitate de producere a vaccinurilor, după care răspunsul imun va fi „extins, puternic și de lungă durată”.
Ce trebuie și ce nu trebuie de făcut înainte și după vaccinare
Înainte de vaccinare, ar trebui să dormiți bine, pentru că somnul are un impact benefic asupra sistemului imunitar. Cu două zile înainte și după vaccin, e bine să nu consumați alcool.
După ce vă va fi administrat vaccinul, trebuie să rămâneți la punctul de vaccinare timp de 15-20 de minute, sub supravegherea medicilor – în cazul în care vor apărea anumite reacții adverse. Dacă după vaccin vă doare mâna sau există senzația unei oboseli puternice, e mai bine să nu vă așezați la volan câteva ore.
Câteva zile după vaccin, nu trebuie să umeziți ori să frecați locul injectării, e bine să renunțați la exercițiile fizice excesive și să evitați temperaturile prea înalte sau prea scăzute. Dar iată părerea precum că după vaccinare trebuie să renunțați la alcool pentru câteva săptămâni nu este confirmată nicicum. Deși medicii recomandă totuși să vă abțineți de la alcool pentru câteva zile.
***
Potrivit ultimelor date ale Ministerului Sănătății, 30% din populația Moldovei (998 mii de persoane) au susținut cursul complet de vaccinare împotriva coronavirusului, iar doza booster și-au administrat-o deja peste 85 mii de persoane (circa 2,5% sau 8,5% dintre cei care și-au administrat cursul complet).