Academia de Științe a Moldovei cere oprirea reformei învățământului superior
Full Article 2 minutes read

Academia de Științe a Moldovei cere oprirea reformei învățământului superior

Academia de Științe a Moldovei (AȘM) a cerut oprirea reformei învățământului superior inițiate de ministerul de resort. Declarația adoptată de Academia de Științe notează că reforma a fost dezvoltată în mod netransparent, fără audieri și consultări publice. Academia de Științe a cerut președintei Maia Sandu o întâlnire și a făcut un apel către comunitatea științifică europeană.

În declarația Academiei de Științe se precizează că reforma a fost realizată cu încălcarea Codului Științei și Inovației, fără a avea loc audieri publice pe marginea proiectului. „În lipsa unei metodologii de evaluare a activităților institutelor de cercetare, implementarea reformei propuse nu are o justificare științifică, tehnică sau economică”, se arată în declarație.

De asemenea, cadrele universitare au subliniat că proiectul de reformă propus nu explică ce pași vor fi întreprinși pentru modernizarea instituțiilor de cercetare. Potrivit membrilor Academiei de Științe, asocierea institutelor de cercetare cu universitățile, printre altele, va complica participarea instituțiilor științifice din Republica Moldova la proiectele europene.

Academicienii au făcut un apel și la comunitatea științifică europeană, cerând oprirea reformei inițiate de Ministerul Educației, care privează „institutele de cercetare de independență juridică”.

***

De menționat că reformarea instituțiilor de învățământ cu profil universitar din țară, anunțată recent de autorități, a stârnit un val de reacții în societate. Dacă unii susțin că reforma este una așteptată și necesară, atunci alții se arată sceptici și acuză autoritățile că ar încerca să „preia forțat un patrimoniu de miliarde”.

Și-au arătat dezacordul cu intenția guvernării și conducătorii mai multor universități din țară, care ar urma să fie absorbite. Acestea au acuzat ministerul de netransparență și au cerut să fie stopată procesul de reformare anunțat. „Nu lichidăm decât risipa banilor”, le-a răspuns Anatolie Topală. Ministrul Educației dă asigurări că universitățile mici care urmează a fi absorbite nu vor dispărea, dar vor continua să activeze în cadrul universităților mari. Potrivit lui, noua reformă ar urma să fie implementată din toamnă, odată cu începerea noului an de studii.

Detalii despre reforma instituțiilor universitare găsiți AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: