Reforma universitară stârnește reacții în societate: Atac raider „Made in Moldova”
Full Article 5 minutes read

Reforma universitară stârnește reacții în societate: Atac raider „Made in Moldova”

Reformarea instituțiilor de învățământ cu profil universitar din țară, anunțată recent de autorități, a stârnit un val de reacții în societate. Dacă unii susțin că reforma este una așteptată și necesară, atunci alții se arată sceptici și acuză autoritățile că ar încerca să „preia forțat un patrimoniu de miliarde”.

Fostul ministru al educației Cornel Popovici: „Un atac raider”

Potrivit fostului ministru al Educației, Corneliu Popovici, intenția de lichidare a celor cinci universități și a celor18 institute de cercetare reprezintă o „preluare forțată a unui patrimoniu de miliarde: bugete grase, clădiri, terenuri, contracte, proiecte etc”. Potrivit lui, planul autorităților de reformare a universităților, care presupune fuzionarea mai multor instituții de învățământ superior în una, nu se va termina aici.

„Suntem martorii unui atac raider „Made in Moldova”. (…) Planul diabolic de lichidare și preluare a universităților nu se va opri la cele 5 instituții de învățământ superior și cele 18 institute de cercetare. Se va încerca lichidarea încă, cel puțin, a unei instituții de învățământ superior de top și cu un patrimoniu și buget gras și preluarea a încă cel puțin două instituții cu renume din Chișinău”, a scris Popovici pe pagina sa de Facebook.

Fosta ministră a Educației Monica Bbauc, despre reforma universitară: „Este un lux nepermis”

Între timp, fosta ministră a Educației, Monica Babuc, actuala lideră a Partidului Democrat din Moldova, salută decizia autorităților de la Chișinău. Potrivit ei, într-o tară ca Republica Moldova, cu indicele demografic în continuă descreștere, cu micșorarea an de an a numărului de absolvenți care au susținut bacalaureatul și implicit au aplicat la universități, „este un lux nepermis” pentru țara noastră să păstreze atâtea universități.

„Este clar că atunci când într-o singură țara există, de pilda, profil economic în 10 universități și profil juridic în 17, instituțiile de învățământ superior se vor bate crâncen pentru fiecare student, făcând tot ce-i posibil ca să-și pune piedici una  alteia la capitolul atractivitate”, a spus Babuc.

Monica Babuc declară că a fost nevoită să asiste, pe când era ministru al Educației, la o asemenea „bătălie” între doi rectori de instituții superioare de învățământ, care în biroul său „mai nu s-au luat la pumni”, învinuindu-se reciproc de manipulare și racolare incorectă de abiturienți. „A fost penibil…”, spune fosta ministră Monica Babuc.

Fostul rector al ASEM Grigore Belostecinic: „Este necesară de multă vreme”

În replică, fostul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), Grigore Belostecinic, a ținut să contrazică declarațiile Monicăi Babuc. „Penibilă este referința la cazul care a avut loc în biroul dumitale de ministru, care, de fapt, este produsul imaginației proprii… În realitate, v-ați eschivat, conștient, de la soluționarea unor probleme, în contextul ilegalităților comise, și în virtutea responsabilităților care le-ați avut în calitate de ministru: de a respecta legea, regulamentele proprii, de a fi corectă, echidistantă și imparțială, înlocuindu-le cu un „patriotism” ieftin”, a spus, în replică, Belostecinic.

Potrivit lui Belostecinic, reforma în învățământul superior este necesară de multă vreme, doar că reforma, prin esență, spune el, înseamnă o schimbare spre mai bine, nu o schimbare pentru a bifa că a fost efectuată. „Avem nevoie de susținere din partea statului, avem nevoie de mai multe alocații financiare, avem nevoie de investiții în dezvoltare pentru a face față concurenței regionale, europene și mondiale în domeniul învățământului superior, care devine tot mai acerbă. Avem nevoie de un alt statut al cadrului universitar”, a conchis fostul rector al ASEM.

*** ***

De menționat că, Ministerul Educației și Cercetării a dat, pe 27 iunie, startul reformei denumite „Universități Moderne”. Astfel, mai multe instituții de învățământ superior din Republica Moldova urmează a fi absorbite. De exemplu, Universitatea de Stat din Moldova se va reorganiza prin absorbția a 15 instituții universitare din țară. Vor mai activa, conform noii reforme, Universitatea Tehnică a Moldovei, care se va reorganiza prin absorbția a patru universități; Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, care va absorbi alte patru universități, și Academia de Studii Economice din Moldova, care se reorganizează prin absorbția Institutului Național de Cercetări Economice. Ministerul susține că va sprijini financiar procesul de modernizare a universităților. Pentru realizarea acestui scop urmează a fi alocate peste 700 de milioane de lei.

În contextul reformei anunțate, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport și Universitatea de Stat din Tiraspol, care ar urma să fuzioneze cu Universitatea de Stat din Moldova, au cerut autorităților, prin intermediul unei scrisori emise, să stopeze procesul de reformare anunțat.

Amintim că NM a anunțat anterior, în exclusivitate, că autoritățile moldovenești pregătesc o reformă a învățământului superior.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: