Deputatul comunist Vladimir Voronin a comentat suspendarea recentă a licențelor de emisie a celor 6 televiziuni, dar și blocarea portalurilor web. Voronin, într-o scrisoare deschisă, s-a arătat indignat că ambasadorii și politicienii din alte țări nu reacționează, deși au fost „prompți și reactivi” în timpul guvernării comuniștilor, care erau în permanență „sub suspiciune de înclinații dictatoriale”.
Voronin a spus că starea de urgență, instituită în țară, este „o reflectare a isteriei permanente, în care se află conducătorii noștri autoproclamați”.
„Ca politician, lider de partid, fost președinte, cetățean, doar o persoană, nu mai sunt nici măcar revoltat, ci sincer speriat de ceea ce face cu țara actualul regim de conducere. Sunt îngrozit de fascismul rapid al puterii, de nihilismul legal pe care îl manifestă în fiecare zi și de călcarea în picioare a Constituției. (…) Și cum folosesc starea de urgență acești fani ai Mareșalului Antonescu și potențialii pacienți ai spitalului de specialitate? Să închei contracte netransparente de aprovizionare cu energie? Să expulzezi diplomații ruși din cauza unor antene ruginite de pe acoperișul ambasadei? Pentru a închide zeci de instituții media nedorite și incomode?”, a scris Voronin.
Comunistul a criticat suspendarea licențelor TV și a spus că în timpul mandatului său prezidențial „nu i-ar fi putut trece niciodată prin cap” că critica în adresa lui sau a partidului „ar putea deveni un motiv pentru a interzice acest canal de televiziune sau publicație”.
Prin urmare, el s-a adresat misiunilor diplomatice din Moldova și politicienilor din alte state.
„Reveniți-vă! Realizați că acest regim vă discreditează în primul rând pe voi, reputația voastră. (…) Furia populară, îndreptată împotriva regimului, va afecta cu siguranță excelențele voastre. Ca să nu mai vorbim de cursul pe care conduceți Moldova”, a mai scris Voronin.
***
Pe 30 octombrie 2023, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a dispus suspendarea licențelor de emisie a șase posturi de televiziune (Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3) pentru că „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”, potrivit șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteața. Directorul SIS a declarat că cele șase posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului, dar și de SIS. Iar prim-ministrul Dorin Recean a anunțat despre existența unor „dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator”.
În aceeași zi, SIS a anunțat că a blocat 31 de site-uri, dintre care 21 ar fi controlate de Moscova.
Deciziile autorităților au stârnit îngrijorări în rândul mai multor ONG-uri de media și a Avocatului Poporului, Ceslav Panico – care au cerut mai multe explicații de la organele de stat care au luat decizia, precum și reacții dure din partea conducerii posturilor TV rămase fără licență – care au acuzat guvernarea de cenzură.
Pe 1 noiembrie ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Jānis Mažeiks a spus că vede CSE, de suspendare a licențelor de emisie a celor 6 posturi TV, „destul de concisă”. „Respectiv acum analizăm mai multe detalii privind contextul, pentru a înțelege exact cum această decizie a fost luată”, a comunicat diplomatul.
Tot pe 1 noiembrie, șefa statului Maia Sandu a declarat că decizia autorităților vine să descurajeze finanțările ilegale, or, potrivit ei, posturile TV sancționate ar fi finanțate ilegal, cu scopul de a manipula și a dezinforma cetățenii.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!