Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) consideră un „act de abuz” decizia Consiliul electoral al circumscripției electorale Bubuieci prin care a fost invalidat mandatul primarului ales al orașului, Leonid Umaneț. Precizarea a fost făcută într-o adresare expediată Comisiei Electorale Centrale (CEC), Parlamentului, Guvernului și Consiliului Europei. Documentul a fost semnat de directorul executiv al CALM, Viorel Furdui.
„Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), cu regret, continuă să ateste cazuri privind decizii arbitrale, contradictorii și ilegale ale organelor electorale privind „infirmarea legalității alegerilor pentru funcția de primar al com. Bubuieci, mun, Chișinău” pe motivul că cică candidatul, care deja a câștigat alegerile (!?), nu are nivelul de studii necesare, deși candidatul a fost admis în campania electorală și nu au apărut careva întrebări (!?). În prezent când există voința alegătorului, aceasta iarăși se contrapune unor acte administrative cu caracter imprevizibil și chiar abuzive”, se arată în declarație.
CALM a declarat că invalidarea mandatului de primar al lui Umaneț încalcă principiile legalității, egalității de tratament, al bunei credințe și imparțialității, proporționalității și securității raporturilor juridice din Codul administrativ.
Totodată, Congresul Auorităților Locale a calificat decizia organului electoral drept un „act de abuz, depășire de atribuții legale și exces de putere, cu elemente de subiectivism și politizare”.
„CALM reiterează că alesul sau aleșii locali au fost deja admiși la alegeri, obținând deja mandatul cetățeanului ca deținător al suveranității și puterii de stat. Respectiv, controlul legalității și, în rezultat, validarea mandatului alesului local trebuie să aibă ca țintă/scop dacă a fost sau nu viciată voința alegătorilor ca bază a democrației locale. În caz contrar, decizia organului electoral încalcă principiile constituționale fundamentale, se contrapune sau chiar contrazice voința cetățeanului, ceea ce are, în ultimă instanță, un efect de neîncredere sau chiar discreditare a organelor statale”, se arată în text.
În acest context, Congresul a cerut ca instanțele de judecată să dea o apreciere corectă a acestor acțiuni ale organelor electorale. Congresul a mai cerut autorităților „să stopeze acțiunile abuzive ale organelor electorale de circumscripție” și „să anuleze actele prin care au fost invalidate alagerile sau mandatele primarilor admiși la alegerile locale”. În același timp, CALM a cerut modificarea cadrului legal pentru a readuce practica de recunoaștere a validității alegerilor de către instanțe, și nu de organele electorale.
Mandatul primarului de Bubuieci – invalidat
Precizăm că, pe 19 noiembrie, în Republica Moldova s-a desfășurat al doilea tur al alegerilor locale generale. În orașul Bubuieci din municipiul Chișinău, în turul doi de scrutin au acces Leonid Umaneț de la Mișcarea Alternativă Națională (MAN) și Alexei Percemlî de la Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Alegerile au fost câștigate de Umaneț, care a acumulat 50.75% din sufragii. Percemlî a obținut 49,25% din voturile alegătorilor.
Pe 22 noiembrie, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat că a sesizat Centrul Național Anticorupție (CNA) în privința situației școlare a lui Leonid Umaneț. Ministrul Dan Perciun declara că a făcut-o după ce ar fi constatat că Umaneț nu a terminat studiile generale – o condiție obligatorie pe care trebuie să o întrunească candidații la funcții elective. Iar pe 1 decembrie, Ion Ceban, lider MAN și primar de Chișinău, a anunțat că Consiliul electoral al circumscripției electorale Bubuieci a invalidat mandatul lui Umaneț.
Pe 4 decembrie, CEC a examinat în ședință subiectul privind anularea rezultatului alegerilor din Bubuieci. Subiectul a fost examinat timp de circa două ore, iar la final s-a propus desfășurarea alegerilor repetate, fără Leonid Umaneț. Alegătorii ar fi urmat să voteze fie candidatul PAS, fie candidatul PL. Însă doar 4 dintre cei 9 membri CEC au votat în favoarea deciziei, astfel subiectul urmează să fie examinat în altă ședință.
***
Un caz similar în care organul electoral local a invalidat mandatul primarului ales a avut loc și la Căușeni. Pe 19 noiembrie, Consiliul electoral al circumscripției Căușeni a invalidat mandatul lui Anatolie Donțu, ales pe listele Platformei Demnitate și Adevăr cu 76,3% din sufragii, la alegerile din 5 noiembrie. Motivul este interdicția lui Donțu de a ocupa o funcție electivă, din cauza unui conflict de interes depistat de Autoritatea Națională de Integritate (Detalii – AICI). Cu toate acestea, Donțu a reușit să conteste decizia în instanță.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!