Activistul Andrei Pivovarov, fost director executiv al fundației „Open Russia”, a fost plasat în arest pentru două luni
Full Article 2 minutes read

Activistul Andrei Pivovarov, fost director executiv al fundației „Open Russia”, a fost plasat în arest pentru două luni

Andrei Pivovarov, fostul director executiv al fundației „Open Russia”, care a fost declarată în Rusia organizație „nedorită”, a fost plasat în arest pentru două luni. Decizia a fost luată pe 2 iunie de o instanță din Krasnodar.

Pivovarov este acuzat de colaborare cu o „organizație nedorită”. Dosarul penal a fost inițiat din cauza unui mesaj pe Facebook distribuit de către acesta în august 2020, cu îndemnul de a colecta fonduri pentru proiectul „Democrații uniți”. Acuzarea declară că Pivovarov a distribuit informația „cu intenția de a participa la activitatea organizației nedorite „Open Russia””.

Pivovarov a fost reținut pe 31 mai la Sank Petersburg, în Aeroportul Pulkovo. Activistul a fost scos din avionul care se pregătea să decoleze în Varșovia. Cu câteva minute înainte de asta, Pivovarov a trecut cu succes controlul de pașapoarte, scrie Meduza.io.

***

Pe 27 mai, „Open Russia” și-a sistat activitatea și și-a închis toate filialele. Pivovarov a explicat decizia prin faptul că membrii orgazaniției riscă să fie urmăriți penal.

„În curând sunt alegeri, iar autoritățile sunt gata de orice, numai să nu admită politicieni independenți. Duma de Stat adoptă o lege, în conformitate cu care, susținătorii organizației pot fi condamnați la 6 ani de detenție pentru convingeri politice. Nu avem nevoie de noi dosare penale împotriva susținătorilor noștri”, a scris Pivovarov pe Facebook.

În aprilie 2017, Procuratura Generală a Rusiei a declarat „nedorite” pe teritoriul Rusiei trei organizații neguvernamentate străine, inclusiv „Open Russia”, înregistrată în Marea Britanie de către Mihail Hodarkovski.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: