Activitatea centralei nucleare Zaporojie a fost oprită complet – Energoatom
Full Article 2 minutes read

Activitatea centralei nucleare Zaporojie a fost oprită complet – Energoatom

Pe 11 septembrie curent, la ora 03:41, ultima unitate electrică – nr. 6 – a centralei nucleare Zaporojie a fost deconectată de la rețea. Anunțul a fost făcut de reprezentanții companiei nucleare ucrainene de stat Energoatom. 

Se menționează că în ultimele 3 zile, a șasea unitate avea un nivel de putere extrem de scăzut  „din cauza bombardamentelor rusești, în urma cărora au fost avariate toate liniile de comunicație ale centralei”.

Energoatom mai declară că ieri în urma restabilirii unei linii de comunicații, a devenit posibilă alimentarea cu energie din sistemul energetic al Ucrainei. „Prin urmare, s-a decis oprirea unității nr.6 și transferarea acesteia în cea mai sigură stare – rece”, comunică sursa.

Energoatom a adăugat că în cazul unei avarii repetate ale liniilor de comunicație, nevoile centralei vor fi alimentate de la generatoare diesel. „Astfel, centrala are nevoie de loturi suplimentare de motorină”, a adăugat compania.

„Pentru a preveni o situație de urgență, este necesară oprirea atacurilor rusești asupra liniilor de comunicații ale centralei și crearea unei zone de demilitarizare în jurul acesteia”, a menționat Energoatom, precizând că astfel liniile de comunicații pot fi reparate și va fi posibilă pornirea și funcționarea în siguranță a centralei.

Amintim că pe 1 septembrie, la centrala nucleară de la Zaporojie a sosit o delegație a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, formată din 14 experți internaționali. Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că în timpul primului tur al centralei că a inspectat zonele cheie și că ar mai fi „mult de lucru”.

Ministrul Energiei, Herman Galușcenko, a menționat că Ucraina se așteaptă ca misiunea să aibă ca rezultat dezocuparea centralei nucleare, revenirea acesteia sub controlul deplin al Ucrainei și demilitarizarea în continuare a zonei din jurul centralei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: