Activitatea contrainformativă și informativă externă va fi reglementată. Proiectul de lege privind SIS, votat în lectură finală
Full Article 2 minutes read

Activitatea contrainformativă și informativă externă va fi reglementată. Proiectul de lege privind SIS, votat în lectură finală

Proiectul de lege privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă a fost adoptat, pe 7 iulie, de Parlament. Inițiativa legislativă a fost votată în a doua lectură, finală, de 57 de deputați.

Reprezentanții Parlamentului susțin că, după votul în prima lectură, au fost organizate în jur de 20 de dezbateri publice. În cadrul acestora au fost examinate amendamentele, obiecțiile și propunerile Comisiei de la Veneția față de această inițiativă legislativă, precum și în avizele instituțiilor interesate.

Se menționează că a fost revizuită lista măsurilor contrainformative, care vor putea fi realizate de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

Totodată, măsurile vor fi autorizate de către un judecător de la Curtea de Apel Chișinău, iar recursurile vor fi examinate de către un complet din trei judecători de la Curtea Supremă de Justiție.

Totodată, autorii documentului au propus introducerea unui mecanism mai riguros și mai eficient de control privitor la securizarea informațiilor.

Proiectul de lege privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă face parte dintr-un pachet de inițiative legislative care vizează activitatea SIS.

***

În noiembrie 2022, SIS a anunțat despre înregistrarea în Parlament a unor proiecte de acte normative. Printre acestea se număra și proiectul de lege privind activitatea contrainformativă şi activitatea informativă externă.

Potrivit SIS, „principalele cauze care au condiționat necesitatea revizuirii legislației în domeniu sunt schimbarea radicală a mediului de securitate atât la nivel național, cât și regional, cadrul normativ actual depășit de timp și care nu mai răspunde la amenințările fără precedent la care este supus statul, precum și necesitatea modernizării Serviciului”. Instituția mai declara că în Moldova nu a existat un act legislativ distinct care să reglementeze desfășurarea activității contrainformative și activității informative externe, cu scopul de a preveni riscurilor la adresa securității țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: