Uzinele de producere care aparțin concernelor BMW și Volkswagen din Europa sunt nevoite să își restrângă activitatea, din cauza lipsei de piese, care erau importate din Ucraina, informează Financial Times.
După ce a început invazia rusă în Ucraina, uzinele de producere a pieselor auto au fost nevoie să se închidă. Potrivit datelor FT, Ucraina furniza o cincime din totalul elementelor de cablaj electric pentru producerea automobilelor de pe piața europeană.
„Problema constă în indispensabilitatea cablajului electric în procesul de producere. Fără acesta este imposibil să începi asamblarea automobilului”, a explicat directorul executiv al firmei de consulting AlixPartners, Alexandre Marian.
Mai mult, problema cablajului nu poate fi soluționată rapid în Europa, întrucât seturile de piese erau pregătite la comandă pentru fiecare model de automobile.
„În prezent, ne străduim să obținem cât mai mult din producerea de cabluri din Ucraina, însă, în paralel, chiar de la începutul conflictului, am început să căutăm alternative”, a declarat directorul Volkswagen, Herbert Diess.
FT scrie că, drept alternativă, ar putea servi fie schimbarea echipamentului tehnic, fie copierea producerii ucrainene de la zero. Estimările experților mai arată că dezvoltarea unor echipamente noi ar putea costa producătorii între $130 000 și 2 600 000 și va dura de la 3 la 6 luni.
Jurnaliștii economici mai scriu că unii furnizori ucraineni au reluat deja producerea. Volkswagen a declarat că 9 din cei 11 furnizori din Ucraina ai companiei au început să lucreze deja în volum redus. Chiar și în aceste condiții rămâne problema transportului.
Pe 26 februarie, la două zile după ce Rusia a început atacul asupra Ucrainei, concernele Audi, Jaguar Land Rover, Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz, Citroen și General Motors au suspendat exporturile în Rusia.
De asemenea, potrivit Novaya Gazeta, și în Rusia au început problemele cu privire la furnizarea pieselor. De exemplu, angajații „AvtoVAZ” au fost forțați să își ia concediu din 4 până în 24 aprilie din cauza „crizei în ceea ce privește furnizarea componentelor electronice”.