nokta.md

VIDEO Marșurile comunității LGBT, interzise în Găgăuzia. Centrul GDM: Decizia contravine Constituției

Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat o decizie prin care se interzice desfășurarea în regiune a festivalului Moldova Pride, organizat de „GENDERDOC-M”, prima organizaţie pentru drepturile lesbienelor, gay-ilor, persoanelor bisexuale și transgen din R. Moldova, planificat pentru perioada 13-19 iunie. Deputații legislativului local au susținut în unanimitate inițiativa, informează Nokta.md.

UPDATE (17:50) Reprezentanta GENDERDOC-M Angelica Frolov a comentat decizia legislativului găgăuz.

Găgăuzia nu poate crea legi care să contravină Constituției Republicii Moldova. Deputații locali trebuie să facă ordine în prejudecățile lor în privat. Cu specialiștii. Prejudecățile nu își au locul în organele legislative”, a menționat Frolov.

Știrea inițială

Deputatul local Serghei Cimpoieș a propus ca în document să fie inclus un amendament cu privire la „interzicerea propagandei relațiilor netradiționale”. Acesta a fost susținut.

Deputatul găgăuz Grigorii Kadîn a propus ca în locul festivalului LGBT+ să fie organizată sărbătoarea „Ziua familiei, dragostei și a fidelității”. În replică, deputatul Mihail Jelezoglo a amintit că în Găgăuzia există deja o astfel de sărbătoare, care este marcată pe 8 iulie.

Eu propun să desfășurăm propria zi a familiei, dragostei și fidelității. Și să mergem toți împreună, prietenește, pentru început la biserică. Iar după aceea să desfășurăm concerte în fiecare localitate”, a insistat Kadîn.

Viceguvernatorul Găgăuziei Olesea Tanasoglo a declarat că susține „numai familiile tradiționale și educația tradițională”.

Este încă un protest al nostru, iar Moldova merge pe calea acestei manifestări sataniste, diavolicești. Pe teritoriul nostru trebuie să fim fermi față de acest subiect”, a declarat deputatul Petr Fazlî.

În final, inițiativa a fost adoptată în unanimitate.


Disclaimer! Redacția NM condamnă orice formă de discriminare, revanșism, xenofobie, limbaj al urii și exploatare a fobiilor și stereotipurilor în scopuri politice. Nu tolerăm manipulările îndreptate către divizarea oamenilor în „ai noștri” și „străini” în funcție de naționalitate, proveniență etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, posibilități limitate, viziuni, loc de trai, apartenență, orientare sexuală, etc. Misiunea noastră este informarea corectă a cititorilor despre ceea ce se întâmplă și susținerea principiilor drepturilor omului, toleranței, libertății de exprimare și gândire, diversitate, precum și respectarea drepturilor minorităților.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: