Agenți secreți, găzduiți la Chișinău? Grosu susține că diplomații ruși fac naveta în Transnistria: „Acolo numai cu diplomație nu se ocupă”
Full Article 3 minutes read

Agenți secreți, găzduiți la Chișinău? Grosu susține că diplomații ruși fac naveta în Transnistria: „Acolo numai cu diplomație nu se ocupă”

Președintele Parlamentului de la Chișinău Igor Grosu a declarat pentru presa din România că autoritățile moldovenești analizează atent cât de justificat este numărul diplomaților sau angajaților Ambasadei Federației Ruse în țara noastră. Potrivit lui Grosu, venind la Chișinău, diplomații ruși „repede ajung” în Transnistria. „Acolo numai cu diplomație nu se ocupă”, a comunicat el, adăugând că activitatea diplomaților ține cu totul de alt domeniu – de cel al serviciilor secrete. Prin urmare, Grosu a spus că va fi analizat fiecare caz în parte și se va veni cu o decizie. 

Noi analizăm foarte atent cât de justificat este numărul de diplomați sau angajați ai Ambasadei din Federația Rusă la Chișinău. Sigur comparăm și cu volumul de lucru pe care îl au ei aici, cel legal. Cel legal, cel ilegal – să zicem activități contrainformative, de culegere de informație mai puțin ne supără, hai să zic așa. Sunt suficiente cazuri când persoane sub statut de diplomați ai Federației Ruse, sosind la Chișinău, repede ajung pe malul stâng al Nistrului – în Transnistria. Și acolo numai cu diplomație nu se ocupă, și noi știm despre lucrul acesta, și ei știu că noi știm despre lucrul acesta”, a comunicat Grosu, pentru Agerpres.

El a adăugat că autoritățile moldovenești vor face o evaluare a activității diplomaților ruși în Moldova.

Acum da, noi o să facem bineînțeles o evaluare a volumului de lucru care îl au ei aici și o să venim cu o decizie în acest sens. (…) Nu există un termen limită, atunci când o să fim pregătiți pentru a lua o decizie, o să o anunțăm public și o să-i informăm și pe colegii ruși”, a menționat Grosu.

Noi o să evaluăm fiecare caz în parte. Iarăși revin la exemplul Transnistriei, acolo se află un grup de așa-numiți diplomați, care numai diplomați nu-i poți considera, așa uitându-te la ei. Activitatea lor ține cu totul alt domeniu decât domeniul diplomatic. Ține de domeniul serviciilor secrete”, a conchis oficialul moldovean.

***

La sfârșitul lunii aprilie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Andrian Cheptonar a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții pentru ca Federația Rusă să aibă în Moldova paritate pe număr de diplomați. Potrivit deputatului, Moldova are în Rusia 6 diplomați, iar Federația Rusă în țara noastră aproape 40. „Pe lângă acești aproape 40, sunt aproape tot atâția colaboratori tehnici”, a adăugat parlamentarul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: