Kommersant

„Aici se va finaliza influența Kremlinului”. Reacții după ce Energocom preia furnizările Moldovagaz

Decizia ANRE de a desemna compania de stat Energocom drept furnizor principal de gaze naturale pentru toți consumatorii casnici din Republica Moldova, începând cu 1 august, a generat reacții împărțite în rândul clasei politice de la Chișinău. Premierul Dorin Recean și reprezentanți ai PAS au salutat măsura, pe care o consideră „istorică” și o rupere de „influența Kremlinului”. În schimb, liderul socialiștilor, fostul președinte Igor Dodon a denunțat ceea ce numește o „naționalizare ascunsă” a Moldovagaz, urmată de o presupusă cedare a infrastructurii energetice către România.

Premierul Dorin Recean a salutat, într-o postare pe Facebook, decizia ANRE de astăzi, care, spune el, marchează finalul unei etape de dependență energetică: „Obiectivul nostru este ca întreprinderea principală responsabilă de furnizarea gazului pentru Republica Moldova să fie o companie a statului și nu o companie controlată de Rusia”.

Șeful Cabinetului de miniștri a precizat că schimbarea se va produce automat, pe data de 1 august, iar „cetățeanul nu trebuie să facă nicio procedură în plus”.

Schimbarea a fost salutată și de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate. Dorian Istratii a scris pe Facebook că, odată cu această decizie, „aici se va finaliza influența Kremlinului și pe furnizarea gazelor direct la consumator”, Parlamentarul a calificat măsura drept „un pas uriaș în istoria țării noastre”. La rândul său, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul Radu Marian a descris hotărârea ANRE drept „o decizie istorică”.

Pe de altă parte, liderul PSRM, Igor Dodon, a calificat decizia drept o „naționalizare ascunsă” a Moldovagaz. Fostul președinte socialist consideră că acum relațiile cu Gazprom – „singurul furnizor care poate oferi condiții accesibile”, care, în opinia sa, ar permite scăderea tarifelor și ar stimula economia – se vor complica „și mai mult”.

„După alegerile parlamentare, va trebui să corectăm multe lucruri și să tragem la răspundere pe cei care au acționat împotriva intereselor noastre naționale”, a scris Dodon pe rețelele de socializare.

***

Precizăm că ANRE a desemnat, pe 23 mai, compania de stat Energocom drept principalul furnizor de gaze naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, pentru o perioadă de trei ani.

Potrivit autorităților, schimbarea survine în contextul încetării livrărilor de gaze de către Gazprom începând cu 1 ianuarie 2025 și al angajamentelor asumate de Republica Moldova prin Pachetul energetic III, care prevede separarea activităților de transport, distribuție și furnizare în sectorul gazelor naturale.

În reacția sa publică, Energocom a declarat că este pregătită să preia responsabilitatea livrării gazelor către populație, iar directorul interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a dat asigurări că întrepreprinderea va căuta soluții pentru depășirea situației actuale.

***

Precizăm că, la moment, concernul rus Gazprom deţine 50% din acţiunile „Moldovagaz”. Guvernului Republicii Moldova îi revin 35,33% din acţiuni, iar Tiraspolului – peste 13 la sută.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Trei lideri de partid acuză Guvernul de subordonarea sistemului „Alegeri”. Reacție: Alegerile vor fi libere

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, și președintele Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu, au acuzat pe 8 iulie autoritățile că ar fi „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”). Aceștia susțin că sistemul informațional ar fi fost plasat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), aflat sub jurisdicția Guvernului, ceea ce ar crea riscuri privind o potențială fraudare a alegerilor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins învinuirile, declarând că STISC doar găzduiește SIAS „Alegeri” și că nu are acces la datele sistemului informațional respectiv.

Într-o conferință de presă alături de Galbur și Urîtu, Igor Munteanu a declarat că SIAS „Alegeri” ar fi fost „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale și transferat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, aflat sub jurisdicția Guvernului. „Este un atac brutal în adresa adresa independenței procesului electoral. (…) Prin această mișcare, Comisia Electorală Centrală este transformată dintr-un arbitru independent într-un simplu utilizator de date, iar partidul aflat la guvernare obține controlul politic total, inacceptabil asupra infrastructurii care procesează voturile dvs, a cetățenilor R. Moldova, cele din străinătate, precum și cele din Republica Moldova”, a spus președintele CUB.

Liderii celor trei partide consideră că găzduirea SIAS „Alegeri” de către STISC ar putea genera mai multe riscuri.

În condițiile în care Guvernul nu este un actor independent sau obiectiv, ci este un actor politic, elector, noi nu putem să avem nicio garanție asupra faptului că datele care sunt colectate din secțiile de vot, datele care sunt procesate, datele personale ale alegătorilor nu sunt folosite în mod fraudulos de către o agenție, o unitate aflată sub controlul partidului aflat la guvernare. (…) Există riscul manipulării sau întârzierii raportării de prezență la vot. Datele privind prezența la vot sunt colectate și transmise în timp reale către comisiile electorale. O eventuală manipulare a acestor date înainte prezentarea lor publică poate influența comportamentul alegătorilor, favorizând anumite strategii de mobilizare sau întârziere, sau de prezență diferențiată a partidelor în ziua votului”, a declarat Munteanu.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins acuzațiile celor trei politicieni, catalogându-le drept „neîntemeiate”.

Acesta (SIAS „Alegeri” – n. r.) rămâne 100% sub controlul CEC, iar găzduirea tehnică de către STISC este o măsură standard de securitate aplicată în toate statele democratice. Instituția statului găzduiește peste 200 de sisteme informaționale ale instituțiilor publice, fără a avea acces la conținutul acestora, inclusiv în acest caz la datele electorale. Este vorba despre un centru de date certificat, menit să protejeze infrastructura critică a statului în fața atacurilor cibernetice”, a spus Vodă.

Potrivit reprezentantului Guvernului, în ultimii ani, SIAS „Alegeri” a fost ținta unor „atacuri masive”, care au reușit a fi respinse „cu succes” de către autorități. El mai precizat că, în același timp, poliția monitorizează spațiul online pentru a combate tentativele de manipulare și fraudă.

Alegerile din Moldova vor fi, ca și până acum, libere, corecte și sigure. A afirma contrariul, fără dovezi, e o încercare periculoasă de a slăbi încrederea în democrație”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului”, a adăugat Daniel Vodă.

Amintim că, pe 4 iulie, atât Comisia Electorală Centrală, cât și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică au comentat subiectul dat. Acestea au menționat că STISC oferă „exclusiv” protecție tehnică SIAS „Alegeri”, însă operarea, integritatea, accesul și utilizarea rămân în continuare în gestionarea CEC. „În ceea e privește verificarea numărului de alegători care au votat, se respinge orice posibilitate de manipularea a datelor în sistem or, acestea pot fi verificate în baza proceselor-verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare. În context, CEC denunță răspândirea de informații eronate și interpretări rău-intenționate referitoare la independența sa. CEC consideră că aceste informații false, propagate în spațiul public, reprezintă un atac deliberat la adresa democrației, având ca scop discreditarea instituției și obținerea de avantaje politice în perspectiva alegerilor parlamentare ce vor avea loc pe 28 septembrie”, a menționat Comisia Electorală Centrală.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: