„Air Moldova nu mai are statut de operator aerian”. Companiei i-a fost retras Certificatul
Full Article 4 minutes read

„Air Moldova nu mai are statut de operator aerian”. Companiei i-a fost retras Certificatul

Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova a anunțat, pe 20 februarie, că a revocat Certificatul de Operator Aerian (AOC) al Air Moldova. Anterior, companiei aeriene i s-a suspendat temporar certificatul de operator aerian, pentru o perioadă de 6 luni. Acum, revocarea certificatului prevede că Air Moldova nu mai are statut de operator aerian și este privată de dreptul de a opera zboruri comerciale. Dacă compania va dori să reia zborurile, aceasta va trebui să inițieze un nou proces de certificare, pentru a obține certificatul de operator aerian. 

Autoritatea a precizat că a revocat Certificatul de Operator Aerian pe 20 februarie, la propunerea Comisiei de certificare.

Potrivit Autorității, Comisia a constatat că până în prezent operatorul aerian, aflat în proces de restructurare accelerată de mai bine de jumătate de an, nu a prezentat nici o dovadă care confirmă înlăturarea neconformităților în termenul stabilit, nu deține nici o aeronavă operațională și nu întrunește cerințele minime pentru deținerea unui AOC – „motive care au stat la baza revocării certificatului de operator aerian”.

Anterior, Autoritatea Aeronautică Civilă a suspendat temporar certificatul de operator aerian, pentru o perioadă de 6 luni, acordând termen maxim prevăzut de Codul aerian, pentru identificarea unei aeronave care ar putea fi utilizată în transporturile aeriene și inclusă în AOC. La expirarea perioadei de 6 luni, în conformitate cu prevederile Codului Aerian, art. 15, din cauza lipsei a cel puțin o aeronavă ce ar deține un certificat de navigabilitate valabil, revocarea AOC a fost inevitabilă. De menționat faptul că Autoritatea Aeronautică Civilă a dat dovadă de deschidere, invitând de fiecare data la ședințele comisiei, reprezentanții Air Moldova, invitații care nu au fost onorate”, se arată într-o declarația a Autorității.

Sursa a precizat că revocarea certificatului prevede că „Air Moldova nu mai are statut de operator aerian, fiind privată de dreptul de a opera zboruri comerciale (operațiuni de transport aerian comercial)”.

S.R.L. Air Moldova va fi notificată oficial despre revocarea certificatului de operator aerian. Ulterior, în cazul dacă compania va dori să reia zborurile, aceasta poate iniția un nou proces de certificare, în vederea obținerii certificatului de operator aerian, în conformitate cu reglementările naționale”, a menționat Autoritatea.

***

Air Moldova și-a sistat zborurile din cauza situației financiare precare din interiorul companiei. În același timp, cel mai mare operator aerian din Republica Moldova a respins declarațiile autorităților centrale privind falimentarea companiei aeriene. Compania a emis o notă informativă în care a dat asigurări că Air Moldova continuă să parcurgă etapele procesului de restructurare, îndemnând politicienii să se abțină de la a comenta situația din jurul companiei.

În august 2023, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a promis modificări la nivel legislativ, după ce mai mulți pasageri ai Air Moldova, zborurile cărora au fost anulate, s-au plâns că așa și nu și-au primit banii promiși. Oficialul l-a acuzat de situația din jurul companiei aeriene inclusiv pe politicianul fugar, Ilan Șor.

Anterior, Air Moldova a respins public acuzațiile privind afilierea companiei cu politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat la 15 de ani de detenție în dosarul „Frauda bancară”, acuzând autoritățile de răfuială politică.

Potrivit mold-street, compania aeriană Air Moldova a intrat oficial în procedură accelerată de restructurare, metodă pentru a scăpa de pretențiile imediate ale creditorilor. La această etapă, datoriile Air Moldova depășesc 2 miliarde lei. Ultima dată, compania a anunțat că zborurile sunt sistate până pe 14 septembrie 2023 inclusiv. „Rambursările pentru zborurile anulate se procesează în continuare, iar cei care au procurat biletele online, pe site-ul companiei, vor primi rambursarea la solicitare, pe cardul cu care a fost achitat biletul” – anunțurile respective au devenit o obișnuință din aprilie 2023, când Air Moldova a suspendat toate zborurile.

Pe 20 februarie 2024, deputații Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian și Sergiu Lazarencu au prezentat o inițiativă legislativă, care vizează persoanele păgubite de compania AirMoldova. Parlamentarii au raportat că peste 28 000 de moldoveni nu și-au primit înapoi banii pentru biletele cumpărate, fiind vorba despre circa 75 mii de bilete, în valoare de 9 milioane de euro. Inițiativa presupune modificări la Legea insolvabilității. „Pasagerii care au cumpărat bilete vor fi printre primii cărora li se vor întoarce banii. Până acum această categorie se clasa pe rangul 7, după prioritate”, a comunicat PAS.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: