rfi.ro

Alegeri locale în 10 localități din țară: CEC anunță câte persoane și-au exprimat votul până la ora 15:00

Comisia Electorală Centrală anunță despre prezența la vot în cele 10 localități din țară, unde au loc alegeri locale noi pentru funcția de primar și consilieri locali.

Astfel, până la ora 15:00, dreptul la vot și-au exercitat 6 254 alegători:

– satul Hagimus, raionul Căușeni –  668 alegători (31,03%)

– satul Moara de Piatră, raionul Drochia –  377 alegători (35,43%);

– satul Glinjeni, raionul Fălești –  877 alegători (33,18%);

– comuna Ghetlova, raionul Orhei –  762 alegători (38,41%);

– comuna Horodiște, raionul Rezina – 359 alegători (36,60%);

– satul Zăicani, raionul Râșcani –  684 alegători (31,32%);

– satul Zastânca, raionul Soroca – 497 alegători (25,67%);

– satul Tătărești, raionul Strășeni – 413 alegători (33,31%).

– comuna Bobeica, raionul Hîncești – 632 alegători (26,26%);

– comuna Lozova, raionul Strășeni – 985 alegători (17,96%).

Amintim că, în conformitate cu prevederile legale, pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Totodată, CEC anunță că procesul electoral se desfășoară în regim obișnuit, fără incidente majore. Conform informațiilor oferite de Inspectoratul General al Poliției, până la această oră au fost înregistrate 2 cazuri de încălcare a normelor legale. Primul incident s-a produs la secția de votare nr. 30/24, din s. Lozova, rn. Strășeni, unde a fost sesizată o bănuială potrivit căreia două candidate la funcțiile de consilier local ar face agitație electorală.

Al doilea, a fost înregistrat la secția de votare nr.17/11, din s. Glinjeni, rn. Fălești, și se referă la faptul că unii alegători ar fotografia buletinul de vot. Pe aceste cazuri, la moment, se acumulează probe care vor servi la constatarea existenței sau inexistenței contravențiilor, şi la cunoașterea altor circumstanțe importante pentru justa soluționare a cauzelor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Platon, condamnat la 24 de ani de închisoare în Rusia pentru spălare de bani. Frauda ajunge la 48 de miliarde de ruble

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat de către o judecătorie din Moscova la 24 de ani de închisoare, în lipsă, pentru implicarea într-un sistem de spălare de bani prin care ar fi fost transferate ilegal peste 48 de miliarde de ruble (aproximativ 500 milioane de euro) din Rusia în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale din Moscova, Platon ar fi organizat între 2013 și 2014, împreună cu alți complici, un grup criminal care a efectuat transferuri valutare fictive din băncile rusești către conturile Moldindconbank, folosind documente false.

„Membrii grupării au efectuat operațiuni valutare prin care au transferat bani în valută străină din conturile corespondente ale unor bănci rusești în conturile bancare ale nerezidentului – Moldindconbank. În acest scop, băncilor rusești, care aveau statut de agenți de control valutar, le-au fost prezentate documente ce conțineau informații false privind temeiurile, scopurile și destinația acestor transferuri”, se menționează în comunicat.

Deoarece Platon se află în căutare internațională, procesul s-a desfășurat în lipsa acestuia. Sentința include cumulul parțial cu o condamnare anterioară primită în Rusia, în 2023.

Amintim că în 2023, Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu regim strict, de un tribunal din Moscova, scrie agenția TASS. Potrivit sursei citate, Platon a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Potrivit sursei citate, Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

Menționăm că „Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin băncile din Republica Moldova. În cadrul schemei „Laundromat”, din 2010 până în 2013, au fost spălați cel puțin 22 de miliarde de dolari, bani retrași din băncile Federației Ruse. În 2016, în Moldova au fost deschise dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la așa-numita „spălătorie ruseasc”.

În R. Moldova, Platon este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: