În România au fost numărate peste 95% dintre voturile din țară, din cadrul scrutinului electoral parlamentar. Datele Biroului Electoral Central de la București arată că PSD conduce, urmat de PNL și USR-PLUS. Marea surpriză o constituie, însă, scorul realizat de AUR, formațiune condusă de George Simion, care a fost expulzat din Republica Moldova și declarat indezirabil. Potrivit ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță, în Moldova au votat aproape 38 de mii de cetățeni români.
Biroul Electoral Central (BEC) centralizează procesele verbale privind scrutinul parlamentar. Potrivit datelor BEC, după numărarea a peste 95 la sută din voturi, adică a peste 5 milioane de voturi, PSD conduce, urmat de PNL și USR-PLUS. Marea surpriză o constituie, însă, scorul realizat de AUR, condusă de George Simion.
Rezultate parțiale Camera Deputaților:
- PSD – 29,8%
- PNL- 25,11%
- USR PLUS – 14,5%
- UDMR – 6%
- AUR – 8,7%
- PMP – 4,6%
- Pro România – 4,1%
- PER – 1,1%.
Rezultate parțiale Senat:
- PSD – 30, 2%
- PNL- 25,5%
- USR PLUS – 15%
- UDMR – 6,2%
- AUR – 8,8%
- PMP – 4,8%
- Pro România -4,2%
- PER -1,3%
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este partidul surpriză al alegerilor parlamentare din 2020. AUR este un partid condus de co-președinții George Simion (cap de listă la Senat) și Claudiu Târziu (cap de listă la Camera Deputaților).
Partidul a fost practic înființat pe 1 decembrie 2019, de către George Simion după ce acesta candidase, fără succes, ca independent la alegerile europarlamentare din același an, scrie Digi24. În mai 2015, liderul mișcării unioniste Acțiunea 2012, George Simion, a fost expulzat din Republica Moldova, însă decizia a fost anulată de instanță.
La 1 octombrie 2018 după o nouă acțiune de protest unionistă, Simion a fost expulzat din nou din Republica Moldova și a primit interdicția de a intra în țară pe un termen de cinci ani.
AUR se identifică drept un partid conservator și se sprijină pe patru piloni: familia (obligatoriu tradițională), națiunea (română), credința (evident, creștină) și libertatea (dar cu anumite limite).
Câți români din Republica Moldova au votat?
Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a scris pe pagina sa de Facebook că, în cele 30 de secții deschise aici, au votat 37 632 alegatori. Secția “campioană” a fost Chișinău 1, de la Secția Consulară, cu 3 031 votanți.
In Republica Moldova, in cele 30 de sectii deschise aici, au votat 37.632 alegatori. Sectia “campioana” a fost Chisinau…
Publicată de Daniel Ionita pe Duminică, 6 decembrie 2020