româniatv.net

Alegeri parlamentare în România: câți moldoveni au votat? Surpriza scrutinului – partidul lui George Simion

În România au fost numărate peste 95% dintre voturile din țară, din cadrul scrutinului electoral parlamentar. Datele Biroului Electoral Central de la București arată că PSD conduce, urmat de PNL și USR-PLUS. Marea surpriză o constituie, însă, scorul realizat de AUR, formațiune condusă de George Simion, care a fost expulzat din Republica Moldova și declarat indezirabil. Potrivit ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță, în Moldova au votat aproape 38 de mii de cetățeni români.

Biroul Electoral Central (BEC) centralizează procesele verbale privind scrutinul parlamentar. Potrivit datelor BEC, după numărarea a peste 95 la sută din voturi, adică a peste 5 milioane de voturi, PSD conduce, urmat de PNL și USR-PLUS. Marea surpriză o constituie, însă, scorul realizat de AUR, condusă de George Simion.

Rezultate parțiale Camera Deputaților:

  • PSD – 29,8%
  • PNL-  25,11%
  • USR PLUS – 14,5%
  • UDMR – 6%
  • AUR – 8,7%
  • PMP – 4,6%
  • Pro România – 4,1%
  • PER – 1,1%.

Rezultate parțiale Senat:

  • PSD – 30, 2%
  • PNL- 25,5%
  • USR PLUS – 15%
  • UDMR – 6,2%
  • AUR – 8,8%
  • PMP – 4,8%
  • Pro România -4,2%
  • PER -1,3%

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este partidul surpriză al alegerilor parlamentare din 2020. AUR este un partid condus de co-președinții George Simion (cap de listă la Senat) și Claudiu Târziu (cap de listă la Camera Deputaților).

Partidul a fost practic înființat pe 1 decembrie 2019, de către George Simion după ce acesta candidase, fără succes, ca independent la alegerile europarlamentare din același an, scrie Digi24. În mai 2015, liderul mișcării unioniste Acțiunea 2012, George Simion, a fost expulzat din Republica Moldova, însă decizia a fost anulată de instanță.

La 1 octombrie 2018 după o nouă acțiune de protest unionistă, Simion a fost expulzat din nou din Republica Moldova și a primit interdicția de a intra în țară pe un termen de cinci ani.

AUR se identifică drept un partid conservator și se sprijină pe patru piloni: familia (obligatoriu tradițională), națiunea (română), credința (evident, creștină) și libertatea (dar cu anumite limite).

Câți români din Republica Moldova au votat?

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a scris pe pagina sa de Facebook că, în cele 30 de secții deschise aici, au votat 37 632 alegatori. Secția “campioană” a fost Chișinău 1, de la Secția Consulară, cu 3 031 votanți.

In Republica Moldova, in cele 30 de sectii deschise aici, au votat 37.632 alegatori. Sectia “campioana” a fost Chisinau…

Publicată de Daniel Ionita pe Duminică, 6 decembrie 2020

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: