Alexandr Nesterovschi va reveni în Parlament, după decesul unei deputate BCS
Full Article 3 minutes read

Alexandr Nesterovschi va reveni în Parlament, după decesul unei deputate BCS

Alexandr Nesterovschi, ex-candidatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) la funcția de primar al municipiului Bălți în cadrul cerui mai recent scrutin, va deveni deputat în Parlament, după decesul Svetlanei Căpățînă. 

Informația a fost confirmată de către deputatul socialist Bogdan Țîrdea.

Alexandr Nesterovschi a fost deputat în Parlament și anterior, din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Înainte de asta, a condus filiala din Bălți a Fundației de binefacere „Soluția”, organizație fondată de Igor Dodon, ex-președintele Republicii Moldova și liderul neformal al socialiștilor.

La alegerile generale locale din 20 octombrie 2019, Nesterovschi a fost candidatul socialiștilor pentru funcția de primar al mun. Bălți, dar a pierdut în fața liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a câștigat cursa electorală din primul tur de scrutin, obținând aproape 62% din voturi. În același timp, Nesterovschi a obținut un fotoliu de consilier municipal Bălți pe lista PSRM, însă a renunțat la el în favoarea mandatului de ales al poporului.

Nesterovschi a pretins la funcția de primar de Bălți și în cadrul scrutinului din decembrie. În primul tur de scrutin, el s-a clasat pe locul patru. În turul doi, după ce Marina Tauber, candidata Partidului „ȘOR” a fost exclusă din cursa electorală, Nesterovschi a decis să se retragă din cursă

RISE Moldova a dezvăluit că, timp de cinci ani, Alexandr Nesterovschi a reușit să combine funcția de deputat cu cea de administrator al propriei afaceri, adică a Fama Glamosa SRL, firmă care deține în Bălți o agenție de turism. Deputatul a renunțat la funcția de director abia în 2020, după publicarea anchetei RISE. Totodată, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat o procedură de control pe marginea celor relatate de RISE și, aproape un an mai târziu, a stabilit că Nesterovschi a încălcat regimul juridic al incompatibilităților. Deputatul, însă, a atacat în instanță decizia ANI.

Alexandr Nesterovschi și-a pierdut totuși mandatul de deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, după ce nu a acces în Parlament, fiind pe poziția a 34-a în lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Amintim că Svetlana Căpățînă, deputată a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a fost răpusă de infecția COVID-19. Parlamentul urmează să ia act de faptul că mandatul de deputat a devenit vacant. Ulterior, mandatul următorului deputat urmează a fi confirmat de Curtea Constituțională.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: