Fondatorii companiei Civil Aviation Group care a câștigat concursul privind privatizarea companiei aeriene de stat Air Moldova afirmă că au achitat peste 80% din datoriile companiei privatizate. Într-un comunicat de presă al Air Moldova, se spune că, pe lângă datoriile de bază, au fost achitate chiar și penalitățile și procentele pentru datoriile față de întreprinderile de stat Moldatsa, Autoritatea Aeronautică Civilă și Serviciul Fiscal, în valoare de 24 de milioane de lei, care nu erau prevăzute în contractul de privatizare. Totodată, aceștia remarcă că „statul nu și-a îndeplinit obligațiunile asumate cu privire la majorarea capitalului statutar cu 151 milioane lei”.
„În pofida multiplelor învinuiri care aveau drept scop formarea unei imagini negative, investitorii Civil Aviation Group și colectivul Air Moldova au continuat să lucreze în beneficiul companiei și al pasagerilor”, se spune în comunicat.
Reprezentanții companiei aeriene mai spun că „punerea sub sechestru a capitalului statutar și al activelor companiei a afectat negativ implementarea planului de dezvoltare în continuare al Air Moldova”. De asemenea, menționează că, „atacurile din partea structurilor de stat continuă să creeze un climat investițional neprielnic și pun în dificultate dezvoltarea companiei aeriene”.
În comunicat se mai spune că „în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, din 21 Ianuarie 2020, directorul general al Air Moldova a prezentat poziția investitorilor de a continua realizarea planului investițional, în cazul în care vor înceta atacurile din partea statului”.
Amintim că, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, de la începutul săptămânii curente, președintele Igor Dodon, a declarat cu referire la Air Moldova, că investitorul avea angajamentul să achite datoriile companiei în valoare de 1,2 miliarde de lei și să vină cu investiții.
Potrivit lui Igor Dodon, deși investitorul raportează că a achitat un miliard de lei, în realitate datoriile Air Moldova astăzi constituie 1,1 miliarde de lei. De asemenea, s-a constatat că investiții proprii nu au fost făcute în activitatea Air Moldova. Întrucât investitorul a anunțat recent că este gata să investească câteva zeci de milioane de euro în capitalul social, o decizie cu privire la rezilierea contractului, urmează să fie examinată ulterior, a spus șeful statului.