Aurel Ciocoi susține că rechemarea sa, în 2017, din funcția de ambasador al Republicii Moldova în SUA a fost făcută sub presiunea fostului președinte al Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc. Mai mult, la întoarcere, acesta a fost obligat să stea o perioadă de timp închis în apartament, pentru a nu relata adevăratele motive ale celor întâmplate. Dezvăluirile au fost făcute în cadrul ediției din 4 februarie a emisiunii „Puterea a patra”, moderată de Gheorghe Gonța.
„A fost un moft de-al fostului șef al Partidului Democrat, căruia i s-au adus la cunoștință informații false, tendențioase, în baza cărora dânsul a ajuns la concluzia că eu aș face jocul împotriva lui, personal”, a declarat Ciocoi.
Premierul interimar susține că a fost presat să scrie în cererea de demisie că renunță la funcție din motive de sănătate, însă a refuzat să facă acest lucru.
„Mi se rupeau mâinile la spate ca să depun cerere din motive de sănătate, ca să aibă acoperirea în fața Washingtonului că, vezi Doamne, Ciocoi este bolnav și a decis singur să revină acasă. Și am spus „nu, nu scriu cererea din motiv de sănătate. Înțeleg că nu am nicio șansă să lupt cu sistemul din acea perioadă, dar singurul lucru pe care-l pot accepta este o cerere de demisie din motive personale”, a relatat diplomatul.
Aurel Ciocoi a mai relatat că reacția la Washington a fost una „furibundă”, pentru că oficialii de acolo nu au înțeles ce s-a întâmplat și de ce ambasadorul Moldovei a fost schimbat după doar câteva luni de la numire. Ulterior, diplomatul a fost nevoit să se întoarcă la Chișinău de unul singur, întrucât fiica sa venise într-o vacanță planificată de mult timp și a mai rămas acolo încă o săptămână, împreună cu mama sa. Ajuns acasă, a fost obligat să stea închis în casă, ca să nu povestească despre ce s-a întâmplat.
„Revenind, am fost forțat să stau închis în apartament până pe 28 decembrie. Mi s-a spus foarte clar: „nu ieși, nu vorbești cu nimeni, nu te întâlnești cu nimeni”. Pentru că s-au temut ca nu cumva să fie scurgeri de informații și să încep să vorbesc. Am fost, practic, în arest la domiciliu, obligat să stau singur între patru pereți”, a precizat Ciocoi.
Ulterior, Aurel Ciocoi a revenit la Ministerul Afacerilor Externe, în funcția de ambasador cu misiuni speciale, însă a realizat că se dorește concedierea sa.
„Între timp, s-a schimbat ministrul, a plecat dl Glabur, a venit dl Ulianovschi. Ianuarie, februarie, martie – nimic, nicio sarcină. (…) Îi spuneam ministrului: da-ți-mi un dosar, orice. Aveam o senzație incomodă pentru că sunt plătit pentru nimic. După care, îmi dau seama că, în conformitate cu Codul Muncii, dacă, la un moment dat, te cheamă șeful și întreabă ce ați făcut de la 1 ianuarie până la 1 aprilie, iar răspunsul meu este „nimic”- este motiv de concediere pe articol. Și apoi nu te mai angajează nicăieri. O capcană. Băieții șmecheri încercau să mă înlăture definitiv”, a mai povestit premierul interimar.
Aurel Ciocoi a povestit că anume atunci a aplicat pentru funcția vacantă de consilier al administrației prezidențiale, în timpul mandatului lui Igor Dodon.
„[PD-ului] nu i-a plăcut niciodată oamenii care au curajul să spună adevărul în față și să facă ceea ce nu este bine pentru gașcă, dar este bine pentru țară”, a conchis Ciocoi.
***
Aurel Ciocoi a fost ambasadorul Moldovei în SUA în perioada august-noiembrie 2017. Ulterior, în această funcția a fost numită Cristina Balan.
Pe 30 decembrie, Aurel Ciocoi a fost desemnat de președinta Maia Sandu în funcția de premier interimar. Anterior, acesta a deținut funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în guvernul Chicu.